Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mluvení s duchy jako v První republice: Jak je to možné?

V seriálu První republika komunikuje malá Eliška se zemřelými.
5. června 2014 | 06:00

Dětská postava seriálu První republika, Eliška, dokáže komunikovat s mrtvými lidmi. Její matka Klára se se svými zesnulými rodiči zase spojila skrze tajemnou vědmu Haydée. Dokážeme s našimi blízkými navázat spojení i my, nebo je to jen mýtus?

Duše a duchové zemřelých bytostí nás přitahovali odpradávna a většina z nás, ať už na dětských táborech či školách v přírodě, si zkoušela jen tak "z hecu" duchy vyvolávat. Jak je to s nimi ale ve skutečnosti? Existují vůbec duchové? A lze s nimi opravdu navázat komunikaci?

Poslouchejte vnitřní hlasy

Jedno staré přísloví říká, že zázraky se dějí těm, kteří v ně věří. Podle spiritistů je to stejně i s duchy. Jste-li přesvědčeni o tom, že smrtí vše končí a okultismus či duchovní nauky jsou pro vás jenom naprostým blábolem, nemají duchové důvod, proč by vás navštěvovali. Naopak senzitivní jedinci, otevření metafyzickým otázkám posmrtného života mají šanci komunikovat s astrálním světem daleko větší.

Komunikace s duchy probíhá nejčastěji na "pocitové" úrovni. Je tak velmi snadné zaměnit ji za intuici. Pokud se vám občas stává, že z ničeho nic změníte rozhodnutí, protože máte dobrý nebo naopak špatný pocit, může to být rada ducha, který se vám snaží pomoci. Celý dialog se ovšem odehrává ve vašem podvědomí, takže jej ani nezaznamenáte.

Dalším z velmi běžných způsobů, kterým duchové komunikují, jsou naše sny. Zdá-li se vám o zemřelém příbuzném, či blízkém člověku, který vám ve snu předá nějakou zvláštní zprávu, můžete si být téměř jistí, že se jedná o návštěvu ze záhrobí.

"Sjednejte" si schůzku sami

Co se prolínání snového a astrálního světa týče, nemusíte ale čekat, až k vám duch se kterým chcete mluvit přijde sám. Podle okultistických příruček je totiž velmi snadné "naladit" se na přijetí signálu ze záhrobí. Stačí jen 5-10 minut před spaním vytěsnit z hlavy všechny myšlenky, kromě vzpomínky na toho, s kým chcete navázat komunikaci. Pak už jen proneste zaklínadlo: Volám tě duchu (jméno zemřelého), přijď dnes ke mně a poděl se se mnou o svoji moudrost ve světě snů.

Nutno ovšem dodat, že spiritisté varují před lehkovážností v navázání spojení se světem zemřelých. Přistupujte proto k magickému rituálu s pokorou a buďte obezřetní. Pokud vás duch ve snu přemlouvá, abyste ho následovali, raději s ním nikam nechoďte a nepouštějte se ani na místa, kde vám hrozí nebezpečí (mosty, železniční přejezdy, útesy apod.).

Magie vyšší úrovně

Magické grimoáry ale zmiňují daleko více způsobů, jak s duchy komunikovat. Jenomže zatímco podvědomé a snové rozhovory zvládne i "obyčejný smrtelník", další způsoby vyžadují přirozené magické nadání, nebo praxi v oblasti okultních věd.

Jedním z velmi oblíbených způsobů, jak se s duchy potkat je pomocí astrálního cestování. Astrální rovina je totiž neutrálním prostorem, kam máte přístup jak vy, tak entity z duchovního světa. Další velmi populární a často zobrazovanou metodou je tázat se ducha a číst jeho odpovědi ze spiritistické desky, magického kyvadla či tabulky Ouija.

Zkušení mágové pak často využívají k setkání s duchy jeden ze čtyř živlů, jejichž fyzická reprezentace je pro astrální bytosti snadným způsobem, jak na smrtelníky reagovat. Nejznámější, avšak nejméně využívanou cestou je pak komunikace s duchem skrz médium, tedy přes mimořádně senzitivního jedince, který je schopen dostat se do duševního transu a přirozeně tak navázat kontakt se světem zemřelých.

Řekněte "A dost!"

Budete-li cítit, že se vám komunikace se světem zemřelých vymyká z rukou a duchová z vás vysávají energii, nedejte se. Nejdůležitější je nepanikařit. Duchové v podobě energetických upírů jsou doslova živeni vaším strachem a stresem. Naučte se stavět blokády, které vás ochrání.

Je to velmi snadné. Myslete na věci, které vás těší a dodávají vám sílu a poté si kolem sebe představte zářivou bublinu, která nepropustí nic dovnitř, jen ven. Také je dobré místo, kde s duchy komunikujete (např. obývací pokoj) nějakým způsobem očistit. Stačí k tomu například zapálená vonná tyčinka.

V každém případě ovšem nezapomínejte, že s duchy není radno si zahrávat jen tak pro legraci. Máte-li si s nimi ovšem něco důležitého sdělit, věřte svému šestému smyslu - ta pravá cesty, jak toho docílit, se objeví sama.

Autor: Anz, brig