Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tip na výlet: Exotický Motýlí dům kousek za hranicemi, úchvatný středověký Oybin

2. července 2017 | 12:00

Už jste navštívili Motýlí dům v Jonsdorfu? Pokud ne, rozhodně vám ho doporučujeme - baví to v něm děti i dospělé. Pokud chcete v příhraničním Sasku strávit celý den, popojeďte parním vlakem pod středověký Oybin. 

"Mami! To jsme vůbec nevěděl, že motýli vypadají zespoda takhle. A že mají takovej sosák," hlásil mi šestiletý syn, zatímco zaujatě pozoroval motýla sedícího na květu a sajícího nektar. To všechno z ani ne čtvrt metru. 

Takhle vypadá motýl hodně zblízka

Video se připravuje ...
Exotický motýl na květině. Takhle detailně ho můžete vidět v Motýlím domě!

Byli jsme v Motýlím domě v Jonsdorfu, asi 40 minut jízdy od Děčína. Jeho hlavní atrakcí je kousek deštného pralesa v kupolovité zvenku červené stavbě ve tvaru osmiúhelníku. Žije v něm na třicet druhů motýlů, jaké ve zdejších ani německých lesích či na loukách nepotkáte.

Tady poletují mezi palmami, banánovníky a bambusovníky - je radost pozorovat obřího modrého motýla s latinským názvem Morpho peleides, krásný a majestátný je otakárek citrusový. Když si dáte práci a budete mít štěstí, můžete pozorovat nejen motýlí let, ale i námluvy a páření a nebo na rostlinách hledat vajíčka a vážně obří housenky či zakukleného budoucího motýla. 

Zblízka můžete pozorovat motýly, když usednou na některou z květin či plátky pomeranče a pijí sladký nektar, patří k nezapomenutelným zážitkům. Pod keři běhají minikřepelky a přímo v džungli mají výběh i malé opice kosmani. Přímo ve vestibulu naše děti bavilo velké akvárium, stejně jako terária v prvním patře, v nichž žijí agamy, chameleoni či leguáni a nejrůznější druhy hadů.

Všechno se dozvíte na webu Motýlího domu a to v češtině. Pro představu, otevřeno mají denně od deseti ráno do šesti večer, rodinné vstupné vyjde na 17,50 eura. Příjemný bonus v podobě kavárny a dětského koutku potěšil. Spoustu fotek z výletu najdete V GALERII

Párou na Oybin

Když jsme se nabažili motýlů, vydali jsme se na nádraží v Jonsdorfu, odkud vyjíždí parní vlak na Žitavu nebo Oybin - tam jsme měli namířeno my. Pro ulehčení návratu jsem já s dětmi jela úzkokolejkou, muž to vzal do Oybinu autem. Trasa vlaku a jízdní řad ZDE. Děti do 14 let v doprovodu dospělého neplatí nic, já sama platila osm euro, což za dětskou radost stálo. 

Na konečné v Oybinu si syn potěšil místním malinkým železničním muzeem za pouhé euro pro dospělého/děti padesát centů a pak jsme se vydali nahoru na kopec, kde se k nebi tyčí středověké zříceniny hradu a kláštera. Šli jsme zadem po kamenných schodech mezi skalami, což je cesta, kterou rozhodně doporučujeme, je totiž krásná. Zpátky jsme to pak vzali hlavní cestou z vesnice, kdo chce, může využít turistický vláček. 

Rodinné vstupná nás vyšlo na 15 euro, což se nám ná zřícenunu zdálo trochu moc, ale pak jsme vůbec nelitovali. Protože jsme na rozvalinách strávili skoro tři hodiny a hodně nás to tam bavilo. 

Vše potřebné v češtině najdete na tomto webu. Ve stručnosti: na Oybinu, původně slovansky Ojvíně, najdete zbytky českého královského hradu a celestýnského kláštera, který založil Karel IV. Velkolepý gotický kostel je dílem stavitelů z Prahy. Místo je opuštění už od 16. století, kdy s ním zatočila reformace, v 19. století ho objevili romantici. Tohle místo vážně romantické a kouzelné je! 

Video se připravuje ...