Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyhněte se letnímu nachlazení: Tipy, jak přelstít klimatizaci!

Dejte si pozor! Příčina letního nastuzení může být banální – klimatizace.
16. července 2014 | 05:00

Pomocník či zabiják? Při cestě na dovolenou počítáme s ledasčím, ale mnohokrát zapomínáme, že nebezpečí dřímá i v zdánlivě neškodné klimatizaci. Záněty nosu, uší, očí a krku dokážou dovolenou pořádně znepříjemnit. Ročně se s nimi potýkají na svých letních dovolených u moře tisíce Čechů.

Cestu na dovolenou dopravním prostředkem bez klimatizace si dnes umí představit už jen málokdo. Jenže právě tento komfort nám může v případě nesprávného používání více uškodit než pomoci.

"Klimatizace vysušuje vzduch a kromě bolestivých zánětů hltanu a nosohltanu, uší, svalů a kloubů také dráždí oči. Nezřídka se mohou objevit i záněty spojivek, středního ucha, močového měchýře,“ varuje MUDr. Milena Mrnková z Centra individuální péče VFN v Praze.

Krom toho, že takové onemocnění už samo sebou může pořádně znepříjemnit dovolenou, počítejte také s tím, že případná léčba např. v zahraničí vám může také znatelně provětrat peněženku. „Pokud onemocníte v Egyptě, bude vás stát lékařské ošetření zánětu dýchacích cest průměrně 3666 Kč, v Řecku a Turecku přes 4000 Kč,“ říká Jan Marek z České pojišťovny, kde jen vloni zaznamenali 772 takových případů.

Před cestou se tak vyplatí investovat do cestovního pojištění a využít asistenčních služeb, které doporučí prověřené zdravotnické zařízení. Krom toho odborníci radí dodržovat těchto pár základních zásad.

Hlídejte teplotu

V autě si klimatizaci nastavujte na maximálně pětistupňový rozdíl proti teplotě venku. Čím blíže cíli jste, tím spíše v posledních minutách klimatizaci vypínejte.

Odkloňte proud vzduchu a hledejte větrák

Nepoužívejte větrací otvory v dopravních prostředcích. Pokud nelze větrání regulovat, snažte se zjistit, odkud fouká. A pak se pokuste si sednout co nejdál od větráku, aby vzduch nefoukal přímo na vás. Proud studeného vzduchu nesměřujte nikdy přímo na hlavu, krk či záda.

Hodně pijte

Klimatizace vysouší sliznice, proto hodně pijte vlažné a teplé nápoje nebo si zvlhčujte nosní sliznici sprejem do nosu.

Teple se oblečte

Chystáte se na delší cestu klimatizovaným dopravním prostředkem? Určitě si nezapomeňte do tašky vzít teplejší oblečení, které zabrání prochladnutí a následnému teplotnímu šoku. Stačí slabší svetřík s dlouhým rukávem nebo šátek, který vám ochrání krk.

Autor: růž, lm
Video se připravuje ...