Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vědma Naděžda Iždinská: Neumíme naslouchat znamením osudu

20. března 2013 | 06:00

Štěstí není náhoda, tvrdí populární věštkyně a kartářka Naděžda Iždinská (66). Budoucnost vám předpoví z vlastnoručně malovaných karet s neuvěřitelnou 90% přesností. Maximálně však na tři roky dopředu.

"Štěstí je záležitost naší volby, našeho nastavení. Když ho změním, změním i svůj osud. Jen my se můžeme postarat o to, abychom byli ve svém životě šťastní a úspěšní!", tvrdí vědma původem z Ruska, která své schopnosti považuje za dar od Boha.

Podle ní nic v našem životě není náhoda.Člověk hlavně nikdy nesmí plakat nad tím, co ztratil. Musí se dívat jen dopředu. Radovat se z toho, co má. A hlavně se naučit odpouštět. Těm druhým, ale i sobě.

Kdy jste u sebe objevila věštecké schopnosti?
Že jsem jiná, jsem vnímala už jako dítě. V pěti letech jsem už uměla číst. U kamarádů a spolužáků jsem měla přirozenou autoritu, zvířata mě bezmezně milovala. Ale až v osmdesátých letech, v době, kdy jsem byla v těžké životní situaci, jsem potkala jednu maďarskou věštkyni a tehdy se mi změnil život.

Co se tenkrát stalo?
Řekla mi, že už mám přestat plakat, že se můj život začíná obracet o sto osmdesát stupňů. A opravdu se tak stalo.

Přesnost jejích předpovědí je prý 95%.
Autor: Olga Poucheová, archiv Nadi Iždinské
Je tedy pravda, že osud každého z nás je předem daný?
Ano, náš osud je předurčen. Ale neznamená to, že je neměnný. Můžeme ho změnit. Vždy záleží jen na nás, kterou z cest si zvolíme. Hvězdy nám nic nenařizují, jen se nám snaží ukázat cestu...

Když si ale svůj život můžeme sami řídit, proč je všude tolik nespokojených a nešťastných lidí?
Lidé nechtějí vzít zodpovědnost za svůj život do vlastních rukou. Chtěli by, aby za ně rozhodoval někdo jiný. I proto hledají "pomoc" u nás. Ale já za ně jejich problémy nevyřeším, nedám jim rozhřešení. Já jim jen můžu říct, jakým směrem by měli jít. Je pro mě důležité, že jim mohu dát naději, povzbudit je. Upozornit je, aby se vyvarovali některých chyb, nebyli zoufalí.

Paní Naďa zná i herečku Květu Fialovou.
Autor: Olga Poucheová, archiv Nadi Iždinské
Vaše karty vlastně určují lidem jejich budoucnost...
Mé karty neurčují budoucnost. Jen klientovi ukazují jeho potencionální kroky, upozorňují na chyby v přítomnosti i budoucnosti. Navíc hledají i příčiny neúspěchu, dávají nám rady, nacházejí východisko z beznadějné situace, uklidňují a dávají naději na zlepšení našeho života. Usměrňují myšlení, určují termíny a upozorňují na nebezpečí, odhalují lži a říkají pravdu. Záleží však na každém, jak si jejich i mé rady vezme k srdci. Rozhodnout se musí sám.

Slyšela jsem, že dokážete číst i z ruky...
Ano, ale nejde o klasickou chiromantii. Z ruky dítěte umím spolehlivě určit jeho skryté vlohy, schopnosti, nadání. Pracovně tuto metodu nazývám "ruka ukazuje cestu".

Věštkyně a kartářka Naďa Iždinská (66)
Autor: Olga Poucheová
Nečtete tedy z čar, jak "to" funguje?
Jde o velmi starou metodu, kterou znali už staří Číňané. Z tvaru prstů lze vyčíst dispozice jedince. Podle toho, zda je dítě spíš "bojovník, kněz, učitel, sedlák nebo herec", můžu určit nejvhodnější povolání. A to je v životě jedna z nejdůležitějších věcí. Vždyť když je někdo třeba "bojovník, znamená to, že je průbojný, akční, potřebuje stálý adrenalin. Rodiče mu ale vyberou dráhu ekonoma a on je pak ve svém zaměstnání, a tím i životě, nešťastný.

Říká se, že "práce" vědmy je vysilující. Psychicky i fyzicky. Všimla jsem si, že máte diář s klienty plný na měsíce dopředu, navíc přednášíte, účastníte se festivalů... Jak vlastně relaxujete?
S nohama nahoře, knížkou v ruce a čokoládou poblíž. V poslední době jsem navíc propadla šachovému automatu. Na televizi se téměř nedívám. Když, tak jen na dokumenty, pořady o přírodě a koncerty vážné hudby. Zpravodajství si nepouštím vůbec. Je plné neštěstí, krve a nenávisti.