Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko si uvaří s Jamiem Oliverem. Blesk navštívil jeho londýnský podnik

15. ledna 2017 | 05:55

Kuchařské pořady a vaření baví Čechy. Připravit si i ze skromných ingrediencí vynikající oběd jsme uměli vždycky. Že vaření může i pomáhat, dokazuje i u nás oblíbený britský kuchař Jamie Oliver (41). S Blesk.cz můžete nahlédnout pod pokličku jeho londýnské kuchyně.

Jamieho restaurace Fifteen (Patnáct) stojí nedaleko stanice metra Old Street, v malé uličce, která podporuje její malebnost.

Najíst se můžete třeba u stolu, kde vyzkoušela Jamieho recepty i americká superstar Madonna (58). Právě tato restaurace je vlajkovou lodí skvělého projektu, který letos čeká patnácté výročí. „Je neuvěřitelné, že projekt vznikl už tak dávno,“ řekl Jamie Oliver a dodal: „Byla to jízda! Fifteen je však jednou z věcí, na které jsem opravdu hrdý.“

Od stanice metra Old Street jste za 5 minut pěšky v ulici Westland Place. Hned po vstupu vás okouzlí příjemná atmosféra a skvělá obsluha. Pravý anglický čaj dostanete na uvítanou zdarma.
Autor: Robert Klejch

Už na začátku 90. let měl Jamie nápad, že vařením pomůže nezaměstnaným mladým lidem, kteří z nějakého důvodu pokazili svůj životní start, a nabídne jim nový začátek. Na konci roku 2002 otevřel Jamie Oliver v Londýně restauraci Fifteen, která nabídla vynikající jídlo ve stylovém prostředí. Hlavně však poprvé přijal 15 mladých učňů, kteří se rok učili kuchařskému řemeslu pod vedením 25 profesionálních kuchařů a mentorů.

V restauraci Fifteen tak dostávají šanci změnit svůj život lidé po výkonu trestu, se špatným sociálním zázemím, bez vzdělání nebo ve složité životní situaci.

Danny McCubbin je milovníkem kvalitní kuchyně stejně jako Jamie Oliver. Pomáhá mu vést Fifteen a pracuje i na vlastních prospěšných projektech.
Autor: Robert Klejch

Jamie Oliver v době návštěvy Blesku trávil sváteční dovolenou s rodinou mimo město. Ve Fifteen nás ale uvítal jeho dlouholetý přítel a spolupracovník Danny McCubbin (52). Sám v roce 2012 založil asociaci San Patrignano, která také pomáhá mužům a ženám s drogovou minulostí. McCubbin nám představil smysl i fungování restaurace a prozradil i další zákulisí. Třeba - proč má vlastně Jamie Oliver potřebu pomáhat znevýhodněným lidem.

„Jamie měl sám zkušenost s ústrkem. Jako dítě navštěvoval logopeda, je silný dyslektik. Proto si uvědomuje, jak důležité je zbavit se předsudků,“ řekl McCubbin pro Blesk.cz. To dokazuje i fakt, že Jamie přečetl svou první knihu až v 38 letech, ačkoliv sám vydal více než tři desítky svých kuchařských.

Video se připravuje ...
Danny McCubbin je milovníkem kvalitní kuchyně stejně jako Jamie Oliver. Pomáhá mu vést Fifteen a pracuje i na vlastních prospěšných projektech. • VIDEO: Robert Klejch, Ivan D. Hladík

Nepochopení pro investici do mladých lidí

„Nejlepší na tomhle projektu je, že lidé, kteří mají spoustu různých osobních problémů, jsou schopní najednou fungovat podle principů Fifteen. My jim dáme lásku, důvěru i možnost naučit se nějaké řemeslo. 90 procent těch, kteří do našeho projektu vstoupili, z něj vyšli úspěšně jako noví lidé,“ pochvaloval si McCubbin. Zavzpomínal ale, že začátky Fifteen nebyly snadné.

„Lidé moc nechápali, proč do mladých lidí s jejich problémy chceme investovat. Teď po tolika letech a možná i díky tomu, že svět je dnes takový, jaký je, je jasné, že investice do mladých lidí má smysl,“ věří Cubbin. „Kdekoliv, i v České republice, by měly vznikat takové projekty, které by ukázaly možnosti nové generace, daly by jí šanci. Když investujete do mladých lidí, vrátí se vám to,“ dodal.

