Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čínský horoskop pro rok 2011: Drak

V následujícím roce budou lidé narozeni v roce Draka trávit především ve společnopsti svých blízkých a připravovat se společně na rok 2012.
10. ledna 2011 | 12:08

Co vás čeká v dalším roce podle tradičního a osvědčeného zvěrokruhu starých Číňanů? Na co byste se měla zaměřit a čemu vyvarovat? Podle čínského horoskopu vstupujeme do roku Zajíce, který začíná 3. 2. 2011 a skončí 23. 1. 2012.

Drak

Ročníky: 1904, 1016, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012

Obecná charakteristika

Drak si vydobyl pověst bájné bytosti, je považovaný za posvátné znamení. Dokáže létat vysoko nad zemí, avšak stačí chvilka nepozornosti a může spadnout z výšin. Takto by se zřejmě dal velmi stručně popsat osud Draka. Lidé narození v tomto roce jsou velice schopní, svou pověst a výsadní postavení však musí hlídat jako oko v hlavě, protože bývají ohrožovaní různými skandály a jejich klopýtnutí zpravidla neunikne pozornosti. Přítomnost Draka ve vaší blízkosti nebo seznámení s ním veští osudové zlomy. I tolik diskutovaný rok 2012 je jejich rokem.

Draky můžete spatřit ve dvou krajních polohách: jednak jako zdravě smyslné, originální, bystré a temperamentní povahy s talentem pro obchod, finance a se zájmem o literaturu a intelektuální diskuse. Kladou důraz na svůj zevnějšek a dobré chování. Mají stálé příjmy a štěstí v lásce, ve které dávají přednost kráse partnera. Nejraději  by měli ve všem to nejlepší a nejkvalitnější, zejména pokud jde o jídlo. Jsou to labužníci a znalci. V podnikání a obchodní činnosti jsou stabilní a trpěliví.

Dokážou své záležitosti úspěšně realizovat. Jsou  neústupní a nesnáší, když se je pokouší někdo usměrňovat nebo popohánět. Tvrdohlavě prosazují své názory. S tou méně oblíbenou tváří Draka se váže požitkářství, marnotratnost, finanční skandály a silný materialismus. V partnerství Draci  během života rovněž prožívají silné zlomy  a narážejí u svých partnerů na krajní meze toho, co jsou schopní unést. Jako by nějak potřebovali nechat se partnerem pořádně zdeptat, a tím upevnit svoji sílu a nezávislost. Během  jich zpravidla dlouhého života Draci obyčejně ochutnají ovoce z obou misek.

Ke komu se hodí?

Protějškem Draka je  Pes na opačné straně zvěrokruhu, obyčejně toho ví o Drakovi víc než on sám a bývá jeho nejvytrvalejším průvodcem.  V praktických otázkách, ale i v lásce, si nejlépe porozumí  s Opicí a Krysou. S Buvolem a Kozou dokáže najít společný cíl, ale brzy se ukáže, že každý z nich má k němu jinou cestu a „hovoří  jiným jazykem" .

Tvořivá práce mu půjde od ruky ve spojení s  Kohoutem, Vepř je pro Draha záhadným znamením, ale také se dokáže v jeho společnosti uvolnit a odhodit jakoukoliv konvenci a masku. Pro těžší chvíle  je pro Draka vhodná společnost Zajíce nebo Hada, protože když je d Drak „dole", jsou tato znamení „nahoře". Dobře si popovídá s Koněm a pevné přátelství najde u Tygra.

Rok 2011

Následující rok bude z obecného hlediska pro Draka spíše rokem hodnocení a příprav na následující rok. Pravděpodobně bude Drakům poněkud více věcí dosluhovat, a ty bude třeba pomalu, ale jistě začít odklízet. Takový úklidový rok, kdy bude třeba zvážit, co se ještě hodí do budoucích časů, a co již svou energii odevzdalo. Také se bude zbavovat nevhodných dárků.

V lásce na Draky nebudou čekat „personální změny“ , ale změní se podmínky pro její  naplnění. Změní se například časové možnosti, zázemí, vzdálenost od milované osoby a podobně. Také se dá očekávat změna v projevování náklonnosti. Jsou to takové „důležité maličkosti“, které ale lásku dovedou okořenit. Příznivější období se jeví od poloviny května do první třetiny června, a pak od začátku podzimu do konce roku. Naopak pro rodinné vztahy  je příznivé období od začátku roku do letních měsíců. V rodinných záležitostech však půjde o určité hledání a objevování. Starší rodinné spory se nyní mohou dořešit a napravit. V mnoha případech pomůže dobré slovo, zpráva, nebo jen upřímná omluva.

V pracovní oblasti mohou Draci očekávat velké zrychlení začátkem léta, u Draků, kteří vykonávají svojí práci sedmým rokem, je velmi pravděpodobná změna oboru. V podřízeném postavení pro Draky pokračuje období, kdy se učí titěrným maličkostem, které se v současné době ani nejeví jako užitečné, avšak později přinesou své plody. Mnoho práce jim dá správné zatřídění věcí. Důležité pro Draky je, si v pracovních záležitostech zachovat motivaci  a povznést se nad věci, které je otravují, ale musí je zvládnout. Tak si zachovají seriozní profesionální pověst.

Finančně se jako velmi příznivé období jeví květen a červen, jinak první polovina roku je přes všechna pracovní protivenství pro Draky finančně v mezích jejich průměrného standardu. V druhé polovině roku by si měli dát pozor na nevhodné spekulace. Odolají-li Draci různým lákadlům, pak se jejich finanční situace ještě vylepší.

Autor: Milan Fošnár, duš, KNbr