Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Jižním Tyrolsku si zalyžujete až do Velikonoc

13. března 2017 | 15:34

Přemýšlíte o tom, že byste letošní Velikonoce pojali trochu netradičně? Pak pro vás máme tip – zkuste si udělat výlet do Jižního Tyrolska. Najdete tam pro každého něco: nádherné přírodní scenerie, muzeum, které je zároveň architektonickým skvostem, a úžasné lyžování do poloviny dubna.

Kronplatz je jedno z nejoblíbenějších středisek italských Dolomit. Aby ne, dokáže totiž nadchnout široké spektrum lyžařů. Na proslulých černých sjezdovkách Silvestr a Hernegg si tu přijdou na své nároční sportovci, široké rovné sjezdovky zase ocení milovníci pohodového lyžování, carvingových oblouků a také rodiny s dětmi.

Něco pro pohodáře

Skvěle upravené sjezdovky jsou sice všude standardem, Kronplatz ale patří mezi střediska, kde se na dobré podmínky můžete opravdu spolehnout, a to až do poloviny dubna. Umělé zasněžování je zde na vysoké světové úrovni. Technický sníh dokáže odolávat náporu návštěvníků i slunečních paprsků, a tak tu odpoledne nemusíte plavat v závějích krystalů střídaných ledovými plotnami, což bývá pro méně zdatné lyžaře nebo děti jinde dost otrava. Nadšení budou tedy i ti, kteří mají pocit, že lyžařskou permici musí poctivě „projezdit“.

Něco pro náročné

Značených sjezdovek je na Kronplatzu téměř 120 km. Celý den tak můžete objevovat stále něco nového. Ve vedlejším údolí se tak můžete dostat na nádherný kopec s černou slalomovou sjezdovkou Erta, kde se letos jel světový pohár žen. Mimochodem – když jsme si po skončení závodu chtěli „jako závodnice“ sjet svah dolů, najeli jsme na čistý led. Ano, jedině ledový kopec totiž dokáže alespoň několika prvním závodníkům na trati zajistit férově podobné podmínky. Klobouk dolů před závodnicemi, co jejich nohy vydrží!

Něco pro zvídavé

Muzeum Reinholda Messnera nabízí úchvatný pohled do údolí.
Autor: iStock.com
Sjezdovky obepínají celý kopec. Když vyjedete na vrchol, rozprostře se kolem vás nádherné panorama. Kochat se můžete nejen krásou Alp a Dolomit, ale i architektonickou lahůdkou: muzeem Reinholda Messnera. Na první pohled si ho možná ani nevšimnete, je totiž doslova vrostlé do skály. Z ní vyčnívají jen tři tubusy s panoramatickými okny a terasou nabízející nádherný výhled na Zillertalské Alpy a Dolomity. Autorkou je britská architektka iráckého původu Zaha Hadid a celé muzeum přibližuje historii horolezectví. Nabízí tak zajímavý pohled na to, co je dneska spíše sportem nebo záležitostí dobré výbavy, a vrací návštěvníka do doby, kdy člověk vyrážel do hor s touhou překonat nejen je, ale i sám sebe.

Něco pro milovníky luxusu

Sedmikilometrové sjezdy mohou unavit, v pohodlných kabinkách (ve většině z nich je wi-fi) člověk nabere síly. Kabinkových lanovek je na svahu většina, takže ano – musíte sundávat lyže. Ale pokud to někoho vyčerpává, může si objednat jízdu speciální kabinou, kde čeká vychlazené šampaňské. Chvíli se tedy může vozit nahoru a dolů, kochat se a odpočívat. Vzhledem k tomu, že zde téměř stále svítí slunce, tak s tím nečekejte na chvíli, "až bude zima".

Suma sumárum: pokud přemýšlíte, kam vyrazit ještě letos nebo příští rok, Jižní Tyrolsko byste měli mít v hledáčku. A pokud při lyžování milujete slunce, tady máte téměř jistotu, že klapne pravé italské azzuro.

Ceny skipasů: v sezoně (do 18. 3.) / mimo sezonu (19. 3. – 23. 4.) EUR

Dospělí – 1 den: 54 / 49
Dospělí – 6 dní: 266 / 239
Děti (8–16 let) – 1 den: 38 / 34
Děti (8–16 let) – 6 dní: 186 / 168
Senioři (65+ let) – 1 den: 49 / 44
Senioři (65+ let) – 6 dní: 239 / 215
(Pro sezonu 2016/17)

Messnerovo muzeum vstup:
Dospělí: 8 EUR
Děti, 6–14 let: 4 EUR
Senioři (65+): 7 EUR
Studenti: 7 EUR
Otevřeno každý den, 10 až 16 hodin

Vzdálenost z Prahy je cca 650 km, cesta přes Mnichov a Brenner trvá cca 7 hodin. (Nutno koupit rakouskou dálniční známku a platit mýtné v Brennerském průsmyku.)

Autor: Irena Sládečková
Video se připravuje ...