Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Maďarsko stojí za to vyzkoušet! Zkuste termální lázně Hévíz

7. září 2016 | 06:00

Maďarsko je destinace, kterou máme v podstatě za humny, ale protože neleží u moře, není takovým lákadlem jako například Chorvatsko. A přitom se tam dá zajet třeba jen na prodloužený víkend. Lázně Hévíz jsou ideální jak pro rodiny s dětmi, tak pro páry.

Dozvěděla jsem se o tomto unikátu docela náhodou. Lázně Hévíz ale nejsou českým turistům zcela cizí. Minerální jezero, na kterém lázeňský komplex stojí, je jedinečné hned v několika směrech. Nejenže svou léčivou silou pomáhá při léčbě kožních nemocí a tělesného aparátu, ale teplota vody neklesá ani v zimních měsících pod pětadvacet stupňů. Je největším termálním jezerem na světě. Má čtyři hektary a v nejhlubším bodě hloubku třicet osm metrů. Termální pramen je tak silný, že se obsah jezera vymění za tři dny.

Koupání v teplé termální vodě je příjemné, dokonce i v horkém počasí. Nedoporučují se prudké pohyby, ale jen lenošivé splývání. Ve vodě se nedoporučuje setrvávat déle než hodinku denně. Pramen se dá také pít a jelikož je malinko sirnatý, chutná trochu jako zkažená vajíčka. Není to zrovna lahůdka, ale dá se to přežít.  

Video se připravuje ...
Termální jezero Hévíz • VIDEO: youtube

Pokud jste příznivcem speciálních gurmánských programům, pak i Hévíz má v této oblasti určitě co nabídnout. Každé úterý od května do září probíhají v zdejším muzeu lekce vaření, v rámci kterých se pod vedením těch nejzkušenějších naučíte připravovat maďarské jídlo podle tradičních i novodobým receptů. V místních restauracích si pak můžete vychutnat gurmánskou večeři, stejně jako absolvovat degustační večeři místních vín. Pokud dostanete chuť na rybu, není nic jednoduššího než si jednu chytit a nechat si ji upečenou naservírovat na váš stůl.

Ubytování je v okolí spousta. Na výběr máte hotely i penziony s domácí kuchyní. Pokud se rozhodnete jet s celou rodinou, tak zde najdete i rodinné hotely, které jsou speciálně zaměřeny na dětské hosty. Například, když se ubytujete v hotelu Kolping Hotel Spa, budete hodovat u rautových stolů a děti mají svůj vlastní, kde najdete i krupicovou kaši.

Video se připravuje ...
Úžasná knihovna v zámku Festetic • VIDEO: Gabriela Röhrichová

Pokud chcete večer vyrazit za zábavou, v Hévízu samotném to zase tolik nežije. Samozřejmě, že na večeři či skleničku vína si tu zajít můžete. Pokud ovšem hledáte rušné bary a kluby, potom je lepší zajet si do asi šest kilometrů vzdáleného Keszthely, které je už na pobřeží Balatonu. V sezóně si tam jistě přijdete na své.

Hévíz
Autor:  Hévíz

A teď trochu praktických rad. Cesta z Prahy trvá do Hévíz asi šest hodin, záleží na tom, jaká je situace na D1. Pokud tedy pojedete s dětmi, bude to asi o něco delší. Pobytu pro rodinu s dětmi v hotelu Kolping Hotel Spa vás vyjde zhruba na šest tisíc. Pobyt zahrnuje čtyři noci se snídaní v hotelu s bazény a skvělým vyžitím jak pro děti, tak pro dospělé.

Každý týden se konají ve městě trhy, kde si můžete pořídit místní klobásky nebo sýry, čerstvou zeleninu a jiné. Ceny na trzích jsou přiměřené domácí kvalitě. Dvě velké klobásky vás vyjdou na cca sto dvacet korun.

Místní specialitu zalské bramborové taštičky dödölle s opékanými kousky slaniny z bagouna (druh vepře) a smetanou pořídíte v domácí restauraci Korona v Hévizu za cca sto deset korun. Za velké pivo zaplatíte zhruba šedesát korun a za litr rozlévaného vína cca za sto devadesát korun. Prostě vše je v podobné hladině jako v Česku. 

Samozřejmě nesmíme zapomenout na vstup do termálního jezera, tři hodiny vás vyjdou cca na dvě stě padesát korun. 

Video se připravuje ...