Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Astrolog Milan Gelnar: Kdo chce najít lásku, musí poznat sám sebe

Populární astrolog prozradil, co nám horoskopy řeknou o lásce.
12. dubna 2013 | 06:00

Věděli jste, že z horoskopu se dá vyčíst i to, jaký partner je pro nás ideální? Známého astrologa Milana Gelnara jsme se zeptali, jak postavení planet ovlivňuje naše emoce a jak nám může pomoci při hledání pravé lásky.

Zeptám se rovnou: co nám může astrologie říct o lásce a vztazích?

Astrologie dokáže velice dobře odpovědět na to, jak si kdo vztahy, lásku i zamilovanost představuje. Největší problém bývá v tom, že si každý člověk do ostatních projektuje sám sebe. To vám řekne každý psycholog, ale i my astrologové tenhle jev pozorujeme a přihlížíme k němu.

Je to jednoduché. Ten, kdo krade a podvádí, bude k okolí sám podezřívavý, naopak důvěřivý člověk klidně nechá peněženku na stole v restauraci a diví se, když mu ji někdo ukradne. A podobně to funguje i v oblasti lásky.

Jak se to promítá v astrologii?

Jak je někdo na lásku a zamilovanost nastaven, poznáme v jeho horoskopu podle tak zvaných osobních planet. Každý ví, v jakém znamení má Slunce, tedy jestli je Beran, Rak nebo třeba Lev; to vypovídá o podstatě jeho osobnosti.

O tom, jaké má kdo city a jak prožívá lásku, ale rozhoduje postavení měsíce. Například člověk, který má lunu ve znamení Raka, bude zaměřený na domov, rodinu, děti. Takže jeho láska bude pečovatelská a ochranitelská, bude se o partnera starat, vařit mu a uklízet.

Naopak ten, kdo má měsíc ve znamení Lva, bude spíš hravý, radostný, své city bude dávat najevo dramaticky a extravagantně: „Máš narozeniny, tak co bych ti dal? Koupím ti auto!“ Nebo: „Přede všemi pokleknu a vyznám ti lásku!“

Roli hraje i Venuše, která vypovídá o zamilovanosti a sexualitě, Merkur, který hovoří o myšlení, a Mars – ten má na starost vnitřní energii. Dohromady tvoří takovou mozaiku různých vlastností a ty pak promítáme do ideálu partnera, kterého k sobě hledáme. Chceme, aby s námi dotyčný byl v symbióze.

...
Autor: archiv MG


Milan Gelnar
se astrologií zabývá už mnoho let. Z koníčku se časem stalo povolání a dnes patří k předním českým astrologům.

Více o tom, jak planety ovlivňují naši povahu a život, se můžete dočíst v jeho knize Sluneční znamení (Grada, 259 Kč). 

Říká se přece, že protiklady se přitahují…

Na chviličku možná, ale já jsem realista. Nemyslím si, že veselý člověk bude jásat nad tím, že má doma škarohlída, nebo že vášnivý čtenář bude chtít mít doma někoho, kdo nepřečetl jedinou knížku. Protiklad může být zpočátku přitažlivý, ale zamilovanost stejně po dvou třech měsících pomine.

Už po třech měsících? Často se uvádí tři roky.

Znám to ze své praxe – nechodí za mnou mladí lidé, ti mají pocit, že všechno zvládnou, že mají život ve svých rukou. Navštěvují mě spíš třicátníci, čtyřicátníci, kteří zjistili, že život není úplně podle jejich představ. Že je válcuje. A oni se ptají: Co s tím?

Teprve když pochopí, na jakém principu astrologie funguje, zjistí, koho vlastně hledají. Ale aby našli toho pravého, musí nejdřív poznat sami sebe. Když nahlédnou do svého horoskopu, dozvědí se mnoho nejen o sobě, ale i o ideálním partnerovi.

Můžete z horoskopu vyčíst i to, jak si dva lidé sednou?

Ano, když porovnám jejich horoskopy, hned uvidím, jestli se ti dva k sobě hodí. A nemusí jít jen o partnerský vztah. Určitě to znáte – setkáte se s někým, koho jste v životě neviděla, a nejradši byste ho profackovala. Ale někdy potkáte člověka, kterého vůbec neznáte, a máte pocit, jako byste se znali odjakživa, vaše energie do sebe zapadnou. A to samé platí i pro horoskopy.

Autor: Marie Barvínková