Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zapomeňte na moře! Vyražte na Moravu putovat za vínem

Krásu a atmosféru jižní Moravy si okamžitě zamilujete
29. července 2014 | 14:00

Máte rádi dovolenou v pohybu? Pak budete na jižní Moravě na tom správném místě. A když během výletů pěšky nebo v sedle kola navíc okoštujete místní lahodná vína, vzpomínky na zdejší místa jen tak nevyblednou.

Moravské vinařské stezky vás provedou malebnou krajinou mezi vinohrady od Znojma až po slováckou metropoli Uherské Hradiště. Celkem 1200 kilometrů dlouhá síť stezek má 10 okruhů, které propojuje páteřní Moravská vinná stezka.

Cestou vás čekají malebná městečka se sklepními uličkami, hrady, zámky a další historické a přírodní památky. A nejen to - během léta i podzimu probíhá na jižní Moravě řada vinařských akcí a slavností.

Pěšky i na koni

Nejen rodiny s dětmi zaujme možnost pěších výletů po kratších vinařských stezkách. Ty většinou nemívají víc než několik kilometrů, jsou opatřené informačními cedulemi s upozorněním na místní pozoruhodnosti a najdete na nich i místa k odpočinku a občerstvení.

Trasy pro začátečníky i pokročilé nabízí na Znojemsku například Vinařský turistický program. Zahrnuje tematické akce pro seznámení s historií významných vinařských památek i program s názvem Znovín Walking. Nadchne milovníky nordic walkingu neboli severské chůze, ale můžou ho využít i pěší turisté. Je to skvělý způsob, jak spojit pohyb s poznáváním krás půvabné krajiny Znojemska. Trasy mají od 4 do 30 km, takže se hodí opravdu pro všechny.

Za poznáním i jídlem

Naučná vinařská stezka Velkých Bílovic vám na svých pěti kilometrech představí historii vinařství a viniční tratě v okolí největší vinařské obce v ČR. Vaší pozornosti jistě neujdou unikátní habánské vinné sklepy, v nichž se dozvíte spoustu nového z historie nejen vinařství, ale i regionální gastronomie.
Vyzkoušejte i naučnou stezku Pavlov, která je sice se sedmi zastaveními na třech kilometrech na první pohled krátká, ale pálavská krajina vám i tak nabídne neopakovatelné zážitky.

Vzhůru do sedla

Jižní Morava nezklame ani při pohledu z koňského hřbetu. Některá vinařství, například Jáňův dvůr, nabízí možnost romantických vyjížděk na koni, ale i třeba na voze taženém koňmi. Také jezdecké oddíly, například Jezdecká škola Uherčice, Hippoclub v Lednici nebo Jezdecký klub Mikulov, vás vezmou na vyjížďku po krásách zdejší krajiny. Je to jedinečný zážitek pro děti i všechny romantické duše.

A po víně do peřin

Při sportu i u vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer po degustaci složíte hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyla jistá, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být třeba systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled, rozsah poskytovaných služeb a kontakty najdete na vinazmoravy.cz Sklepní uličky s atmosférou

Ráda byste si vychutnala dobré víno přímo u zdroje a zažila atmosféru jižní Moravy zblízka? Navštivte sklepní uličky, kterých je tady přibližně stovka. Soubor vinných sklepů a lisoven, většinou umístěných mimo obec, je místem, kde vinaři proměňují hrozny v lahodné víno. A pořádně to v nich žije. Pohostinnost vinařů je známá věc, a proto, když zavítáte do některé z nich, se nebojte zaklepat a okoštovat.

Každá z vinařských podoblastí má nějakou „top“ uličku. Na Znojemsku ji najdete v Novém Šaldorfu Sedlešovicích. Na Mikulovsku se vydejte jednoznačně do Pavlova.

Ve Velkopavlovické podoblasti se vyplatí zajet do Bořetic. Soubor 260 sklepů, který tvoří celou vesničku vinných sklepů pod Kraví horou, se nachází asi půl kilometru od samotných Bořetic. Je tu velmi živo a turisté si přijdou na své. Až zavítáte na jižní Moravu, najděte si „tu svoji“!

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...