Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

6 zlozvyků, podle kterých poznáte Čecha v cizině na první pohled

  • Podle ponožek v sandálech snadno každý pozná Čecha na dovolené.
    19. června 2014 | 10:45

    Ne, opravdu nechceme střílet do vlastních řad, ale trošku nás mrzí, že o Češích se v zahraničí říkají dvě věci - že máme nejkrásnější ženy a že jsme "Švejkové" bez vkusu. Cestou přitom není nevypadat jako Češi, jen pozměnit mínění okolních států o naší mentalitě. A začít můžeme třeba tím, že přestaneme dělat tyto věci...

  • Zapomeňte na igelitové tašky

    Pokut nutně potřebujete igelitkuk, pořiďte si kabelku, co vypadá jako igelitka.
    Autor: profimedia.cz
    Kdysi to byl velký hit. Kdo měl igelitovou tašku z Německa s velkým obrázkem, ukazoval tím, jaký je světák. Igelitky se zkrátka nosily jako módní doplněk. Ale to byl konec osmdesátých let. Jestli chcete být retro, pořiďte si designovou síťovku nebo jakoukoli jinou plátěnou tašku. Jsou stylovější!
  • Ponožky? Jen do uzavřených bot.

    Podle ponožek v sandálech snadno každý pozná Čecha na dovolené.
    Autor: Instagram.com
    I když se ponožky jako módní doplněk vrací, a to především ponožky do elegantních lodiček, je to záležitost jen opravdových módních hráčů, kteří je umí jak se patří zkombinovat. Ale ponožky do sandálů? To nikdy! Je to módní prohřešek, kvůli kterému jsme v zahraničí bohužel nejčastěji terčem posměchu.
  • Copak jedete do hor?

    Oblečení určené na turistiku patří na tůru.
    Autor: Istock Photo
    Pokud opravdu nechcete o dovolené zdolávat hory, pak jsou tzv. "kapsáče" nebo sportovní kostičkované kalhoty typu Rejoice zbytečné Jsou sice opravdu neuvěřitelně pohodlné, ale věřte, že na běžné nošení na pláže, nebo dokonce do města jsou naprosto nevhodné. Raději si pořiďte harémové nebo široké lněné kalhoty. Zaručujeme vám, že jsou stejně pohodlné a navíc stylovější.
  • Zásoby jídla? Jen na cestu.

    Smažené kuřecí řízky
    Autor: Shutterstock.com
    Češi jsou pověstní svými řízky s chlebem na cestu. Je proto dost pravděpodobné, že na odpočívadlech uvidíte spoustu českých rodin, od jejichž stolu se bude linout vůně smaženého masa. Nic proti pořádné flákotě, ale čerstvé sendviče a nakrájené ovoce a zelenina jsou v horku určitě lepší alternativou.

    A co se týká dalšího jídla - opravdu chcete dovolenou trávit tím, že budete pojídat české paštiky? Pokud nejedete do rumunských hor, je jisté, že tam určitě bude nějaký supermarket, kde si v klidu nakoupíte. Navíc, nikdy není tak hluboko do kapsy, abyste nemohli ochutnat místní speciality.

  • Buďte grand (alespoň trochu)

    Jste-li v restauraci spokojení, dejte to obsluze najevo i výší spropitného.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vyrazíte na kávu či na drink, buďte připraveni na to, že za ně zaplatíte víc, než u nás. Je také dost dobře možné, že vám nepřinesou natočené do půllitru. Berte to jako příjemné rozdíly v jednotlivých státech a nerozčilujte se, že "u nás by se nikdy nestalo, aby...". Pokud navíc obsluha není drzá, neschopná, nebo naprosto příšerná, měli byste jí dát "dýško" alespoň 10% z celkové útraty. Jste li opravdu spokojení, pak i více než 10%. V zahraničí je to běžný zvyk, protože obsluha má tak malý plat, že je na vašem "spropitném doslova závislá.
  • Mluvte!

    Naučte se v místním jazyce alespoň prosím a děkuji - budete za světáky!
    Autor: Shutterstock.com
    S Chorvaty je to poměrně jednoduché, s nimi se dá naším jazykem lehce domluvit. Pokud neumíte anglicky, zkuste se při cestování do jiných zemí naučit alespoň pár frází. Například dobrý den, na shledanou, děkuji a prosím. Místní to ocení a budou k vám vstřícnější. Dáváte jim tak totiž najevo, že nejste ignorant, který je přesvědčený, že každý by měl mluvit česky, ale že vám jejich země a kultura nejsou ukradené. Což je přesně to, co vyžadujeme od turistů v Čechách i my.

Autor: Alice Rossi
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...