Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Novinky v alpských centrech: Spěte v iglú nebo se projeďte po vrcholech v saních

  • 20. ledna 2017 | 06:00

    Alpy jsou jedním z nejoblíbenějších míst, kam Češi vyráží na lyžovačku. Máme rádi i naše česká střediska, ale pokud si chceme opravdu pěkně zajezdit a nestát u toho v dlouhé frontě na vlek, vyrážíme do Alp. Do těch rakouských se vyplatí jet i na víkend. Takovéhle novinky pro vás letos v Rakousku připravili.

  • Kronplatz – Jižní Tyrolsko

    VIP gondola
    Autor: archiv
    VIP-GONDOLA
    Každý je VIP! Ve spolupráci s firmou Moessmer z Brunecku zkrášlili gondolu kabinkové lanovky Alpen Connecting a změnili ji na VIP-kabinu. Potahy na sezení a závěsy jsou z vybraného materiálu a nechybí ani lednička na sekt. Jízdu ve VIP-gondole si musí host objednat dopředu. Do gondoly se vejde až šest lidí a dvacetiminutová jízda vyjde na sto eur.

    Soutěž o zajímavé ceny
    Zvládněte všechny černé sjezdovky a udělejte fotografii spolu se značením. Staňte se fanouškem Kronplatzu na FB a pošlete fotky na hashtag #KronplatzBlack5. Všichni, kteří zdolali černé sjezdovky a vyfotí se na nich, dostanou zajímavou odměnu.

    Nová sjezdovka Hinterberg
    Nová sjezdovka je 2,9 kilometru dlouhá a zařadili ji do lehčího stupně obtížnosti. Začíná na vrcholu a sjíždí se po ní podél pravé strany stanice Belvedere.

    Rekonstrukce sedačkové lanovky Plateau
    Sedačková lanovka Plateau se prezentuje v novém šatu! Při její přestavbě mysleli především na rodiny s dětmi. Posuvný pás je s automatickým rozlišením výšky, ulehčuje dětem přístup k sedačkám, které jsou vybaveny ergonomickým koženým potahem a též speciálním rastrem na každém místě, vše pro pohodlí a bezpečnost.

    Iglú v Speikbodenu
    Autor: archiv

    Iglú vesnička
    V sousedním Speikbodenu v údolí Tauferer Ahrntal/Valle Aurina vyroste ve 2000 metrech nad mořem iglú vesnička. Tahle oblast je známá také svou skvělou kuchyní. Součástí nocování v iglú je také večeře z místních specialit. Po vynikajícím jídle si návštěvníci zalezou do speciálních spacáků a stráví noc v iglú.

    Nejbližší akce:

    Jedna sportovní, která potěší všechny fanoušky biatlonu. Těch je u nás určitě nespočet. 19. – 21. 3. 2017 světový pohár v biatlonu startuje jen kousek od lyžařského střediska Kronplatz – v Antholzu/ Anterselvě. Nebude chybět ani Ondřej Moravec a Gabriela Koukalová.

    Hory
    Autor: archiv



    Pro všechny milovníky brambor v jakémkoli podání je tu Bramborový týden – 20. 3. – 24. 3. 2017. Vychutnejte si kreativní jídla z brambor v dolině Pustertal! Přesvědčíte se o kvalitě „puschtra“ brambor v horských chatách, restauracích a v hotelech v Kronplatzu. Můžete ochutnat různé neskutečně kreativní variace.

  • Východní Tyrolsko


    Autor: archiv
    Východní Tyrolsko je totiž jedna z dosud méně známých alpských oblastí na jižní straně alpského hřebene a slibuje nejvíce slunečních dnů v Rakousku.
    Zde, jižně od Vysokých Taur mezi Großglocknerem a Großvenedigerem, najdete hned několik středisek, která nejen díky své grandiózní poloze s více než 200 třítisícovkami, ale i díky stále zajímavější lyžařské nabídce přitahují víc a víc hostů. Přitom si zde každé středisko zcela vědomě zachovalo svůj individuální charakter.

    Skvělý skipas
    V osmi lyžařských areálech zde vystačíte s jedním skipasem Ski Hit Osttirol, který nadchne především rodiny s dětmi, které tu do šesti let lyžují zdarma. Děti do 18 let mají poloviční slevu. K dispozici je tu kolem 400 kilometrů sjezdovek všech stupňů náročnosti. Nejatraktivnější střediska jsou bezpochyby Großglockner Resort Kals-Matrei a Hochpustertal u Sillianu na hranici s Itálií. Skipas platí i na Mölltalském ledovci v sousedním středisku Ankogel.

