Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak nás ovlivňuje Měsíc? Narušuje spánek i hubnutí

Fáze Měsíce se snažte využít co nejvíce ve svůj prospěch
19. října 2014 | 06:00

Někdo o něm ani neví, druhému přináší pravidelné nepříjemné večery, noční můry i podrážděnou náladu. Co všechno umí úplňky a jak je využít ve svůj prospěch?

Dokážu ho už spolehlivě odhadnout, stejně jako blížící se menstruaci. Úplněk mě totiž nenechá moc vyspat a může i za to, že se mi zdají opravdu výživné sny. Je to má sugesce nebo skutečnost?

„Pochopitelně, že Měsíc nás dokáže výrazně ovlivnit. Působí na všechno živé. Jen někteří jsou na to vnímaví, jiní méně,“ uvádí terapeutka čínské medicíny Marie Jolková.

Nenechte se jím dostat

Pokud jste na tom stejně jako já a cítíte se přetažení, podráždění a díky kulatému zářivému Měsíci se vám špatně spát, zkuste podle odborníků třeba procházku do přírody, jít si zaplavat, zatancovat, či si jinak fyzicky zpříjemnit den, abyste tu silnou energii zpracovali. Vynechte na večer alkohol, a dopřejte si bylinkovou koupel, či meduňkový čaj.

Sny, půst a klid

Úplněk ale může využít ve svůj prospěch: třeba pročistit tělo, dát si půst... V této době, kdy měsíc dorůstá, je podle odborníků tělo více citlivé, proto milování s milovaným je lepší než obvykle. Aha?

Méně příjemnou zprávou je, že ve dnech kolem úplňku by měly zpozornět i všechny dietářky, v dorůstající fázi Měsíce má totiž tělo tendenci vše ukládat, aby mělo energii. Dva dny před úplňkem, během něm a den po něm, se proto držte zkrátka. „Tělo přijatou potravu zhodnotí skoro dvojnásobně,“ říká expertka na výživu Ing. Iva Veselá.

Novoluní také umí své

Jakmile začne Měsíc ubývat a blížit se k novoluní (jen tenký srpeček na obloze), je ideální doba k čištění a vyplavení toxinů. Stačí zjednodušit stravu, vynechat tučné, mastné, vsadit na teplou zeleninu, luštěniny, vývary. Uvidíte, jak se vám to vrátí v podobě energie a zbavení se únavy. I pleť bude hezčí!

O půstech a očistných kúrách už jsme psali. Důležité je ale vědět, že opět platí, že co jednomu svědčí, druhému vůbec nemusí. Takže zkusit, zda to je vhodná cesta právě pro vás.Mimochodem půst není jen o očistě fyzického těla, ale je potřeba ho aplikovat i na jiných úrovních. „Je dobré omezit televizi, počítač, místo toho jít do přírody,“ radí Marie Jolková. Zklidněte tempo a ukliďte byt. Zbytečné vyházejte – potřebujete prostor!

Proto ať to máte s Měsícem tak či onak, zkuste si to tentokrát otestovat.
Nejbližší úplněk je 6. 11. Novoluní již dříve a to 23. 10.

Autor: Blanka Kubíčková