Starodávné tradice

Talismany znaly a znají prakticky všechny kultury, už od dob pravěku. V každém období byly jiné – lidem v jeskyních stačily třeba větvičky stromu podobné lidské postavě, dnes hledáme útěchu a ochranu třeba právě ve zmíněné koňské podkově na zlatém řetízku. Jaké jsou ty nejúčinnější?

Koňská podkova

Přináší štěstí na celý život úplně všem. Měla by být hodně ohnutá do U, aby štěstí "nevyteklo".

Sova

Míváme nejčastěji plyšovou nebo porcelánovou. Pomáhá odolávat hlouposti a zlobě a přináší úspěchy v učení.

...
Autor: Shutterstock

Zelený čtyřlístek

Mít ho znamená, že nebudeme ve finanční nouzi. Nosí totiž peníze. Najít ho není snadné, i když někteří lidé na to mají oči a poznají ho i mezi tisícem trojlístků. Když už ho dostaneme do ruky, nejčastěji si ho vylisujeme. Vyrábí se i z kovů jako přívěšek nebo ho můžeme občas sehnat zasazený v květináči.

Mořská ulita

Je největším ochráncem zdraví. Můžeme ji mít jen jako dekoraci, nejlépe někde u postele, anebo ji nosit na krku.

Nůžky

Když je nosíme jako přívěšek na krku, odstřiháváme tím neštěstí a smůlu. Chrání prý i před fyzickým násilím.

Pavouk

Nemáme na mysli živého pavouka (i když i ten, když je v domě, je to dobré znamení), ale jeho plyšovou, plastovou, skleněnou, kovovou a kdoví jakou jinou podobu. Pavouk udržuje rodinnou pohodu, lásku a soudržnost. Dokáže od nás odehnat zlé lidi a temné mocnosti.

...
Autor: Shutterstock

Netopýr

Dnes se dají i netopýrci koupit ve všech podobách – od plyšáků až po přívěšky. Jsou tak oškliví, až jsou krásní. Zaručují dlouhý život, lásku člověka, kterého milujeme, dostatek peněz a životní štěstí. Patří mezi velmi silné talismany.

Penízky na červené nitce

Penízky se prodávají v obchodech s orientálními nebo čarodějnými předměty a červenou nitku seženete v každé galanterii. Musíte si ji ale koupit sama a musí být hedvábná. Navléká se jeden penízek s dírkou uprostřed vedle druhého, dělají se mezi nimi uzlíky, aby držely hezky od sebe. Pak ozdobu můžete použít jako náramek nebo si ji dát na krk, či jen tak pověsit někde doma. Nosí štěstí a bohatství.

Umělá pavučina na kolečku

Je to krásný talisman, který se sice taky dá vyrobit, ale je to složité. Snazší je si jej koupit v čarodějnickém obchodě. Kolečko bývá na provázku, který musí být z čistého lnu. Odhání zlé sny a noční můry. Aby sloužil jen vám, neměl by na něj nikdo sahat.

...
Autor: Shutterstock

Mléčný zub

Vás vlastní mléčný zub, který vám maminka schovala někde na památku, si nechte zasadit do ušlechtilého kovu. Zavěšený na krku přináší štěstí a odpuzuje démony zla a závisti.

Citrín

Je to krásný nerost, který se dá koupit ve specializovaných obchodech nebo i v květinářství. Říká se mu kámen štěstí a hojnosti. Aby fungoval jako talisman, nechte ho před nošením třeba na krku nebo jen tak někde v kapse či peněžence celou nos louhovat ve skleničce s vodou a mořskou solí. Ani na něj by neměla sahat cizí osoba.

Vyberte si podle srdce

Talismanem může být pro nás cokoli, co intuitivně cítíme jako příjemný předmět, který nás chrání. Může jít klidně o starých hřebínek do vlasů po milované babičce, osahaný lístek do divadla s první láskou nebo odstřihnutý pramínek vlasů našeho dítěte nebo náš vlastní. Obzvlášť u talismanů magie funguje podle našeho podvědomí – to silně posiluje ochrannou funkci předmětu. Měl by být vždycky jen a jen náš. Nepůjčuje se, pak ztrácí moc.