Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Čínský horoskop pro rok 2011: Had

Pro Hady bude rok 2011 rokem plným přátelství a budování nových vztahů.
10. ledna 2011 | 12:45

Co vás čeká v dalším roce podle tradičního a osvědčeného zvěrokruhu starých Číňanů? Na co byste se měla zaměřit a čemu vyvarovat? Podle čínského horoskopu vstupujeme do roku Zajíce, který začíná 3. 2. 2011 a skončí 23. 1. 2012.

Had

Ročníky: 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001

Obecná charakteristika

O Hadovi se říká, že je vychytralý, připisují se mu hypnotické a uhrančivé schopnosti, umí nastražit past, přichystat léčku a útočí ze zálohy. Had vzbuzuje v lidech respekt a dva protichůdné pocity najednou. Přitahuje a odpuzuje zároveň, dvojmost u Hada nespočívá jen v rozdojeném jazyku, ale u lidí narozených v tomto roce bývá obvyklá i rozdvojenost v myšlení. Symboly Hada najdeme v lékařství i v západní astrologii na smluveném označení Merkura, planety myšlení, komunikace a vládce západního znamení Blíženců, egyptské bohyně Isis, která byla proslulá svými magickými schopnostmi a schopností oživovat.

Lidé narození ve znamení Hada mají jakýsi nadbytek informací, shromaždují je, ať spolu souvisí, či nikoliv, a skládají z nich mozaiku. Mají silné analytické schopnosti, avšak jejich znalosti se zpravidla rozpínají spíš do šířky než do hloubky. Jejich zvědavost roste geometrickou řadou. Odpovíte-li Hadovi na jednu otázku, má hned deset dalších. Tím se ale někdy dostává do bludného kruhu, zaměstná se totiž podrobnostmi natolik, že mu může uniknout to nejpodstatnější, a to celkový nadhled z výšky.

Had obvykle mívá přitažlivý vzhled, dokáže vzbudit sympatie při prvním setkání, zaujme svým rozhledem. Rád pomůže ostatním, je dobrý rádce, ale současně hledá i prospěch pro sebe, a tak se často stává, že člověk za pomoci Hada z nějakého záhadného důvodu klopýtne těsně před cílem. Had se neštítí i „špinavé“ práce. Miluje  zábavu, je  originální,  bystrý, často příliš temperamentní. Má vřelý vztah k druhému pohlaví, je pro něj příznačné lehkomyslnější chápání života a  ve společnosti je obratný a vynalézavý.

Ke komu se hodí?

Jeho přirozený protějšek, partner a nepřítel v jedné osobě, je Vepř na opačné straně zvěrokruhu. Intelektuální spřízněnost Had pocítí ve spojení s Buvolem a Kohoutem. Tato znamení se přitahují a nezřídka spolu tvoří i zamilované dvojce. Stálé napětí bude na Hada působit ve spojeních s Opicí a Tygrem.

Zvláštní charisma a neodolatelné vzrušení pocítí Had z Krysy. Mnoho práce zvládne ve spojení se Psem. S Drakem a Koněm pocítí silnější sociální vazby. S Kozou se Hadovi dobře komunikuje, Had se stává často i dlouhodobějším kamarádem Kozy. Přátelství najde rovněž u Zajíce.

Rok 2011

Pro Hada bude rokem, kdy bude platit rčení „darovanému koni na zuby nehleď“ . Hadi pravděpodobně bez výraznější námahy docílí určitých výhod převážně díky svým přátelům. Je to období, kdy je možné očekávat různé protekce i významnější dary. V tomto roce je dobré soustředit se na své zájmy, koníčky a volný čas, Hadi si můžou dopřát i vydatnější odpočinek, spousta věcí poběží jakoby samospádem, zúročí se dřívější námaha. Hadi se také naučí, jak zacházet se svobodou. Pravděpodobně se i rozrostou řady jejich přátel, či zbytní jejich klientela.

V lásce však pokračuje pro Hady určitá lekce, která říká vládni, nebo ti bude vládnuto. To platí dvojnásob, pokud v srdci Hada uvízl člověk narozený v roce Krysy. V tomto ohledu jde o to, aby had převzal iniciativu a projevil veškerý svůj šarm i sílu. Je to jakési období pravdy, kdy si má Had uvědomit, co mu skutečně v lásce vyhovuje, a co je jen zvyk nebo nějaká přežitá norma. Nadále mohou Hadi řešit problémy se svými ratolestmi, kde nakonec nezbude nic jiného, než nastolit pevný řád i se starými osvědčenými praktikami. Události tohoto roku budou Hady nutit k větší vlastní kreativitě v odvětvích, které dokáží brát jako hru, ale měli by si dát pozor na vytvoření závislosti u sázek a výherních automatů, pokud se tak již stalo v předcházejících době, je nyní vhodné období na odvykací kúru.

V dlouhodobých partnerských vztazích pocítí Hadi více kamarádství a zvolnění, kdy si partneři vzájemně dopřávají více soukromí a volného času, což v druhé polovině roku může přerůst v pocit osamělosti. V rodinných vztazích se zřejmě přednastaví pravidla provozu, tak aby se docílilo větší hospodárnosti v oblasti financí. Druhá polovina roku je už v harmonii k rodinným záležitostem Hada.

V oblasti kariéry to pravé ořechové teprve přijde, v roce 2011 dostanou Hadi pouze ochutnávku, ale jinak by kariéra neměla být tím nejdůležitějším. Navíc by jim měl během tohoto roku konečně odplout z pole kariéry tzv. „šotek“, který od loňského roku může přinášet neočekávané fatální příhody spojené s povoláním. Finance si mohou Hadi s rozumem užít, přijdou věci, bonusy za které nemusí Hadi platit. Příjmy se zlepší v druhé polovině roku.

Autor: Milan Fošnár, duš, KNbr