Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ráj na zemi: Nejkrásnější evropské vesnice, které musíte vidět na vlastní oči

  • Hledáte město tak krásné, že se vám bude tajit dech? Zkuste některé z těchto sedmi
    6. listopadu 2013 | 16:00

    Od ledových Alp až po hřejivé slunce Středozemního moře - v těchto vesnicích a malých městech se doslova zastavil čas. Vybrali jsme pro vás 7 nejkrásnějších míst na starém kontinentu, které stojí za návštěvu. Alespoň jednou za život.

  • Bilbury, Anglie

    Bilbury
    Autor: shutterstock.com
    Na půli cesty mezi Oxfordem a Bristolem se nachází malebná vesnice s kamennými domy ze 17. století, kterou protíná řeka Coln, hemžící se pstruhy. Ne nadarmo nazývají Angličané Bilbury přírodní kráskou z hrabství Gloucestershire. Okouzlí vás svými šikmými střechami, nekonečnými zelenými loukami a všemi barvami lučních květin.
  • Hallstatt, Rakousko

    Hallstatt
    Autor: shutterstock.com
    Pohádkové město Hallstatt, na břehu Halštatského jezera (Hallstättersee), se chlubí nejenom křišťálově čistou vodou ledového jezera, ale také panoramatem alpského štítu, majestátně se tyčícího nad celým údolím. Zatímco dříve prosperovalo díky těžbě soli, nyní odvážně čelí záplavě zamilovaných párů, hledajících neotřelou romantiku.
  • Colmar, Francie

    Colmar
    Autor: shutterstock.com
    V Alsaském městě Colmar, ležícím na hranicích Francie a Německa, se mísí oba kulturní vlivy těchto velkých evropských zemí. V kavárně si pochutnáte jak na croissantech, tak na kugelhopfu a ve špičkových restauracích vám naservírují foie gras s kysaným zelím. Co vás ale skutečně chytne za srdce, je řada architektonických stylů - od německé gotiky až po francouzské nové baroko, mezi kterými se líně proplétají vodní kanály.
  • Telč, Česká republika

    Telč
    Autor: profimedia.cz
    Renesanční perla Vysočiny, kterou můžete navštívit klidně i o blížícím se víkendu, byla podle pověsti založena již v 11. století. Když ji proto poprvé spatříte, budete mít pocit, jako byste se ocitli v pohádce. Nádherné náměstí vás okouzlí svými podloubími a okolní rybníky doslova přemluví k romantické procházce.
  • Leenane, Irsko

    Leenane
    Autor: flickr.com/JohnMee
    Říká se, že kdo chce zažít skutečnou atmosféru starého Irska, měl by zapomenout na Dublin a vydat se na nehostinný irský západ. Právě zde, v oblasti Conemara, leží v zeleném údolí drsná vesnice Leenane. Usaďte se do jedné z typických irských hospod, objednejte si jejich vyhlášené pivo a zaposlouchejte se do staré gaelštiny, kterou západní Irové nikdy nezapomenou.
  • Bled, Slovinsko

    Bled
    Autor: shutterstock.com
    Toto malé alpské městečko v severozápadním Slovinsku se rozprostírá okolo jezera Bled, jehož středu dominuje ostrůvek s přenádherným barokním kostelem. Vystupte na prohlídku středověkého hradu a pokochejte se malebným pohledem na krajinu, nebo se oddejte dlouhým procházkám kolem průzračného jezera. a nezapomeňte se posilnit místní specialitou - dezertem kremeše.
  • Bruggy, Belgie

    Hledáte město tak krásné, že se vám bude tajit dech? Zkuste některé z těchto sedmi
    Autor: shutterstock.com
    Benátky severu
    naleznete necelých sto kilometrů od Bruselu a bez nadsázky vám vyrazí dech! Tady se totiž opravdu zastavil čas. Když město přestalo ve středověku prosperovat a odjeli z něj všichni námořní obchodníci, nikdo nevěnoval pozornost jeho inovaci a výstavbě. Bruggy si tak zachovaly středověký ráz kamenných staveb, obkroužených úzkými kanály. Zaručujeme vám, že jejich historické centrum si prostě zamilujete.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...