Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zbavte se stresu a napětí v rodině! Jednoduše, pomocí feng-šuej

  • Vytvořit příjemný domov je umění, které bychom se měli naučit .
    3. září 2014 | 06:00

    Všichni si přejeme, aby náš domov vypadal dobře a stylově, ale mnohem důležitější je, aby v něm bylo báječně nám i našim blízkým. Vytvořit příjemný domov se tak doslova stává uměním, které bychom se měli naučit. Pokud se chcete v obýváku opravdu bavit a odpočívat, v kuchyni konzumovat lahodné pokrmy a v ložnici se dosyta vyspat i pomiovat, držte se rad vycházejících z feng-šuej.

  • VCHOD - otevřená náruč

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Vchodové dveře i chodba by měly uvítat rodinu. Už ve dveřích by vám mělo být jasné, že jste doma a v bezpečí. Pokud je pro vás důležité rodinné zázemí a ctíte tradiční hodnoty, měli byste mít masivní a pevné domovní dveře. Na chodbu si pověste něco, co vám navozuje příjemné pocity - fotky z dovolené, fotky vašich dětí či obrázky, které vám namalovaly. Prostě cokoli, co je typické pro vaši rodinu.

     

    Chodba musí být jednoduchá. Žádný velký ani těžký nábytek. Na masivní skříně raději zapomeňte. Ve vstupním prostoru by mělo být všechno jen po jednom kuse - jedna váza, jeden svícen, jeden obraz a tak podobně. Boty nechte chvíli vyvětrat, ale pak je schovejte do uzavíratelného botníku. Věšák by měl sloužit jen na odkládání oblečení pro návštěvy. Své bundy a kabáty schovejte do uzavíratelné skříně.

  • KUCHYŇ - zdroj energie a síly

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kuchyň je hned po chodbě druhou nejdůležitější místností v domě. Tady se totiž připravuje jídlo, které je základním zdrojem aktivní energie, z níž čerpáme celý den. Milovníci klasické české kuchyně by si měli pořídit masivní kuchyňskou linku a v kuchyni použít zemité tóny (béžovou, hnědou, okrovou…).

     

    Zelené tóny a jednoduchá kuchyňská linka jsou naopak ideální pro ty, kteří rádi experimentují a libují si v lehkých jídlech. Pro všechny kuchyně pak platí, že by nikdy neměli vedle sebe stát lednice a sporák.

  • JÍDELNA (JÍDELNÍ KOUT) - pocit hojnosti a bohatství

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    V jídelně byste měli mít dost místa i času na jídlo, které si pak můžete v klidu vychutnat. Podle toho si ji zařiďte. Do jídelny pak zvolte zemité tóny (od béžové po hnědou). Měl by v ní být ale také dostatek světla, ideálně nad stolem. Když totiž na jídlo dobře uvidíte, vyvolá to ve vás pocit, že se máte dobře a nic vám nechybí. Tak si do života přivoláte i hojnost a bohatství.

     

    Kolem židlí i stolu nechte volný prostor, abyste do sebe nestrkali a dalo se okolo volně procházet. Při jídle zapalujte na stole svíčky, energie ohně totiž zahřívá a pomáhá trávit. Pořiďte si také takzvané „rohy hojnosti“. Buď na zeď pověste obrazy, na nichž je zátiší s jídlem, nebo zrcadlo, v němž se bude odrážet jídelní stůl.

  • LOŽNICE - milovaný relax

    ...
    Autor: shutterstock
    V ložnici, podobně jako v kuchyni, čerpáme aktivní energii. Tady také trávíme nejdelší čas v kuse (šest až osm hodin), proto si při jejím zařizování dejte opravdu záležet. Volte tlumené barvy - tmavě modrou nebo klidně i černou, jež uklidňují a zmírňují energii.

     

    Postel musí mít za hlavou vyšší pelest, která vytváří pocit bezpečí. V žádném případě ji nestavte proti dveřím, a to ani nohama (vyvolává to pocit, že vás „vynesou nohama napřed“), ani hlavou (váš mozek bude neustále ve střehu a nebude schopný pořádně vypnout ani v noci). Ideální je mít postel ode dveří v úhlu 45 stupňů.

     

    Sexuálně aktivní lidé by neměli v ložnici zapomenout na energii ohně. Pořiďte si sem svíčky, červené polštářky nebo rudé plátky růží.

  • OBÝVÁK - chvíle pro celou rodinu

    ..
    Autor: shutterstock
    Tato místnost by měla být zařízená podle toho, jaká rodina je a co chce v obýváku dělat. Zkrátka tak, aby se v něm všichni cítili dobře. Uvědomte si, jestli se tu budete dívat na televizi, povídat si, nebo jen tak se povalovat, a podle toho vytvořte správnou atmosféru.

     

    Ti, kteří se chtějí v obýváku bavit, hrát hry a setkávat se, by ho měly mít co nejsvětlejší.
    Důležité je nechat v něm otevřený prostor, nezastavět ho příliš nábytkem a vyhnout se i záplavě knih, které energii ztěžují.

     

    Jestliže se naopak celý den těšíte, že se v obývacím pokoji „rozvalíte“ u televize a nebudete vůbec nic dělat, zařiďte si ho v tlumenějších barvách. Pořiďte si bodová světla (jiné na čtení, jiné na televizi), a kupte závěsy, které tlumí energii.

  • DĚTSKÝ POKOJ - tři v jednom

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zařídit dětský pokoj je nejsložitější, protože musí splňovat tři funkce - je na hraní, na spánek i na učení. Ideální by tak bylo, rozdělit ho na tři části:

     

    Postel postavte tak, aby mělo dítě hlavu ke zdi a vidělo na vchod. V této části pokoje volte tlumené barvy, klidně tmavé tapety nebo malbu s hvězdičkami, které připomínají noc. Pokud máte dvě děti, kupte jim palandu, navozuje pocit bezpečí. Dole pak nechte spát mladší dítě.

     

    Hrací prostor by měl být otevřený a prosvětlený. Dítě má mít možnost rozházet věci a udělat kolem sebe nepořádek. Sem se hodí zelené barvy, které evokují přírodu a otevřený prostor, v němž může dítě řádit. Od psacího stolu by dítě mělo vidět do pokoje, mít chráněná záda a bokem nebo před sebou vchod. Ideální barva vymalování je žlutá, protože podporuje paměť.

  • KOUPELNA - vodní ráj

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Koupelna ani záchod nesmí být nikdy uprostřed bytu. Vážou se totiž k elementu vody, která stahuje energii dolů, takže může prohlubovat deprese i únavu. Právě proto tu musíte všechno zařídit tak, abyste energii co nejvíc zvedali nahoru.

     

    Dlaždice nechte položit na výšku, pořiďte si úzké a vysoké skříňky. Ručníky neskládejte do komínků, ale nechte je viset ideálně od jednoho cípu k druhému. Lahvičky a kartáčky ať jsou postavené. Ideální je pak mít v koupelně okno a alespoň jednu živou květinu. Také zrcadlo by v koupelně mělo mít vlastní nasvícení, aby odráželo světlo do prostoru. Pro malbu i doplňky volte zelenou, ale i oranžovou či růžovou barvu.

Autor: MAJ, red
Diskuse ke článku
.