Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Francie, Itálie, Švýcarsko: Super lyžovačka s jistotou!

  • Fotogalerie

    2 fotografie

    18. ledna 2016 | 09:29

    Konečně napadl sníh i v české kotlině, pokud ale nejdete na hory hned v příštích dnech, nebo přeci jen nedůvěřujete rozmarům počasí, vsaďte na zahraniční lyžařská střediska. Máme pro vás tipy, kde určitě neprohloupíte!

  • Francouzská jistota

    Možná málokoho napadne, že v kopcích nad perlou francouzského azurového pobřeží, známým městečkem Nice, jsou perfektní podmínky pro všechny milovníky zimních sportů. I přes palmy na pláži a kvetoucí mimózy však najdete moderní a vybavené skiareály po přibližně hodinové jízdě autem nebo autobusem. Z Nice jsou dostupná hned čtyři zimní střediska – Isola 2000, Valberg, Vall d´Allos a Auron.

    Střediska:

    * Auron nabízí 135 kilometrů sjezdovek pro lyžaře všech úrovní. Mírný modřínový porost je bezpečný i pro odvážlivce, kteří holdují freeridu, samozřejmostí jsou lyžařské školy.

    * Isola 2000 je se svými sto dvaceti kilometry sjezdovek druhým největším střediskem v oblasti a společně s Valbergem se jedná o nejjižněji položený francouzský skiareál. Ubytování vyniká tzv. »funkční panelákovou kulturou«, žádnou romantiku v podobě typických alpských chat tu nenajdete. To však nemá žádný vliv na velmi dobrou kvalitu sněhu a při dobrém počasí dechberoucí výhled až ke Středozemnímu moři!

    * Útulné středisko Vall d´Allos je ideální pro rodiny s dětmi. Nachází se na okraji národního parku Mercantour a nabízí ubytování v malebných dřevěných horských chatách a sjezdovky vhodné i pro nejmenší lyžaře.

    * Valberg pak nabízí na 56 sjezdovkách 90 kilometrů tratí. Patří mezi oblíbená střediska zejména mírně pokročilých lyžařů a snowboardistů, nabízí však i úseky vhodné pro začátečníky a zkušené lyžaře.

    Doprava a výbava: Do Nice, ze kterého se hravě dostanete do všech zmíněných areálů, se můžete vydat z Letiště Václava Havla Praha s Českými aeroliniemi. Ty navíc přepraví každému cestujícímu lyžařskou výstroj zabalenou v ochranném obalu a vážící maximálně 15 kilogramů zdarma. V obalu můžete mít jeden pár lyží, holí, bot a helmu nebo jeden snowboard s jedním párem bot a helmou. Takto zabalená výbava je považována za jeden kus zavazadla.

    Francouzské Alpy mají rozhodně co nabídnout.
    Autor: scom

  • Sladký život v Itálii

    Světoznámé bombardino, azurové nebe a upravený sníh jsou poznávacím znamením všech italských zimních středisek. Poblíž Milána se nachází hned dvě – Montecampione a Foppolo, vzdálené od centra módy pouhých 50 kilometrů.

    Střediska:

    * Montecampione patří mezi nejoblíbenější skiareály samotných Italů, ale v posledních letech přibývá i zahraniční klientely. I proto je tu rušno především o víkendech, kdy se sem sjíždí lidé z okolních měst. Pokud však plánujete zůstat déle, pak se během týdne, kdy je většina místních ve škole a v práci, těšte na sjezdovky jen pro sebe. Areál je vhodný pro méně náročné a zkušené lyžaře, neboť nabízí jen 35 kilometrů sjezdovek.

    * Mezi menší italské areály patří i Foppolo, kde na vás čeká 70 kilometrů sjezdových tratí. Hotely většinou leží přímo na jejich úpatí, takže nemusíte na sjezdovky dojíždět minibusy. Ačkoli je areál vhodný zejména pro středně pokročilé, nabízí výzvu v podobě černé sjezdovky i pro zkušené lyžaře.

    Doprava a výbava: Do obou středisek se dostanete z Milána za přibližně hodinu jízdy autem nebo autobusem. Doprava a výbava: Lyžařskou výbavu vám přitom letecká společnost Wizz Air, pokud poletíte z Letiště Václava Havla v Praze, přepraví za poplatek 825 Kč za osobu na jeden let. Nízkonákladovou společnost je nutné o nestandardním zavazadle informovat vždy před odletem, nejlépe při rezervaci letenky. Pokud se rozhodnete zaplatit za nadměrné zavazadlo až na letišti, vyjde vás poplatek přibližně na dvojnásobek.

    Typické bombardino k lyžovačce v Itálii neodmyslitelně patří.
    Autor: scom

  • Švýcarské pokušení

    Oblast Ženevského jezera, od jehož hladiny se až do třítisícové výšky vypínají vrcholky hor, patří sice mezi nižší lyžařská střediska, ale s přehledem uspokojí všechny náročné lyžaře i ty, kteří si užívají zimu na běžkách, při procházkách nebo preferují gastronomické zážitky. Těšit se můžete na tři příjemné skiareály.

    Střediska:

    * Prvním z nich je Villars, který patři mezi první švýcarská střediska s vlekem. Dnes se řadí ke klidným, i když spíše luxusním místům, kde se nachází kromě 125 kilometrů sjezdovek i rezidence zpěváka Stinga. 

    * Moderní lyžařský areál a prastaré dřevěné domky, ve kterých můžete ochutnat domácí švýcarský sýr. To je Leysin, který charakterizuje hypermoderní skleněná budova na centrálním vrcholku dostupném lanovkami. Šedesátka kilometrů sjezdovek vystačí méně náročnému lyžaři, případně milovníkům freeridu. Unikátní kulisou sjezdů pak bude hladina Ženevského jezera.

    * Pokud nepatříte mezi milovníky sjezdového lyžování, je pro vás ideální středisko Chateau d´Oex, které přímo vybízí k výletům na běžkách či k procházkám. Kromě toho se místo proslavilo i dalším sportem – létáním v balónu. Koncem ledna jich tu jsou na mezinárodním setkání k vidění desítky. Z Chateau d´Oex se dá dojet romantickým vláčkem do Gstaadu, jednoho z největších švýcarských skiareálů s více než dvěma sty kilometry sjezdovek. 

    Doprava a výbava: Vydáte-li se z Prahy do Ženevy letecky se Swiss International Air Lines, můžete přepravovat jednu sadu lyžařského vybavení (lyže, hůlky, boty a helmu) zdarma. Lyžařské boty mohou být dokonce v tašce mimo lyžařský futrál.

    Švýcarsko je v zimě sázka na jistotu.
    Autor: scom

    Kam na lyže v Rakousku?

    Na lyže do Rakouska: Kde jsou nejlepší sjezdovky? A kolik stojí skipasy? 

    Rakousko je rájem pro rodiny s dětmi: Kam na lyže s dětmi? Jedině do Rakouska!

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...