Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zima nekončí, v Soldenu se lyžuje i na jaře. Podívejte se na ledovec, kde se točil James Bond

20. února 2017 | 14:00

Všichni příznivci Jamese Bonda si moc dobře pamatují scénu z filmu Spectrum, kde v budově postavené na celé špičce ledovce probíhá jedna z důležitých bitek. James Bond bohužel neměl čas se porozhlédnout po okolí, nám se to ale podařilo a musím říci, že jsem dokonalejší zimní scenérii neviděla.

Budova postavená v roce 2013 v nadmořské výšce více jak 3000 metrů stojí opravdu na skále. Je v ní restaurace Ice Cube a dát si zde alespoň kávu by měl každý lyžař. Čtyřchodové menu zahrnující i šampaňské víno tu, pravda, vyjde na 100 euro, ale pokud to nechcete přehánět, jistě vám kapesné bude stačit na kávu a jablečný štrúdl, který stojí šest euro.

Solden, to ale není jen James Bond, je to hlavně obrovské lyžařské středisko se 148 kilometry sjezdovek, které se rozkládají mezi dvěma ledovci – mezi nimi vede tunel, kterým se dostanete ze spíše mírného ledovce Tiefenbach k ledovci Rettenbach s razantním svahem Světového poháru. Celkem tady jsou tři třítisícovky, na které lze vystoupat lanovkami. To nikde v Rakousku nenajdete. Lyžovat se tu dá až do pozdního jara. 

Video se připravuje ...
James Bond ve filmu Spectre natáčeném v restauraci Ice Q na vrcholu ledovce • VIDEO: Youtube/BPŽ

Dole v údolí Rettenbachtal, kterým se táhne ledovcová, pouze v létě otevřená silnice, můžete vyzkoušet takzvanou „stříbrnou sjezdovku“, homologovanou jako závodní trať. Na druhé straně údolí Rettenbachtal leží klidnější, rodinný lyžařský areál „Giggijoch“. Na mírných svazích nad malou hotelovou vesničkou Hochsölden si na své přijdou i méně zkušení lyžaři. Děti se mohou učit lyžovat v lyžařských školkách. A špičkoví lyžaři se vyřádí na sjezdovkách vedoucí z Schwarzkoglu a Hainbachjochu.

Zajímavostí je nová lanovka Gaislachkogelbahn: má 134 desetimístných kabinek, za hodinu přepraví 4 500 osob za hodinu, přičemž cesta na vrchol Giggijoch trvá pouhých devět minut. I když ne všichni z toho budou mít radost, tak tady je v kabince k dispozici i wifi. 

Ice Q
Autor: archiv
Chcete se ještě nechat hýčkat? Pak se ubytujte hned v centru střediska ve špičkovém hotelu Das Central. Pokoje a apartmány ve stylu moderní i tradiční alpské architektury poskytují nejvyšší pohodlí a kuchyně hotelu je známá nejen v Tyrolsku. Umění šéfkuchaře Gottfrieda Prantla bylo vyznamenáno věčnou kuchařskou čepicí podle Gault Millaua (Toque d’Honneur). Toto ne právě často udělované vyznamenání je propůjčováno restauracím, které měly po dobu 20 let nejméně jednu čepici.

 V hotelu Central se vše točí kolem požitků. „Nejde o to polykat kilometry na sjezdovkách,“ prohlašuje sympatickou radu majitelka Angelika Falkner. „Požitek pro všechny smysly – to je naše heslo,“ vysvětluje filozofii, která se snaží spojit zážitky z nádherné horské přírody a radost z lyžování s rozkošemi kulinárními. Vinný sklep hotelu s 30 000 lahvemi skrývá opravdové poklady.

Určitě se vám taky bude líbit v místním wellnesu s bazénem, saunou, párou a třeba také solnou jeskyní. Tady si odpočinete dokonale.

Autor: Markéta Grosmanová
Video se připravuje ...