Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potřebujete dovolenou? Objevte 6 nejkrásnějších míst na světě

  • Zasněte se. Tohle jsou nejkrásnější místa na světě.
    12. října 2013 | 10:00

    Chcete vědět, jak vypadá ráj? Stejně, nebo minimálně hodně podobně, jako místa, která vám představíme. Najděte si inspiraci pro vaši příští dovolenou.

  • Rock Islands, Palau


    Palau
    Autor: Profimedia.cz
    Ostrovní stát Palau, konkrétně jeho jižní laguna Rock Islands se nově vyskytla na seznamu chráněného přírodního dědictví UNESCO. Skládá se ze 445 neobydlených vápencových ostrovů vulkanického původu, které plavou v tyrkysových vodách oceánu. Mnohé z nich se vyznačují houbovitými tvary v lagunách obklopených korálovými útesy. Krásu tototo místa umocňuje korálový útes, kde žije více než 385 druhů korálů. Žije tady obrovské množství vzácných ptáků a nejméně 13 druhů žraloků. V oblasti se také nachází vůbec největší koncentrace mořských jezer na světě: izolovaných vodních ploch se slanou vodou, oddělených od oceánu suchými bariérami země.

  • Malolo Island, Fidži


    Zasněte se. Tohle jsou nejkrásnější místa na světě.
    Autor: Profimedia.cz
    Fidži je osamocené souostroví 322 hornatých ostrovů vulkanického nebo korálového původu ležících v tropickém pásmu v Tichém oceánu. Nejvyšší horou země je vyhaslá sopka Tomanivi (vysoká 1323 m n. m.). Nádherný zelený ostrov Malolo je součástí souostroví Mamanuca uprostřed Pacifiku. Najdete tady divokou nespoutanou přírodu, nekonečné pláže s bílým pískem i luxusní resorty, které jsou ale citlivě zasazené do okolní přírody. Ubytovat se můžete ve stylových chatkách nebo vilkách přímo na pláži. Zdejší podmořský život je pastvou pro oči všech milovníků potápění a šnorchlování.

  • Rio de Janeiro, Carioca, Brazílie


    Rio de Janeiro, Carioca
    Autor: Shutterstock.com
    Druhému největšímu brazilskému městu propůjčuje nezaměnitelný půvab to, do jaké části krajiny je zasazené. Členitá kopcovitá část pobřeží Atlantského oceánu vytváří lehce pitoreskní krajinu, která si částečně udržuje svůj původní pralesní charakter. Pod názvem Paisagem Cariocas byl tento kout světa mezi horami a mořem dokonce zapsán na prestižní seznam UNESCO. Malebná krajina zahrnuje samozřejmě nejznámější dominanty Ria známé z pohlednic, jako jsou kopec Cukrová homole, vrchol Corcovado se slavnou sochou Krista, pláž Copacabana a zátoka Guanabara.
  • Rabat, Maroko


    Rabat, Maroko
    Autor: Shutterstock.com
    Marocké hlavní město na břehu Atlantského oceánu v sobě mísí moderní západní architekturu s tradiční islámskou. Rabat se pyšní starobylými čtvrtěmi, zároveň ale platí za jedno z nejmodernějších a nejrozvinutějších měst v Africe. Nové město bylo postavené za francouzského protektorátu mezi lety 1912 a 1930 a patří sem královské, administrativní, rezidenční a komerční čtvrti, ale i botanické zahrady. Starší část je domovem například Hasanovy mešity a mnohých dalších historických klenotů.
  • Jezera Ounianga, ČAD


    Čad
    Autor: Profimedia.cz
    V oblasti pusté saharské pouště narazíte na oblast 18 samostatných jezer, které pokrývají plochu přes 60 hektarů. Tento největší jezerní komplex ve vyprahlém podnebí tady vytvořil výjimečně překrásnou krajinu s výraznými barvami a neuvěřitelnými tvary. Sladkovodní i slaná jezera jsou zásobována podzemní vodou a rozkládají se na dvou místech vzdálených od sebe 40 kilometrů. Ounianga Kebir se skládá ze čtyř jezer, z nichž největší Yoan se rozkládá na ploše 358 ha a je 27 metrů hluboké. Druhou skupinu tvoří 14 jezer, která jsou od sebe oddělena písečnými dunami. Dokonalá podívaná!
  • Faerské ostrovy


    Faerské ostrovy
    Autor: Profimedia.cz
    Skupina ostrovů (18 velkých, 11 menších a 779 miniaturních skalnatých ostrůvků) v Atlantském oceánu mezi Skotskem a Islandem je dosud turistickým ruchem téměř nedotčená, a to je jen dobře. Jsou ideálním místem pro poznávání krás přírody severní Evropy. Navštívit tady můžete řadu unikátních památek z dob Vikingů i úchvatné fjordy, zařezávající se do pevniny. Ostrovům se po právu říká „ovčí“, protože pasoucí se stáda na zelených pláních potkáte doslova na každém kroku a jejich chov je důležitou částí obživy místních obyvatel. Zdejší rybáři uloví každý rok přes 700 000 tun ryb. Dříve tu lidé také lovili ptáky a sbírali jejich vejce, to se ale nyní stalo už jen koníčkem.

Autor: Simona Procházková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...