Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nechce se vám na dovolenou k moři? Vyražte do hor!

5. července 2014 | 09:00

Pokud máte až po krk přelidněných pláží a tropických veder, které každý rok zažíváte u moře, vyzkoušejte letos něco jiného. Vydejte se za krásami Jižního Tyrolska, provincie na severu Itálie, kte vás uvítají majestátné Dolomity. Proč byste se měli vydat zrovna sem?

... kvůli krásným vyhlídkám

Jen kousek za Brennerským průsmykem a Havlíčkovým Brixenem leží národní park Puez–Geisler. Proslavil ho dolomitský masiv Geisler, pod kterým se táhne stovka kilometrů turistických chodníků.

Výlet můžete začít v informačním centru, moderní budově v obci St. Magdalena. Odtud lze popojet až na konec údolí, kde začíná loni na podzim otevřená bezbariérová (tedy vhodná i pro kočárky) Zans - naučná stezka, kde se lze dozvědět vše o okolní přírodě a působení lidí na Dolomity. Stezka je dlouhá pouhé 2,4 km a bez problému ji tak ujdou i menší děti.

Pokud by vám to nestačilo, lze si procházku protáhnout k restauraci Glatschalm ležící na úpatí masivu. Vaří tu výborně. Zajímavé tipy na ubytování v Jižním Tyrolsku pak hledejte na webu suedtirol.info

... kvůli turistice

Ideálním místem pro turistiku je oblast Seiser Almu, náhorní planiny o velikosti 8000 fotbalových hřišť. Speciálně pro děti tu mají čarodějnickou stezku „Hexenquellen“, která vede od horské chaty Tirler v Saltrii, měří dva kilometry, chodí se po ní naboso a zdoláte ji za dvě hodiny.

Zkušenější turisté mohou vyrazit k masivu Schlern. Trasa začíná na Compatschi, u lanovky Spitzbühel. Odtud se vydejte po stezce číslo 10 přes pastviny vzhůru k cestě číslo 5 vedoucí k chatě Saltnerhütte, kde se lze občerstvit.

Po přechodu mostu přes potok Frötschenbach vstoupíte do říše kamzíků a srn, svůj domov zde má i orel skalní. Serpentinami vystoupejte na náhorní planinu Schlernplateau, kde stojí chata Schlernhaus. Další výstup k vrcholu Petz je už jen krátký. Je to túra na tři a půl hodiny, kde zdoláte převýšení 613 metrů. Výstup si lze zkrátit výjezdem lanovkou Spitzbühel.

Pokud se do Seiser Almu vypravíte od 8. do 28. července, nenechte si ujít Mezinárodní hudební festival Schlern/Sciliar, koncerty mladých hudebníků, kteří sem přijíždějí na soustředění.

... kvůli cyklistice

Magický skalní masiv Sellaronda se dá v zimě objet na sjezdových lyžích, v létě na kole. Není divu, že se tu koná i jeden z nejtěžších cyklystických závodů v Evropě - Sellaronda Hero. Je to dřina s extrémně strmými výjezdy, adrenalinem v prudkých sjezdech a krásnými výhledy.

Inspirovat se můžete také vyznavači silničních kol a po jejich vzoru projet jedno, nebo hned všechna čtyři horská sedla okolo masivu Sella (Sella, Gardena, Pordoi a Campolongo).

Jižní Tyrolsko si navíc pro letošní sezonu připravilo karty “bikemobil”. Jedná se o kombinovanou jízdenku, se kterou si lze půjčit kolo (na jeden den) a zároveň volně využívat integrovanou dopravu. Jízdenka je na jeden, tři nebo sedm dnů. Karta se vztahuje na regionální vlaky, místní autobusy a lanovky.

... kvůli vínu

Kdo má rád víno, nesmí si v Bozenu nechat ujít akci s názvem Lorenzinacht di Stelle. Každý zde může ochutnat výborná místní vína, jako Lagrein či Vernatsch. Starobylé ulice lemují stánky místních producentů, kteří představují své novinky.

... kvůli jídlu

Tauferer Strassenküche je jeden velký banket pod širým nebem, který se, sedm po sobě jdoucích úterků, koná v městečku Sand in Taufers. Své stánky si zde otevře mnoho gastronomických zařízení a budou servírovat jihotyrolské a mezinárodní speciality. Na místě také vystoupí kapely, pouliční umělci a tanečníci. Akce se koná od 8. července do 19. srpna (vždy od 19:00 do 23:00).

Autor: brig
Video se připravuje ...