Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nenechte si zkazit dovolenou! Známe 5 nejhezčích ostrovů v Evropě

20. srpna 2013 | 13:11

Děsí vás zprávy z Egypta? Máte obavy z terorismu? Objevte klidné kouty málo známých evropských ostrovů a schovejte se tam před světem. Máme pro vás hned pět skvělých tipů, kam se můžete vypravit.

RÁJ PRO MILOVNÍKY PŘÍRODY
ostrov Gozo – Malta

Mnoho návštěvníků Malty podnikne jednodenní výlet na ostrov Gozo – ale tento krásný kout světa si zaslouží víc. Dech vyrážející pobřežní útesy, nedotčená příroda a opuštěné pláže stojí za delší než jednodenní obdiv. Pro potápěče a surfaře je Gozo rájem, ale na chuť mu přijdou i všichni, kteří mají rádi turistiku, lezení po skalách nebo horskou cyklistiku.

ostrov Gozo - Malta
Autor: Shutterstock.com
Nad hlavním městem jménem Victoria (dříve Rabat) trůní mohutná citadela. V obci Fontana si můžete koupit hezký suvenýr – ručně tkané krajkové dečky. Určitě tu ochutnejte ftiru – chlebovou placku s rajčaty, tuňákem, se zeleninou a sýrem místní produkce.

Víte, že…

… ostrov má rozlohu 67 km2 a je druhým největším z maltských ostrovů?
… slovo gozo znamená v kastilštině radost?
… na ostrově dnes žije asi 31 000 obyvatel?

Tuhle nádherně barevnou vesničku najdete na italské ostrově Procida.
Autor: Shutterstock.com
UŽÍVEJTE SI POHODU
ostrov Procida – Itálie

Malý ostrov Procida je jako neobjevená čarovná zahrada. Nachází se vedle svých „velkých sester“, ostrovů Ischia a Capri v Neapolském zálivu v Tyrhénském moři. Rostou tu palmy, oleandry a rozprostírají se voňavé citronovníkové a pomerančovníkové háje, které okouzlí vaše smysly. Nepotrvá dlouho a už budete sedět při limoncellu (citronový likér) v nějaké kavárničce v přístavu Marina Grande a uvolněně si užívat západ slunce. Ten je tu minimálně tak krásný (pst, neříkejte
to dál) jako ten opěvovaný na ostrově Capri. S tím rozdílem, že na ostrově Procida je všechno mnohem klidnější. A písečné pláže jsou jako sen…

Víte, že…

… Procida je nejmenším ze tří ostrovů v Neapolském zálivu?
… na ostrově žije okolo 10 000 obyvatel?
… sem jezdí milovníci dovolené na jachtě? Ta je tady opravdu snová.

ostrov Graciosa - Španělsko
Autor: Shutterstock.com
NA CHVÍLI ZAPOMENOUT NA SVĚT
ostrov Graciosa – Španělsko

Pláže se žlutým pískem, křišťálově čistá voda a krajina podobná poušti – tato kombinace je až nebezpečně přitažlivá… Na malém kanárském ostrově skoro nedotčeném turismem najdete krásnou přírodu. Když chcete relaxovat a uklidnit duši, jste na správném místě. Přírodě jste tu na dosah, a to nejen díky výletům na loďkách, na kole nebo skvělým turistickým trasám. O španělskou atmosféru se postará několik malých a milých tapas barů.

Víte, že…

… slovo gracioso znamená ve španělštině milý, půvabný, rozkošný?
… láká všechny batůžkáře a nenáročné turisty? Pobyt tady je totiž tak trochu mimo civilizaci.
… největší městem na ostrově je Caleta del Sebo a počet stálých obyvatel nepřesahuje 1000?

Princovy ostrovy - Turecko
Autor: profimedia.cz
NEJLEPŠÍ DOVOLENÁ PRO ROMANTIKY
Princovy ostrovy – Turecko

Už u trajektu na vás bude čekat kočár – auta na Princových ostrovech v Marmarském moři u Istanbulu jednoduše nenajdete. Směle nastupte, koně vás pohodlně přepraví přes piniové lesy, kde to voní po květinách a moři. Největším z Princových ostrovů je Büyükada, a ne nadarmo tu má mnoho bohatých obyvatel Istanbulu prázdninové domy. Zdejší pláže jsou opravdu úžasné.

Víte, že…

… původně sloužily ostrovy ležící kousek od Istanbulu jako místo, kam se posílali do vyhnanství nepohodlní princové a panovníci?
… na Büyükadě je spousta půjčoven kol? Můžete si tedy ostrov projet i na kole.
… Büyükada má v létě skoro 50 000 obyvatel?

ostrov Amrun -Německo
Autor: profimedia.cz
OBJEVTE KOUZLO SEVERNÍHO MOŘE
ostrov Amrum – Německo

Víc než modrou oblohu, teplý písek a křik ptáků mnoho z nás ke štěstí nepotřebuje. Tedy ještě by neměl chybět plážový koš (kukaň s křesílky na pláž), abyste s sebou měla všechno potřebné. Zdejší pláž je dlouhá 12 kilometrů a vypadá nekonečně. Nachází se na západní straně německého ostrova Amrum a je perfektní na procházky. Až dostanete hlad z čerstvého mořského vzduchu ve vesničkách Nordorf, Nebel nebo Wittdüns, najdete tu útulné restaurace. A samozřejmě pěkné obchůdky, půjčovny kol a čajovny. Dejte si jeden lahodný šálek a relaxujte.

Víte, že…

… Amrum leží v Severním moři? Nepočítejte s vedry, můžete tu ale jezdit na koni, běhat, chodit na túry nebo surfovat.
… je to desátý největší ostrov Německa?
… ostrov vypadá jako z románů? Žijí tu vzácná zvířata a procházku si můžete udělat
například ke krásnému majáku. Více na amrum.de.

Autor: oli
Video se připravuje ...