Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 jednoduchých návyků, které vás udělají mnohem šťastnější

  • Být šťastný je na žebříčku našich osobních přání na jedné z nejvyšších příček
    15. října 2014 | 06:00

    Štěstí je velmi zvláštní pojem. Přestože si totiž dokážeme naprosto přesně představit, jaké to je, cítit se absolutně šťastní, pro každého to znamená splnění odlišných priorit. I tak je ale "být šťastný" na žebříčku našich osobních přání na jedné z nejvyšších příček. Jak toho docílit, aniž byste se museli extra snažit? Co musíte udělat, abyste trvale zlepšili kvalitu svého života?

  • Přestat fňukat a začít makat

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Myslíte si, že nemáte na každodenní cvičení čas? Výmluvy! K tomu, aby se vaše nálada dlouhodobě zlepšila totiž stačí pouhých 7 minut cvičení denně. Je úplně jedno, jestli uděláte 50 kliků a dřepů, při ranním venčení psa si trošku popoběhnete nebo vystoupíte o 2 zastávky dřív a dorazíte do práce svižnou chůzí - počítá se jakýkoliv pohyb, při kterém se aspoň trošku zadýcháte.

     

    Ostatně fyzická námaha je první věc, která se výrazně doporučuje pacientům v ordinacích psychologů. Lehké úzkosti či deprese dokáže dokonce potlačit natolik, že stačí terapie a není nutno sáhnout po antidepresivech. Pokud je ranní rozcvička dost dobrá na opravdové deprese, na vaše "depky" bude mít přímo blahodárný vliv.1988277:gallery:true:true

  • Konečně pořádně spát

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Ještě umyji nádobí, kouknu na facebook a pak už jdu spát. Najednou je jedna hodina ráno a vy pořád sedíte zaseknutí u počítače, zahloubaní do činnosti, která je ve srovnání s vaším odpočinkem naprosto nesmyslná a nedůležitá.

     

    Není sice pravda, že potřebujete bezpodmínečně osm hodin spánku denně. Ve skutečnosti je horší, spíte-li osm a půl hodiny, než když spíte jenom pět. Pravdou ale je, že lidé, jejichž délka spánku se standardně pohybuje mezi šesti a půl a sedmi a půl hodinami, žijí šťastněji, produktivněji a déle!

  • Nekašlat na své blízké

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Přátele a rodinu bereme častokrát jako naprostou samozřejmost a proto před ně stavíme věci, které se nám zdají důležitější. Což je velká chyba. I když nestíháte v práci a u vás doma to vypadá, jako kdyby vás vyrabovali, hoďte o víkendu úklid za hlavu a užijte si s rodinou procházku do barevné podzimní přírody.

     

    Podle vědeckých studií vás fungující vztah dělá šťastnější, než kdybyste vyhráli dva miliony korun v loterii. Pravidelné kávičky s nejlepší kamarádkou pak stabilizují vaši psychiku, protože sdílená starost se z hlediska dopadu na vaši náladu zmenšuje na polovinu, zatímco sdílená radost se násobí. Až vám proto zase bude volat maminka, že jste se dlouho neukázali, vykašlete se na to, že vlečete domů nákup, položte si ho na zem a věnujte jí pět minut. Uděláte dobře sobě i jí.

  • Statečně čelit čerstvému vzduchu

     

    ...
    Autor: archiv firmy
    Spočítali jste si někdy, kolik času strávíte na čerstvém vzduchu? Oproti tomu, kolik hodin jste doma, v práci, na nákupech a v autě nebo městské hromadné dopravě, je to opravdu zanedbatelné procento. Přitom je dokázáno, že dvacet minut venku během pěkného dne vám nejen zlepší náladu, ale také okysličí mozek natolik, abyste byli pracovně mnohem produktivnější.

     

    Nejlepší teplota na dlouhodobé zlepšení nálady je potom podle vědců přibližně 14°C. Ideální tedy je spojit pobyt na čerstvém vzduchu s každodenním pohybem - vyražte do práce o 20 minut dřív a projděte se. Budete šťastnější a v práci vám to bude lépe myslet.

  • Nebýt sobeček

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Troufáte si odhadnout, kolik hodin ročně byste měli věnovat aktivní pomoci druhému člověku? Je to přesně 100, tedy zhruba 2 hodiny týdně. Je přitom jedno, jestli pomůžete vaší babičce s nákupem, koupíte si od potřebných Nový prostor, nebo věnujete peníze na charitu.

     

    Podle reakcí, které se odehrávají v mozku, vám totiž pocit dlouhodobějšího štěstí a spokojenosti navodí mnohem víc, když pomůžete těm, kteří to potřebují, než když si například koupíte nové boty nebo kabelku.

  • Cestovat prstem po mapě

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Přestože vám to neudělá tak dobře, jako skutečná dovolená a cestování do nepoznaných míst, i pouhé plánování toho, kam byste se jednou rádi podívali, vám pomůže vypnout z každodenní rutiny a zvednout si náladu.

     

    Sedněte si na internet, otevřete mapu a koukněte se na místa, kam byste jednou rádi vycestovali. Klidně si najděte i hotel nebo restauraci, klam nutně musíte zajít ochutnat místní speciality. Nejen že se vám vyplaví endorfiny, ale kdo ví, třeba se vám tato příprava bude hodit, až tam jednou opravdu vyrazíte.

  • Usmívat se i když k tomu není důvod

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Nešetřete úsměvem! A to i v případě, že se zrovna nemáte proč, nebo na koho usmívat. Úsměv vám pomůže navodit si pozitivní myšlenky a náladu vám také zvedne reakce okolí. Přirozenou reakcí na úsměv je totiž usmát se nazpátek.

     

    Navíc při usmívání se posilujete širokou řadu mimických svalů a předcházíte tak vzniku vrásek. O důvod víc, proč se na svět usmívat, nemyslíte?1989946:gallery:true:true

Autor: brig
Diskuse ke článku
.