Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nevíte, co s volným dnem? Navštivte nejkrásnější zámecké zahrady

  • 1. května 2014 | 06:00

    Obujte tenisky, do batohu připravte svačinu a fotoaparát a vydejte se s námi prozkoumat nádherné zámecké parky a zahrady. Máme pro vás několik nápadů na originální výlety do přírody.

  • Dobříš

    Zámek Dobříš
    Autor: Andrej Halada
    Středočeský rokokový zámek Dobříš je otevřen celoročně a nabízí také možnost ubytování a konání společenských akcí, např. svateb a rodinných oslav. Kromě stálé expozice si můžete prohlédnout vzácný zrcadlový sál a velmi oblíbenou bývá právě návštěva francouzské zahrady zámku, která s květinovými ornamenty a stříhanými ploty navozuje atmosféru vídeňského Shönbrunnu. Francouzský park se rozkládá na pěti terasách a je vzácnou ukázkou rokokové architektury v Čechách. Milovnice delších procházek se mohou vydat také na průzkum rozsáhlého anglického parku. Nedávno byla v blízkosti zámku otevřena naučná stezka Karla Čapka.

    Více informací na: www.zamekdobris.cz

  • Zámecký park Vlašim

    Vlašim
    Autor: ČT
    Vlašimský zámecký park je klenotem mezi českými romantickými parky. Vznikal postupně od 18. století a dnes ho doplňuje množství romantických staveb a zákoutí. Park si můžete projít sami nebo s průvodcem, okruh trvá asi hodinu a vede po trase Čínský pavilon, Starý hrad (expozice o historii zámeckého parku) a Vlašimská brána. Dominantou a nejvzácnější romantickou stavbou je Čínský pavilon. Původně se do něj vstupovalo pomocí můstku ze sousední věže. Interiér byl zařízen v čínském duchu a doplněn skleněným zvonem a čínskými porcelánovými figurkami. V okolí pavilónu byly umístěny ptačí voliéry. Naučná stezka vlašimským zámeckým parkem vás povede přes 16 zastavení s panely, informujícími o zdejších přírodních a architektonických zajímavostech. Stezka začíná a končí u zámku.

    Více informací na: www.vlasimskypark.cz

  • Zahrady pod Pražským hradem


    Zahrady Pražského hradu
    Autor: Jiří Hadač
    Na jižním svahu hradčanského návrší pod Pražským hradem se rozkládají Palácové zahrady, které jsou spojnicí mezi Pražským hradem a Malou Stranou. Komplex tvoří pět zahrad: Ledeburská, Malá Pálffyovská, Velká Pálffyovská, Kolowratská a Malá Fürstenberská zahrada. Zahrady se pyšní četnými terasami, schodišti, altány a originální sochařskou výzdobou. Z téměř 30 vyhlídkových teras se otevírá nezapomenutelný pohled na pražské panorama. Oceníte, že zahrady jsou navzájem průchozí. Často se tady konají svatební obřady, koncerty nebo divadelní představení pod širým nebem.

    Více informací na: www.palacove-zahrady.cz

  • Květná zahrada Kroměříž

    71884:gallery:true:truePři obnově města, zničeného třicetiletou válkou, vybudovali italští architekti F. Luchese a P. G. Tencalla na bažinaté půdě za hradbami půvabnou renesanční zahradu. Prostředí zahrady je využíváno k výstavám, koncertům a nejrůznějším slavnostem. Italská zahrada je protkaná cestami ve vysokých špalírech, zajímavá je také 244 metrů dlouhá galerie soch antických bohů a postav z bájí. Přistavený nový vstup z první poloviny 19. století tvoří Čestný dvůr klasicistního typu ze stran uzavřený velkými skleníky (Hrubý a Tropický skleník). Celý komplex byl v roce 1998 zapsán na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO. Během hlavní návštěvnické sezóny můžete absolvovat každý den prohlídku s průvodcem.

    Více informací na: www.azz.cz

  • Buchlovice

    Zámek Buchlovice
    Autor: NPÚ
    Zámek Buchlovice patří k nejvýznamnějším barokním šlechtickým sídlům na území České republiky. Kromě samotného zámku a rozlehlého parku si prohlédnete unikátní sbírku fuchsií, malou zoologickou zahradu a galerii vín.

    Více informací na: www.zamek-buchlovice.cz

  • Průhonice

    Zámek Dobříš
    Autor: Martin Sekanina (Blesk)
    Pohádková příroda jen pár kilometrů od hranic hlavního města - to je Průhonický zámecký park, ve kterém byla natočena řada pohádek. Jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě se nachází v členitém údolí meandrující říčky Botič. Je ideálním místem pro romantické procházky i zamilované schůzky. Vydejte se sem rozhodně koncem května, když kvetou rododendrony. Park je cenný i dendrologicky, jako sbírka domácích a cizokrajných dřevin, najdete tu více než 1600 druhů. Výjimečná je sbírka rododendronů čítající okolo 8000 kusů ve100 druzích a kultivarech. Vstup je možný nejen hlavním vchodem u zámku, ale i vchodem ze silnice směrem na obec Dobřejovice, která rozděluje park na dvě části.

    Více informací na: www.parkpruhonice.cz

  • Český Krumlov

    Český Krumlov
    Autor: Blesk - Jiří Čada
    Českokrumlovská zámecká zahrada prošla od svého založení ke konci 17. století složitým vývojem. Nedílnou součástí areálu je barokní zahrada založená v 17. století. V 19. století byl vzhled zahrady radikálně změněn ve stylu tzv. anglického parku.
    Nejníže položená zahradní terasa, Štěpnice, sloužila původně jako soukromá zahrada pro knížecí rodinu a označovala se jako tzv. Královská zahrada. Letní jízdárna, jak napovídá její název, sloužila k výcviku jízdy na koni. Nad Letní jízdárnou se zdvihá třetí zahradní terasa, na níž se od založení zahrady nacházela Knížecí květinová zahrada. Dnes se nazývá Dolní parter a evokuje vzhled původní rokokové zahrady s květinovými záhony ve tvarech dobových módních ornamentů. V Horní zahradě pak převažují malebné skupiny vzrostlých stromů. Dodávají jí volnější romantickou atmosféru, partie u zámeckého rybníka mají místy až charakter lesa. V Horní zahradě vás na první pohled upoutá konstrukce otáčivého hlediště, které za letních nocí umožňuje mimořádný zážitek z divadelního představení ve volné přírodě.
    Stranou od hlavní cesty a v sousedství konstrukce otáčivého hlediště leží rokokový letohrádek Bellaria s umělou jeskyní.

    Více informací na: www.zamek-ceskykrumlov.eu

  • Vizovice

    Vizovice
    Autor: vizovice.eu
    Zdejší zahrada byla vybudována současně s dostavbou zámku v 70. letech 18. století. Ve 20. letech 19. století došlo k přebudování původní klasicistní kompozice zahrady do podoby přírodně-krajinářského parku. Nová zahrada byla pojata v romantickém duchu. Z té původní zůstaly zachovány tvarované lipové špalíry, rámující západní průčelí zámecké budovy se sochami gladiátorů sochaře Ondřeje Schweigla. Od posledních výrazných úprav z počátku 19. století zůstala rozloha a kompozice zahrady v podstatě zachována. Působivá dispozice, podpořená místním specifickým terénem, je jedinečnou ukázkou zahradní architektury u venkovského šlechtického sídla.
    Více informací na: www.zamek-vizovice.cz

Autor: sim
Klíčová slova:  cestování, zámecká zahrada
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...