Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kam na výlet? Objevte Králický Sněžník

Králický Sněžník ukrývá spoustu krás, které si ještě nestihli oblíbit davy turistů.
23. července 2014 | 13:30

Nespoléhejte se při plánování letní dovolené nebo prodlouženého víkendu jen na osvědčené „pecky“, jako jsou Krkonoše nebo Šumava, a vydejte se prozkoumat kouzelný kout na pomezí Čech a Moravy.

Národní přírodní rezervace ležící na hranici mezi Orlickými horami a Jeseníky zůstává stále trochu stranou zájmu turistů. A musíme říct, že neprávem.

Je tu klid, nedotčená příroda, hluboké lesy plné borůvek, jahod a hub, louky se vzácnými druhy květin, málo lidí a hlavně spousta vyžití v kteroukoli roční dobu.

Široké okolí je protkané hustou sítí cyklostezek různých náročností, vyzkoušet můžete více než kilometr dlouhou bobovou dráhu, adrenalinový lanový park, který je největší v České republice, obří houpačku nebo horské koloběžky v Dolní Moravě.

Kraj rozhleden

Vyhlídkových rozhleden tady potkáte opravdu hodně. Nejmladší z nich najdete na hoře Klepý (Klepáč), známé také jako Trojmořský vrch. Na jeho úbočí totiž pramení přítoky tří řek, jejichž vody odtékají do tří moří - Baltského, Severního a Černého. Odtud ten neobvyklý název.

Trojmořský vrch patří vůbec k nejlepším vyhlídkovým místům. Rozhledna je dřevěná, vysoká pětadvacet metrů. Ve větru praská a kývá se ze strany na stranu. Jak už napovídá cedule dole u vstupu na věž, není to nic pro jedince, kteří trpí závratí a fóbií z výšek. Do provozu byla uvedena v roce 2010 a hned rok poté do ní udeřil blesk a poškodil její konstrukci. Dnes je už znovu otevřená.

Dohlédnete z ní na vrcholy západní části Králického Sněžníku, Malosněžnický i Podbělský hřbet, prohlédnout si můžete i sjezdovky pod Slamníkem nad obcí Dolní Morava, vrcholky Hanušovické vrchoviny i počátek Orlických hor. A otevře se před vámi také pohled na polskou stranu masivu.

Vzhůru na střechu Evropy!

Vrcholem hory Králický Sněžník (je vysoký 1424 metrů) prochází česko-polská hranice. Je to úžasné místo pro milovníky „panoramat“, vidíte odsud totiž do všech světových stran. Je ovšem potřeba si od samotného vrcholu na každou stranu trochu popojít, abyste viděla i do hloubky pod sebou.

Sněžník je totiž tak trochu „placka“ a vrchol je poměrně rozlehlý. Kdysi tu stávala kamenná rozhledna, zbyla po ní ale jen hromada suti. Na vrchol vede několik značených turistických tras i naučná tu stezka. Výstup je poměrně náročný, ale úžasný výhled na Hrubý Jeseník, Orlické hory, polskou Kladskou kotlinu a při velmi dobré viditelnosti i na Krkonoše a Sněžku rozhodně stojí za trochu námahy.

U pramene Moravy

Jen několik desítek metrů pod vrcholem narazíte na kamennou mohylu, ze které vyvěrá pramen naší čtvrté nejdelší řeky - Moravy. Je upravený jako studánka. Doporučujeme vám načepovat si křišťálově čistou ledovou vodu s sebou do lahve, chutná výborně!

Když budete pokračovat od pramene stezkou dolů, za chvilku dojdete ke kamenné soše slůněte, která je už mnoho let neoficiálním symbolem české části hory. Kolem základů bývalé Lichtenštejnovy chaty, rozcestí Franciska a chaty horské služby sestoupíte po kamenité pěšině do údolí Moravy a nádhernou cestou dojdete po břehu řeky (která tady tvoří úchvatné meandry a peřeje) až do obce Dolní Morava, největšího turistického střediska celé oblasti.

Králíky neboli Ušákov

Poklidné městečko je ideálním výchozím bodem pro pěší túry i výlety na kole do širokého okolí. Ubytovat se můžete přímo na náměstí a v jeho blízkosti v několika příjemných hotelech i rodinných penzionech. Dobře se najíte v pizzerii U Chorvata, kde vám nabídnou třeba vynikající grilované ryby.

Potřebujete poradit, co by se mohlo líbit především vašemu partnerovi? V okolí města je jeden z nejdokonalejších pevnostních systémů, který byl v Evropě vybudovaný - desítky kamenných bunkrů, zbytky tvrzí československého předválečného opevnění a pod zemí skryté kilometry tajných chodeb - a to ocení každý správný chlap!

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...