    Údolí Hochpustertal – hory pro prcky
    Údolí Hochpustertal je opravdovým rodinným regionem, někdy se mu říká „hory pro prcky“. Pro zdejší hostitele jsou těmi nejdůležitějšími především ti nejmenší. Služby a zábava na sjezdovkách jsou upraveny právě pro lyžařský dorost. Příkladem jsou malé, mírné sjezdovky v Obertilliachu a Kartitschi. Dětský klub Bobo a lyžařské školy se proto plně zaměřily na nejmladší hosty. Stejně tak je tomu v lyžařském středisku Hochpustertal Thurntaler v Sillianu. Zde na 45 kilometrech rozmanitých sjezdovek to mohou ovšem pořádně rozjet i dospělí.


  • Gosau – Horní Rakousko


    Hory
    Autor: archiv
    Nachází se tu patrně nejúžasnější rodinný hotel v Evropě Leading Family Hotel & Resort Dachsteinkönig. Pokud totiž hodláte cestovat s dětmi, najdete tu něco, co bude bavit nejen je, ale také vás. Dětský svět XXL! Profesionální péče je tu věnována miminkům už od sedmého dne života! Dvacet vyškolených pečovatelek a pečovatelů, vesměs pedagogů mateřské školy, se postará o malé hosty sedm dní v týdnu od osmi ráno do devíti hodin večer.

    Senzačních 2000 m² hrací plochy hotelu, která zahrnuje kino, divadlo, hračky ve dvou patrech, tělocvičnu, rodinnou bowlingovou dráhu, autodráhu a mnoho dalších atrakcí, předčí všechny dětské sny. Asi nejvíc to bude svištět na 100 m dlouhé skluzavce v koupacím sektoru s mnoha bazény a atrakcemi. Venku zažijí děti nezapomenutelná dobrodružství v obrovském areálu se skákacím hradem, dobrodružným hřištěm, dětskými dopravními prostředky a "hladicí zoo".


    Lyžaři tu mají dvojnásobné potěšení. Před branami rodinného rezortu, pouhých 100 m vzdálená, je lanovka lyžařského areálu Dachstein West.

  • Jižní Tyrolsko


    Hory
    Autor: archiv
    Tip pro romantiky

    Nechte se zabalit do jemných dek, vložte si do rukou šálek se svařeným vínem a vydejte se na vyjížďku na saních tažených koňským spřežením po náhorní planině Seiser Alm. Projížďka skončí ve vyhlášené restauraci Gostner Schwaige, kde kuchař Franz Mulser se ženou servírují k večeři vynikající jihotyrolské speciality.

    Hudební festival

    Sjezdovky, náměstíčka, horské chaty a chalupy rozezní hudba a lyžařské středisko

    Hory
    Autor: archiv
    Seiser Alm/Alpe di Siusi se stane jedním velkým pódiem. Vyrazit sem můžete na akci s názvem Swing on Snow, která se koná od 19. do 26. 3. 2017. Festival trvá osm dnů a návštěvníkům nabídne nejrůznější hudební styly, mix jazzu, soulu, popu a klasické hudby. Většinou zde hrají skupiny, které pocházejí z alpských regionů. Na svých koncertech se snaží ukázat, jak se jim daří propojit hudební styly s místní alpskou muzikou.

    Obereggen

    V Obereggenu otevírají na začátku lyžařské sezony přímo na sjezdovce v nadmořské výšce 2100 metrů novou chatu Oberholz. Má zajímavý moderní design a velkou panoramatickou terasu. Každý pátek od tří hodin odpoledne se zde bude konat ochutnávka vína a sýrů (akce se koná 13. 1. až 17. 2. a 17. 3. až 14. 4.).

    Berhutte Oberholtz stylová chata a restaurace
    Autor: archiv

    V Obereggenu chystají v březnu také oblíbenou akci Buď první na sjezdovce. Jedná se o brzké ranní lyžování na nedotčeném manšestru. Začne to rovnou snídaní. Už v lanovce totiž podávají kávu a briošky, od devíti si pak můžete dopřát pořádnou snídani v restauraci nahoře na kopci.

  • Jižní Salcbursko

    Hory
    Autor: archiv
    Katschberg – vše blízko a skvělý dětský areál
    Katschberg najdete v nejjižnějším cípu Salzburska v sympatickém středisku Katschbergerhöhe v nadmořské výšce 1640 metrů. Už tato skutečnost je pozitivní, protože signalizuje záruku sněhu i pozdě na jaře. Ve středisku je infrastruktura vybudována s ohledem na potřeby dětí a dětská lyžařská hřiště najdete, kam se podíváte. Co je nezvyklé, ale velmi příjemné, je jeho kompaktnost. Z jednoho konce na druhý dojdete pěšky za deset minut a z žádného hotelu to není více než padesát metrů k místu, kde si lze nazout lyže.

