Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Česká rodina v Thajsku: Dokonalost bez slipů a ponožek

5. prosince 2013 | 11:00

Rýdlovi se v Thajsku pomalu zabydlují. Přivítalo je nádherných 28°C a bazén s průzračnou vodou. Zvládli už ochutnat první thajskou polévku, čerstvý kokos i nakoupit v supermarketu a okouknout místní trhy. Ani v ráji ale není všechno perfektní...

Šestý smysl mojí ženy

Soňa je dokonalá žena. Bez ironie! Kdykoliv, kamkoliv jsme jeli, vždy předem myslela na nedomyslitelné.

První thajská polévka. Vynecháváme turistické podniky a chodíme tam, kde jedí místní.
Autor: archiv Jan Rýdl
Když se cestování protáhne, vytáhne odněkud pytlík piškotů a třetinku vody. Při náhlém návalu dětské nudy vytasí hru, která spolehlivě baví hned a všechny. Předem promyslí časová a klimatická pásma a kalkuluje s pohodlnými tepláky do letadla, mikinou na spaní, kraťasy do minivanu, sandály do tropů a tak.

Máme prkýnko i kečup

Taky sem, do Thajska, jsme dorazili vybavení. Ač se tříměsíční pobyt musel vejít do šesti kufrů a tašek a čtyřech batůžků. Tak či tak školní kluci mají učení, písanky, učebnice, čítanky, sešity a dokonce i nalepovací tabuli a křídy.Máme tablety s výukovými programy na počítání, češtinu i angličtinu.

Nabídka místních ryb.
Autor: archiv Jan Rýdl
Máme malé prkýnko pro Vítka na záchod. Máme stolní hry i vodovky. Máme brýle plavecké i zvlášť na dětské šnorchlování. Máme ploutve, co se u nich dá měnit velikost nohy. Máme počítač s programem na telefonování přes internet, aby se kluci slyšeli se spolužáky. A my s tchýněmi.

Měli jsme v jednom batůžku pytlík špaget a půllitrovku kečupu na první večeři bez nutnosti nakupovat. Máme pár svíček na večerní romantiku na terase. Máme všechno. Jen má dokonalá žena zapomněla dětem zabalit slipy a ponožky…

Čtvrt roku bez slipů

Stačí kytka za ucho a z Matěje je ucházející Thajec.
Autor: archiv Jan Rýdl
Tedy ne tak docela, že by zapomněla. Ona nezapomněla – ona si je připravila doma k pračce, aby na cestu vzala jen čerstvě vyprané. Je mi jí líto. Myslela poctivě už dlouho dopředu na všechno. To si nezaslouží.

Thajsko má ale tu výhodu, že tu Honza, Matěj ani Vítek podle všeho slipy tři měsíce vlastně ani potřebovat nebudou. Přes den tu teď máme příjemných 28°C a v noci 24°C. A ty slipy a ponožky, ve kterých přiletěli, ty proběhnou pračkou a budou podle všeho čekat na zpáteční cestu.

Normální thajský způsob cestování.
Autor: archiv Jan Rýdl

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl
Video se připravuje ...