Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Poznejte krásu českých hradů a zámků

  • Hrady a zámky s jarem konečně otevírají své brány
    14. března 2014 | 08:00

    Díky teplému počasí začíná na mnoha místech návštěvnická sezona dříve, než jsme zvyklí. A tak hrady i zámky konečně otevírají své brány. Neváhejte a vyrazte na rodinný výlet za historii již o tomto víkendu.

  • Karlštejn

    Karlštejn
    Autor: archiv Blesku
    Jarní sezonu na nejslavnějším českém hradě zahájí v neděli hradní slavnosti. Nebudou chybět tradiční staročeské řemeslné trhy a ukázky lidových řemesel. Užijete si středověkou hudbu, ukázky živých včel v malém proskleném úlu nebo ukázky výroby svíček ze včelího vosku.

    Svíčku si budete moci vlastnoručně vyrobit a odnést domů na památku. Pro děti je připravené divadelní představení a „baloniáda“. Sejdou se zde balonáři, předvedou své balony a na závěr dne se bude konat jejich společný vzlet.

    Více informací naleznete na www.hradkarlstejn.cz

  • Hrubý Rohozec

    Hrubý Rohozec
    Autor: profimedia.cz
    Každý z březnových víkendů můžete strávit na tomto krásném zámku v Českém ráji. Otevřeno bude vždy v sobotu i v neděli od 9 do 15 hodin (v dubnu potom již denně kromě pondělí). K tomuto kroku vedlo kastelána Jiřího Holuba mimořádně krásné počasí. Když viděl, kolik lidí se chodí procházet do zámeckého parku, rozhodl se zámek zpřístupnit.

    Můžete si vybrat I. prohlídkový okruh, což jsou reprezentační prostory (jídelna, velká a malá knihovna, apartmá hraběnky, hraběte, zámecká kaple), nebo II. okruh, během kterého uvidíte prostory, které sloužily k ubytování příbuzných při návštěvách, ale také dětské pokoje hraběcích synů či návštěvníky velmi oceňovaný tzv. modrý salon. Občerstvit se můžete v příjemné zámecké kavárně.

    Více informací naleznete na www.hruby-rohozec.eu

  • Hluboká nad Vltavou

    938349:gallery:true:trueKousek windsorské Anglie uprostřed jižních Čech. Tak by se dal popsat pohádkový zámek Hluboká, který svou dnešní podobu získal v 19. století po neogotické přestavbě. Zámek je ideálním cílem pro milovníky historie i nenapravitelné romantiky. Patří zcela určitě mezi nejkrásnější české zámky.

    Nahlédněte do soukromých pokojů i do přepychových reprezentačních sálů s elegantním stylovým nábytkem, křišťálovými lustry a bohatými sbírkami obrazů, porcelánu a gobelínů. Podívat se můžete i na vyhlídkovou věž a do dochované zámecké kuchyně. Na výběr máte z několika variant prohlídek a nezapomeňte se pokochat rozsáhlým zámeckým parkem.

    Více informací naleznete na www.zamek-hluboka.eu

  • Sychrov

    Sychrov
    Autor: profimedia.cz, archiv
    Na slavné sídlo francouzského šlechtického rodu Rohanů se můžete vydat po celý rok. Na novogotickém zámku se natáčela spousta pohádek, mimo jiné třeba Zlatovláska a Nesmrtelná teta. Zámek nabízí tři návštěvnické okruhy, noční prohlídky, ukázky sokolnictví i koncerty.

    Za prohlídku stojí zdejší obrazová galerie. Je totiž největší sbírkou francouzského portrétního umění ve střední Evropě, řezbářská výzdoba je mistrným dílem českých řezbářů. Obrovský anglický park patří k nejkrásnějším a nejbohatším botanickým sbírkám v České republice. Často zde pobývali velikáni české hudby Josef Suk a Antonín Dvořák, proto se zde koná každoročně hudební festival „Dvořákův Sychrov a Turnov".

    Více informací naleznete na www.zamek-sychrov.cz

  • Ploskovice

    Ploskovice
    Autor: www.zamek-ploskovice.cz
    Navštivte zámek s umělými vodními jeskyněmi nedaleko Litoměřic. Jeho dnešní podoba pochází z druhé poloviny 19. století, kdy sloužil jako letní sídlo a soukromá rezidence rakouského císaře a posledního českého krále Ferdinanda V. Habsburského. Prohlédnete si sbírky nábytku, obrazů, skla a porcelánu, nástropní malby významného českého malíře Josefa Navrátila. ve 2. patře zámku je instalována výstava obrazů „Z českého malířství 19. století“.

    Navštívit můžete také umělé vodní jeskyně, tzv. grotty. Barokní prostory s kašnami a nástěnnými malbami pochází z počátku 18. století. Na stěnách jsou částečně plastické zříceniny antických staveb. Nevynechejte ani procházku zámeckým parkem s kašnami, vodotrysky, rybníkem a vzácnými porosty.

    Více informací naleznete na www.zamek-ploskovice.cz

Autor: sim
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...