Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Švédky: Chceme bojové podprsenky!

Ilustr. foto
23. září 2009 | 07:19

Švédky sloužící v armádě požadují, aby pro ně vojenské orgány vyvinuly podprsenky vhodné pro bojové akce.

Dosud si musí kupovat za vlastní peníze podprsenky určené pro sportovkyně, ty se ale v mimořádných situacích, jako jsou bojové nebo záchranářské akce, snadno rozepínají. Oznámily to v úterý ve Stockholmu švédské vojenské odbory.

Vojákyně si stěžují, že na rozdíl od svých mužských kolegů, kteří fasují vhodné vojenské prádlo, asi 500 švédských vojákyň má problémy s podprsenkami. Musí si kupovat za vlastní peníze civilní výrobky, a ani typy podprsenek určených pro sportovkyně přitom nejsou pro vojenské úkoly vyhovující, uvádí se v materiálu Rady vojákyň, jednoho z orgánů odborové organizace.

"Ženy si musí kupovat sportovní podprsenky, ty ale nejsou přizpůsobeny bojovým situacím ani případům požárů, kde vojáci a vojákyně zasahují. Nejsou praktické, snadno se rozepínají," řekla agentuře AFP mluvčí rady Paulina Rehbinder. Kritizovala armádu, že nedbá o rovnoprávnost pohlaví ve službě, a to v zemi považované za velmi progresivní v prosazování rovnoprávnosti.

"Je to hlavně poselství pro ženy. Musí jim být na jejich pracovišti zajištěno vybavení, které je funkční a spolehlivé," zdůraznila.

Autor: ČTK, jos
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...