Každý rok vznikne ve Fifteen nový tým složený z lidí s nelehkým osudem. Za 12 měsíců z kurzu vyjdou jako sebevědomí a vynikající kuchaři.
Autor: Robert Klejch

Danny McCubbin i Jamie Oliver by si vážili toho, že by se stali inspirací pro český projekt podobného typu. Sami by ale u nás podnik realizovat nemohli.

„Otevřít kdekoli jinde Fifteen jako takový se bohužel nedá. Nese Jamieho jméno a lidé pak očekávají, že tam bude osobně vařit,“ přiznal McCubbin. „Jamie má samozřejmě spoustu další práce a projektů, nemůže tedy objíždět svět a vařit v restauraci, která by nesla jeho jméno. Bez toho si ale zase nemůže ohlídat kvalitu, tudíž je rád, pokud inspiruje další lidi ke stejným projektům, ale osobně se na nich podílet nemůže,“ uvedl. Na druhou stranu to však prý dává širší možnosti nápadům - podobný projekt nemusí být restaurace, je přece řada dalších řemesel.

Jamie Oliver učí už roky jíst celý svět. V Americe ho fascinovalo, že děti ve školách jedí pouze lžící a třeba si myslí, že párky se vyrábějí z orobince.
Autor: Robert Klejch

Je vlastně šance společně si s Jamie Oliverem uvařit v Praze? „Už pět let Jamie podporuje Food Revolution Day, který se v Praze letos konal v květnu v pražských Holešovicích. Tam se vařilo podle Jamieho receptů pro 100 dětí,“ řekl Blesk.cz McCubbin a připojil: „Zapojit se mohla veřejnost, školky, školy, dětské domovy, knihovny i nízkoprahová centra. Další šance bude zase v květnu, kdy se Jamie zaměří na snídaně dětí.“

Sen o michelinské hvězdě

A jaká bude budoucnost Fifteen? „V patnácté sezóně přišel čas rozšířit náš učňovský program do všech regionů země,“ plánuje Jamie Oliver. „Rád bych, aby ze současných patnácti ročně vyšlo z našich kurzů i 15 tisíc zkušených kuchařů za rok. A mým snem je zažít, jak Fifteen získává michelinskou hvězdu.“

V interiéru Jamieho restaurace panují jasná pravidla, jednoduchost, účelnost a přitom elegance.
Autor: Robert Klejch

Vyzkoušet některý z Jamieho jednoduchých receptů můžete i v nevlídných dnech, kdy se chcete zahřát a pochutnat si.

Na anglickou cibulačku se šalvějí podle Jamieho budete potřebovat: máslo, olivový olej, čerstvou šalvěj (1 hrst + 6 lístků k podávání), česnek (6 stroužků), červenou cibuli (3 ks), hnědou cibuli (3 ks), šalotku (3 ks), pórek (500 g), mořskou sůl, čerstvě namletý černý pepř, horký vývar (hovězí, kuřecí nebo zeleninový, 2 l), malou rustikální bagetu, nastrouhaný sýr čedar (200 g) a worcestrovou omáčku.

Vyzkoušet některý z Jamieho jednoduchých receptů můžete i v nevlídných dnech, kdy se chcete zahřát a pochutnat si, třeba na pravé anglické cibulačce.
Autor: Robert Klejch

V hrnci rozpustíte máslo s olivovým olejem, přidáte lístky šalvěje a drcený česnek. Promícháte, necháte rozvonět a přidáte nakrájené cibule, šalotky a pórek. Osolíte, opepřete, přikryjte hrnec poklicí. Na mírném ohni pomalu vařte 45 minut, občas promíchejte. Zelenina by neměla příliš zhnědnout. Když jsou cibule a pórek „hedvábné“, přidejte horký vývar. Opět přiveďte k varu, zmírněte plamen, nechte 10–15 minut probublávat.

Předehřejte troubu nebo gril na maximum. Z bagety nakrájejte šest krajíčků a nasucho je opečte. Dochuťte polévku, ideálně ji nandejte do šesti ohnivzdorných misek a přendejte je na plech. Tousty posypte čedarem a přimáčkněte. Do každé misky položte jeden toust se sýrem a pokropte pár kapkami worcesteru. Lístky šalvěje lehce pokropte olivovým olejem a na každý toustík položte jeden. Plech s mističkami dejte do předehřáté trouby, aby se sýr rozpekl.

Autor: Ivan D. Hladík
Video se připravuje ...