Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vypravte se na výlet: Hrady a zámky v zimě nespí!

  • Věděli jste, že mnohé naše hrady a zámky rozhodně zimním spánkem neusínají?
    17. ledna 2014 | 11:00

    Máte chuť vyrazit s dětmi na prohlídku hradu nebo zámku? Máme pro vás dobrou zprávu. Mnohé naše památky totiž rozhodně zimním spánkem neusínají.

  • Hrad a zámek Staré Hrady

    Hrad a zámek Staré hrady
    Autor: archiv
    Podnikněte výlet do světa pohádek čaroděje Archibalda I. Hrad a zámek Staré Hrady leží v Českém ráji, jižně od Jičína. K původně gotickému hradu byl později přistavěn renesanční zámek s rozsáhlým podzámčím. Většina zdejších prohlídkových okruhů je věnována především dětem, i když laskavou pohádku a humor ocení i dospělí. Nechte se unést atmosférou čarodějné prohlídky. Nejvyšší pohádkový čaroděj Archibald I., ježibaby, kouzelné víly a princezny, čerti, skřítkové a další prapodivné pohádkové bytosti s ještě prapodivnějšími jmény na vás už netrpělivě čekají. Hradem vás provede třeba rozpustilá vodnice nebo čertice. Kromě toho na vaše děti i na vás čeká spousta hádanek, soutěží a her.

    Více na: www.starehrady.cz

  • Hrad Švihov

    Hrad Švihov
    Autor: archiv
    Chcete poznat místa, kde slavná filmová Popelka bydlela s macechou a sestrou Dorou, kam chodila za svou sovou Rozárkou a kde se macecha s Dorou převrátila do rybníka? Chcete vidět místa, na kterých se natáčela velká část pohádky Tři oříšky pro Popelku? Přijeďte na výstavu ke 40. výročí natočení pohádky na vodní hrad Švihov. Výstava „Po stopách Popelky“ je součástí mezinárodního projektu „Tři výstavy pro Popelku“, která spojuje německý zámek Moritzburg, vodní hrad Švihov a středočeský zámek Ctěnice. Expozice kostýmů, kulisy a scény z natáčení nadchnou nejen malé návštěvníky. Nechybí ani interaktivní zastavení a hry pro děti nebo živá zvířátka – sova Rozárka a kůň Jurášek.

    Více na: www.hradsvihov.cz

  • Hrad Rožmberk

    Hrad Rožmberk
    Autor: profimedia.cz, archiv
    Už třetí zimní sezónu nabízí romantický hrad Rožmberk zimní prohlídkovou trasu, během které nahlédnete do soukromí bývalých majitelů, šlechtického rodu Buquoy. Díky nedávné rekonstrukci jsou zpřístupněny jídelna, salon, herna a pracovna. Součástí prohlídkové trasy je za příznivého počasí, také výstup na Anglickou věž, který nadchne hlavně děti. Stejně tak se pobaví u příběhů o zdejší bílé paní Perchtě z Rožmberka.

    Více na: www.hrad-rozmberk.cz

  • Zámek Lešná

    Zámek Lešná
    Autor: archiv
    Dnešní empírový zámek Kinských s rozlehlým parkem poblíž Valašského Meziříčí vznikl přestavbou vodní tvrze v 16. století. Na zámku se konají prohlídky historických pokojů vybavených mobiliářem z doby hrabat Kinských a zahrnují historii a obnovu zámku, dozvíte se zajímavosti o jeho vybavení, jako například o vzácné původní barokní podlaze. V rámci expozice „Krása dřeva v historických objektech“ si můžete interaktivní hravou formou dozvědět spoustu zajímavostí o využití dřeva při výrobě nábytku a intarzií (obrazů tvořených skládáním a lepením dřevěných dýh různých barev a struktur) a také si jejich výrobu vlastnoručně vyzkoušet. Děti se zabaví na zdejší naučné stezce o stromech, rostlinách a zvířatech.

    Více na: www.muzeumvalassko.cz

  • Hrad Nové Hrady

    Nové Hrady
    Autor: archiv
    Na návštěvu zvou také jihočeské Nové Hrady, kde v rámci zimní prohlídkové trasy uvidíte mimo jiné byt panského úředníka a jako bonus nejzajímavější zdejší prostory – „Buquoyský archiv“ a knihovnu s výstavou novohradského skla, včetně unikátního hyalitu. Součástí okruhu jsou také dřevěné pavlače, z nichž je krásně vidět nejen na hradní nádvoří, ale na celé město. Prohlídky se konají ve středu a v pátek.

    Více na: www.hrad-novehrady.cz

  • Zámek Mníšek pod Brdy

    Mníšek pod Brdy
    Autor: Profimedia.cz
    Klasicistní zámek se třemi nárožními věžemi leží v centru města je obklopený nádherným parkem s rybníkem. Nechte se unést do doby první republiky a vyslechněte si příběh ševce Serváce, jak ke šlechtickému titulu a zámku přišel. Prohlédněte si reprezentační prostory se zámeckou kaplí i pokoje posledních majitelů zdejšího panství v takovém stavu, jak je před válkou opustili. Nebo se jen projděte v udržovaném parku. Zámek nabízí také zábavné prohlídky pro děti a divadelní představení.

    Více na: www.zamek-mnisek.cz

Autor: Simona Procházková
Klíčová slova:  cestování, hrady a zámky
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...