Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kam na adventní trhy: Tradiční Drážďany i zapomenutá Žitava!

  • Čas adventních trhů právě začíná.
    28. listopadu 2014 | 06:00

    Plánujete letos nasát pravou vánoční atmosféru na jednom z nejkrásnějších adventních trhů v Evropě? Vybrali jsme pro vás místa, kde strávíte romantické a pohodové chvíle se svařeným vínem a kornoutem pečených kaštanů v ruce.

  • Tradiční Drážďany

     

    Jedny z nejkrásnějších (a Čechy nejnavštěvovanějších) adventních trhů se nacházejí v Drážďanech. Tyto trhy jsou současně i nejstaršími v Německu, tradice drážďanského Štrýclmarktu sahá až do roku 1434. Návštěva vánočních Drážďan se neobejde bez ochutnání originální drážďanské vánoční štoly (Dresdner Christstollen).

     

    Nově zde můžete navštívit i oblíbené obchodní centrum Primark, kde nakoupíte kvalitní oblečení, doplňky a domácí potřeby za velmi nízké ceny.

    Drážďany
    Autor: archiv

    Tip: Do Drážďan se se slevovým portálem Pepa.cz můžete před Vánoci podívat už za 350 Kč.
  • Hudební Lipsko

     

    Tradiční vánoční veselí na velkolepých trzích zažívali lidé v Lipsku už od roku 1458. Podnikněte také cestu do vánoční atmosféry minulosti během procházky po náměstí Naschmarkt, kde se konají historické trhy zvané Středověké Lipsko.

     

    Adventní atmosféru nasajete také na Marktplatz s dvacetimetrovým stromem a lahodným punčem. To vše za hudebního doprovodu trombonistů, kteří každý den hrají návštěvníkům vánoční melodie.

    Jakmile se na hlavním náměstí Lipska setmělo, začala na návštěvníky trhů dýchat vánoční atmosféra.
    Autor: Blesk - David Malík, Ondřej Požár

     

    Tip: Zpáteční jízdenka autobusy Eurolines do Lipska vás v rámci akce 1+1 pro dva vyjde na 1740 Kč.

  • Provoněná Vídeň

     

    Vánoční atmosféru můžete nasát i v Rakousku, vídeňské adventní trhy jsou ostatně, společně s těmi v německých Drážďanech, Čechy nejnavštěvovanější předvánoční destinací. Největším trhem ve Vídni je hlavní vánoční trh na náměstí Rathausplatz přímo před místní novogotickou radnicí, jejíž okna se před Vánoci proměňují v obrovský adventní kalendář.

     

    Ochutnejte medovinu i špek, pečené brambory, pomerančový a jablečný štrúdl se šlehačkou, dobroty vyrobené z perníku nebo jablko v županu napíchnuté na špejli.

    Víděň
    Autor: archiv


    Tip: Zažijte předvánoční Vídeň se slevovým portálem Pepa.cz již za 399 Kč.

  • Linz plný betlémů

     

    V adventní době se Linec proměňuje v romantické město plné vánočních betlémů. Ve výlohách, na veřejných prostranstvích, v kostelích a v muzeích můžete obdivovat jesličky z celého světa. Rozhodně zajděte na vánoční trh na hlavním náměstí v Linci, kde ucítíte lahodnou vůni čerstvě pražených mandlí, zapečených brambor se šunkovou nádivkou, lineckého těsta, pečených kaštanů, křupavých bramborových placek a jiných domácích specialit rakouských hospodyněk.

     

    Prohlénout si můžete i ručně vyrobené dřevěné figurky v jesličkách či jemně zdobené vánoční ozdoby ze skla. Mimořádnou atrakcí je tradiční linecké vyrábění svíček. Každý zájemce si může vyrobit z včelího vosku vlastní svíčku a odnést si ji domů na adventní stůl.

    Linz
    Autor: archiv

     

    Tip: Na dovolenkovani.cz cena 790 Kč.

  • Romantická Paříž

     

    Co takhle se vydat do nejromantičtějšího města v Evropě – Paříže? Ta se před Vánocemi převlékne do vánočního hávu a nabídne spoustu lákadel. Jedním z nich jsou adventní trhy na Champs-Elysées. Kromě nakupování je v Paříži k vidění i velká spousta světoznámých památek, kterým vévodí Eiffelova věž.

     

    Vánoční nákupy také můžete spojit s ochutnávkou pravého francouzského svařáku, kořeněných perníků a skořicových sušenek.

    Paříž
    Autor: archiv

     

    Tip: Podívejte se na předvánoční trhy do nejromantičtějšího města na světě se slevovým portálem Pepa.cz už za 2490 Kč za čtyřdenní zájezd včetně ubytování.

  • Lokše a parfémy v Bratislavě

     

    Vánoční trhy v Bratislavě se konají hned na více místech najednou. Na Hlavním náměstí najdete stovku tradičních stánků, na Františkánském náměstí si můžete dopřát tradiční slovenské lahůdky a především nakoupit vánoční zboží. Na Hviezdoslavově náměstí a na nádvoří Staré radnice pak budou nadšeni všichni, kdo mají rádi ručně vyráběné předměty od kovářů, sklenářů, hrnčířů, ale také si třeba můžete pořídit originální vůně od výrobců parfémů!

     

    I letos pořadatelé připravili bohatý vánoční program, jehož součástí bude Mezinárodní festival vánoční a adventní hudby, na němž vystoupí sbory z celého světa. Dětem rozhodně dejte ochutnat tradiční lokše s oříšky, se zelím či se škvarky. Dospělí pak ocení výborný punč a jablka v karamelu.

    Bratislava
    Autor: archiv

     

    Tip: Jednosměrnou jízdenku do Bratislavy pořídíte už od 250 Kč, více na Eurolines.cz

  • Netradiční Žitava

     

    Vydejte se na místní adventní trhy, při jejichž návštěvě vás nadchne příjemná vánoční atmosféra tohoto menšího německého města, které se nachází severozápadně od česko-německo-polského trojmezí. Jeho bohatá historie je úzce spjata i s českými panovníky a dějinami.

    Adventní trhy trvají v tomto městě pouhých 5 dní (17. 12.–21. 12. 2014)!

    Žitava
    Autor: archiv

    Tip: Na dovolenkovani.cz od 590 Kč.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...