Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

5 důvodů, proč určitě vyrazit na Tureckou riviéru

Vydejte se do Turecka
17. srpna 2013 | 10:00

Země „pohádek tisíce a jedné noci“ se v posledních letech stává stále atraktivnější dovolenkovou destinací. Objevte její kouzlo i vy!

1. Komfortní resorty
Každou sezonu se otevírají brány nových a nových hotelů, ve kterých vám poskytnou služby na té nejvyšší úrovni. Dá se říct, že svým hostům doslova snesou modré z nebe. V rámci resortu máte k dispozici vše, na co si jen vzpomenete – komplexy bazénů se sladkou i mořskou vodou, dětské aquaparky, tenisové kurty, golfová hřiště, wellness centra i posilovny. Na výběr máte většinou hned z několika restaurací a barů, téměř všechny hotely poskytují službu hlídání dětí. Při výběru se určitě zaměřte na čtyř a pětihvězdičkové rezorty a zvolte si variantu all inclusive.

2. Extra dávka historie
Milovnice památek zbystřete! Ocitla jste se v ráji. Najdete tady svědectví obrovského množství různých kultur, třeba Chetitů, Peršanů nebo Osmanů. Díky Římanům byly v této oblasti vybudované silnice, nádherná města s monumentálními stavbami, početné akvadukty i slavné lázně. Mezi nejslavnější archeologické památky patří určitě bájná Trója, jejíž strhující příběh zná, díky řeckému básníkovi Homérovi, asi každý.

Rozhodně byste neměla opustit Turecko dřív, než navštívíte Halikarnassu. Je vám název povědomý? Jde starověké město (dnešní letovisko Bodrum), kde se v prastarých dobách nacházel v celé své kráse jeden ze sedmi divů světa – posmrtný chrám vládce Mausóla (odtud termín „mausoleum“).

3. Nekonečné pláže

Vydejte se do Turecka
Autor: Shutterstock.com

Území Turecka omývají hned čtyři moře a celková délka pobřeží je více než osm tisíc kilometrů. Nejkrásnější pláže najdete právě na Turecké riviéře, na pobřeží Středozemního moře. Pokrývá je většinou jemný zlatý písek nebo drobné kamínky, voda je křišťálově průzračná a od května do října příjemně teplá. Obzvláště oblíbená je Kleopatřina pláž ve středisku Alanaya, která se pyšní Modrou vlajkou, oceněním Evropské unie za čistotu a pohodlí pro návštěvníky. Líbit se vám bude i na čtrnáct kilometrů dlouhé pláži Patara, odkud neuvidíte absolutně žádné budovy, kromě malé kavárny na konci pláže. Vyzkoušejte také pláž Lara s tmavým pískem (u města Antalya).

4. Fantastická kuchyně
Je pestrá chutná a překvapí originálními kombinacemi chutí. A setkáváte se s ní téměř na každém kroku, aniž byste to tušila. Věděla jste, že například tradiční řecká pochoutka „tzatziki“ původně vznikla z tureckého „cacik“? Stejně tak je na tom třeba čevapčiči, které má zase svůj původ v kebabovém špízu „kebab sisi.“ A až si dáte zítra k snídani jogurt, vzpomeňte si, že i toto slovo je přebrané z turečtiny. A po čem byste měla pátrat v restauracích? Mezi typická jídla patří pilaf (vařená rýže nebo pšenice s masem, zeleninou a kořením), kebab (marinované maso se peče a odkrajuje na tenké plátky) a köfte (kuličky z mletého masa s kořením a cibulí).

5. Nezapomenutelné výlety
Nebudete vědět, kam se podívat dřív, za vidění toho totiž stojí spousta. Zmínit můžeme kromě jiného antický lázeňský komplex Hierapolis, který vznikl u termálních léčivých pramenů v Pamukkale. Nadpozemská krása zdejších oslnivě bílých útesů a jezírek s tyrkysově modrou léčivou vodou lákala lidi už ve druhém století před naším letopočtem, kdy byly lázně vybudované. I vám spolehlivě vyrazí dech svou nádherou!
Vydejte se do Turecka
Autor: Shutterstock.com

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...