    Rodinný zážitkový hotel 
    „Šťastné děti, odpočinutí rodiče“ – to je motto Rodinného zážitkového hotelu Hinteregger, jednoho ze tří, které v Katschbergu patří manželům Wolfgangovi a Isolde Hintereggerovým. „Zásadní výhoda Katschbergu je, že na lyže se dá vyjet rovnou z hotelu a můžete se s unavenými dětmi kdykoli během dne vrátit,“ říká Wolfgang Hinteregger. „V našem hotelu mají děti postaráno rovněž o další program. V šesti hernách se jim věnují zkušené vychovatelky, starší zde mají kulečník, stolní tenis nebo diskotéku i dětské kino. Vybaveni jsme také pro miminka a batolata, rodiče mohou všechno nechat doma.“ Děti se po lyžování mohou vyřádit v bazénu a na skluzavkách zdejšího wellness areálu nebo učit se vařit v kuchařském kurzu.

    Art on snow
    Autor: archiv

    Gastein
    Sníh a led, to jsou ty nejdůležitější přísady v atraktivní kuchyni „Art of snow“. Pod šikovnýma rukama umělců vznikají nádherná díla i rozmanité nápady. A výsledek? Největší festival umělců v Alpách vůbec. Otevírá brány od 28. ledna do 3. února.
    Gasteinské údolí, asi 80 kilometrů od Salzburgu, je proslaveno léčivou termální radonovou vodou, tenisovými utkáními žen, ale i super lyžovačkou a terény pro snowboardování. Konec ledna bude pro hosty ještě atraktivnější. Na lyžařských svazích budou stát obrovské ledové sochy, objekty ze sněhu, umělci budou pilovat, řezat, obíjet, brousit, jednoduše budou měnit vodu na tuhou hmotu. A hosté se samozřejmě na všechnu tu krásu můžou umělcům dívat doslova přes rameno.

    Nejen Art of Snow osloví turisty. „Glow in the dark“ neboli zářící ve tmě, to je název další akce. Výstava fotografií v Bad Gasteinu i Bad Hofgasteinu vznikne v spolupráci s fotoklubem doliny Gastein. Obrovské obrazy do sněhu pomocí sněžnic vykouzlí anglický umělec Simon Beck na ploše až 15 000 metrů (asi tři fotbalová hřiště). Doplňujícím programem jsou různé workshopy pro děti a mládež.

  • Francouzská střediska


    Hory
    Autor: archiv
    Technika se rozvíjí každou minutu a aplikace můžete stahovat i na horách. Yuge je aplikace lyžařské oblasti Paradiski (Les Arcs, Peisey Vallandry, La Plagne v Savojsku) pokračuje v inovacích s novinkou: online služba na míru nabízí program, který se přizpůsobuje chutím, GPS lokalizaci a chování uživatele off a online. Například: Kde se dá lyžovat na sluníčku? Která trasa je vhodná pro jakou úroveň lyžaře? Jaké aktivity après-ski najdu v okolí?

    Hned několik lyžařských středisek letos slaví kulatiny

    Například Avoriaz oslaví padesát let od svého vzniku a slavit bude i jedinečný koncept střediska, historie, výjimečná poloha na skále, unikátní styl, to vše dělá ze střediska Avoriaz avantgardní, současné a futuristické středisko, jehož architektonické projekty byly ministerstvem kultury v roce 2003 zapsány na seznam hlavních památkových projektů 20. století.

    Nové lanovky najdete také ve střediscích L’Alpe d’Huez, Chamrousse, Val Thorens dokonce dvě a v La Plagne. Selfie vládne světem, proto některá střediska vytvořila tzv. Selfie tour nebo instalovala foto body po celé lyžařské oblasti, kde lze vyfotit nejlepší fotografie. Ve Val Cenise si s pomocí ski pasu mohou návštěvníci vytvořit dokonce ze svých fotek elektronické pohlednice. Další novinkou jsou videoparky, kde instalované kamery spustí nahrávání, jakmile projedete kolem. Tuto službu nabízejí například ve střediscích Vars, Les Gets, Font Romeu nebo Peyragudes.

    Kam na lyže v Rakousku?

    Na lyže do Rakouska: Kde jsou nejlepší sjezdovky? A kolik stojí skipasy? 

    Rakousko je rájem pro rodiny s dětmi: Kam na lyže s dětmi? Jedině do Rakouska!

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...