Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Berlín 6x jinak: Tipy na místa, na kterých nesmíte chybět

Vyjeďte si na výlet do Berlína
26. srpna 2013 | 13:00

Nahlédněte do památek, které jsou jinak veřejnosti nepřístupné, pokochejte se velkolepými světelnými show, poznejte trochu německé historie! Pokud rádi cestujete a máte v plánu malý výlet do Berlína, pak vám jistě přijde vhod náš malý průvodce!

1. Den zpřístupněných pokladů: Brány valné většiny berlínských památek, včetně těch nejvzácnějších a jinak nepřístupných monumentů, se veřejnosti zdarma otevřou 7. a 8. září. A i jejich prohlídky v tyto dny budou výjimečné: k dispozici návštěvníkům budou se zajímavými výklady historici, archeologové, ale také třeba hudebníci, kteří předvedou své umění v jedinečných koncertních sálech.

2. Berlínský Festival světel: Každý podzim se německá metropole na několik dnů ocitne v záplavě barev – letos se Festival světel koná od 9. do 20. října. Speciální nasvícení čeká zejména hlavní turistické atrakce a památky, včetně Brandenburské brány, Televizní věže, katedrály Dom a mnoha dalších. Noci jsou však tady zasvěceny především dechberoucím světelným show v celém městě, vystoupením umělců a hlavně hudebníkům.

3. Vzhůru do podzemí! Tohle je tip pro všechny, kdo mají rádi historii a zejména tajemno. I s dětmi (staršími 8 let) se v Berlíně můžete vydat do zajímavého podzemního bludiště. Velice netradiční formou tak poznáte německou historii: procházet budete kolem pozůstatků obydlí nejstarších obyvatel, kolem válečných úkrytů a pokud budete mít štěstí, možná se dostanete na koncert současných umělců, kteří zde poměrně často pořádají akce.

4. Zahrada Ekoprincezny v centru Berlína: Děti, dospělí, amatérští i profi zahradníci si přijdou na své v berlínské Princeznině zahradě. Nejenže je tady k vidění velká spousta výjimečných rostlin a květin, ale také se tady ve velkém pěstuje zelenina a návštěvníci se dokonce mohou v rychlokurzu stát včelaři, pěstiteli brambor anebo třeba floristy. To vše v centru města a v zázemí Zahradní ekokavárny, která pořádá spoustu zábavných programů pro malé i velké.

Náš tip: Autobusy Eurolines vás do Berlína zavezou 3x denně a už od 600 Kč za jednosměrnou jízdenku.
 
5. Filmový svět Babelsberg: Ve světě filmu a televize se ocitnete v parku Babelsberg. Vyzkoušet si můžete vše, o čem jste kdy snili: práci moderátora, herce, kameramana, režiséra, anebo se můžete obléct do nejrůznějších kostýmů či si prohlédnout rekvizity ze známých filmů. A pozor: tohle je stále funkční studio, takže můžete nahlédnout na reálná natáčení populárních německých seriálů a třeba ve vás ještě někdo objeví hvězdu...

6. Olympijský park kultury: Právě tady se koná většina velkých německých sportovních, ale také kulturních událostí. Z multifunkčního sportoviště pro více než 100 000 diváků, které je domovem fotbalového klubu Hertha BSC Berlín, je úchvatný pohled na město a místo samotné si můžete na speciální prohlídkové trase prohlédnout očima sportovců: nahlédnete také do zákulisí, včetně šaten, „rozehřívací haly“ a VIP zón.

Video se připravuje ...