Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak cestovat s dětmi, aby se nenudily (a vy nezbláznili)

11. července 2014 | 06:00

Málokdo z nás, kdo má děti, si může dovolit ten luxus vyrazit na dovolenou bez nich. Navíc, ruku na srdce, většinu dovolených děláme právě pro ně, aby si užily změnu prostředí a vydováděly se u moře, u rybníka nebo v přírodě. Přinášíme vám proto pár tipů na cestování, které vám pomohou zvládnout dopravu do cíle bez nudy a ztráty vašich i dětských nervů.

Malé nebo velké, každé dítě se při dlouhé přepravě na dovolenou začne nudit. Je potom jedno, jestli strávíte 6 hodin v autě, nebo autobuse, při cestě k moři nebo jiných 6 hodin v letadle a letištních halách.

Co s tím? Pořiďte si pár vychytávek, které vaše děti zabaví. alespoň na chvíli. Ideálně si pak pořiďte těchto vychytávek víc, abyste je mohli podle potřeby obměňovat.

Do auta a autobusu

V první řadě je určitě na místě říci, že až neuvěřitelné spoustě dětí se dělá v motorových vozidlech nevolno. Proto si před cestou rozhodně zaběhněte do lékárny a investiujte do starého dobrého Kinedrylu. I kdybyste ho nakonec neměli využít, je rozhodně lepší ho mít po ruce. Jste li odpůrcem léků, můžete sáhnout i po homeopatikách. Proti nevolnosti by měl zabírat Cocculus, Borax a Tabacum.

V momentě, kdy máte podchycené nevolnosti v motorových prostředcích, můžete dát dítku do ruky knihu, tablet nebo prakticky cokoliv, co dokáže udržet jejich pozornost. Tablet je pak neocenitelným pomocníkem hned z mnoha důvodů - nahrajete do něj totiž nejen nejrůznější aplikace v podobě her, ale také elektronické knihy nebo filmy, díky kterým dětem cesta rychleji uteče.

Z her rozhodně vyzkoušejte Angry Birds, Fruit Ninja nebo českou aplikaci Zvířátka. Naprostým hitem je pak hra Pocket God, ve které si hrajete na boha a ovládáte životy několika malých domorodců. Pro knihy a filmy se nám osvědčily aplikace Kindle, Aldiko a AVPlayer.

Jsou-li vaše děti moc malé na elektronická zařízení, nebo jim je nechcete dávat na příliš dlouho, budou se vám hodit i další vychytávky, které se dají přidělat na dětskou autosedačku. Tou nejlepší z nich je bezesporu mobilní stoleček, který vytvoří před dítětem pevný pult, na který si může dát například knihu nebo hračky, nebo si na něm může i malovat. Kromě pevné plochy je jeho součástí také spousta kapes, do kterých můžete odložit lahvičku s pitím či drobné hračky.

Firmy s potřebami pro malé děti také nabízejí nepřebernou škálu interaktivních panelů pro miminka a batolata. Problémem ale je, že se většině dětí rychle omrzí a nebo z nich rychle vyrostou. Pokud si je přesto chcete pořídit a současně máte hlouběji do kapsy, prohledejte různé internetové bazary a kupte je "z druhé ruky".

Skvělou vychytávkou do auta jsou také zvířátka na bezpečnostní pásy nebo pásy na sedačce samotné. Nejen že vaše dítko bude mít radost, že má "něco svého" na cestování, ale pás se mu nebude ani nikam zařezávat. Naprostou nutností je pak sluneční clona, na kterou byste před dlouhou cestou rozhodně neměli zapomenout!

Do letadla

Není to jen letadlo, co má svá cestovní specifika, ale především trávení dlouhých hodin v letištních halách. První, co můžete udělat, abyste svému potomkovi cestování zpříjemnili, je pořídit mu vlastní cestovní zavazadlo, které si pozná i na zavazadlovém pásu. Cokoliv barevného ve tvaru zvířátka, nebo s potiskem oblíbené pohádkové postavičky je rozhodně bod k dobru pro vás.

Do letištních hal i letadla samotného se pak dokonale hodí už zmíněný tablet, který můžete mít zapnutý i po dobu letu a je velmi skladný a lehký. Stejně tak je, hlavně pro menší, děti vhodná nesmrtelná kreslící tabulka, se kterou si vyhrají poměrně dlouho. Do letadla si také může dítě vzít i interaktivní hračku, která vyluzuje zvuky, protože přes hučení motorů nebude příliš slyšet a nebude tedy nikoho rušit.

Závěrem nezapomeňte na to, že většina dětí má sice fixaci na oblíbenou hračku (kterou byste rozhodně neměli zapomenout, ať už jedete kamkoliv), ale nejvíce je zabaví hračka neokoukaná,. Pokud si to tedy před dovolenou můžete dovolit, pořiďte nějakou hračku, o které jste si bezmála jistí, že bude vašeho potomka bavit a dejte mu ji až když se začne prokazatelně nudit.

Také si pamatujte, že téměř vždy zabere něco dobrého k snědku. Nikdy by to ale nemělo být nic, co bude dítěti ležet v žaludku. Tučné fast foody, kterých na cestě autem potkáte až až, nejsou vhodné ani trochu. Stejně tak je špatný nápad cokoliv s čokoládou, od které je většina dětí schopna neskutečně zašpinit nejen sebe, ale i vše, co se nachází v jejich dosahu. Raději sáhněte po sušenkách, křupkách nebo na špalíčky nakrájené zelenině či ovoci.

Autor: Brigita Zemen, Radka Wallerová
Video se připravuje ...