Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kam v Čechách za exotikou? Nechte se inspirovat

Máme pro vás skvělé tipy na výlety s rodinou, přáteli i partnerem.
8. srpna 2013 | 10:00

Nechce se vám letos na dovolenou k moři? Nevadí. Zůstaňte doma a objevte exotická místa plná dobrodružství na mnoha místech Čech. Prozradíme vám, která rozhodně stojí za návštěvu.

Farma Motýlí dům

Kousek od Františkových Lázní (nedaleko známé rezervace SOOS) si můžete vychutnat krásu exotických motýlů v jejich přirozeném prostředí. Od vajíčka přes housenku, kuklu až po křehkého živého motýla se před vámi „téměř na dosah“ odehrává celý cyklus jejich života.

Skleník v obci Žirovice je ojedinělým projektem entomologa Stanislava Macka, který ve svém domě vytvořil doslova motýlí ráj. V přízemí domu si prohlédnete rozsáhlou sbírku našich i exotických preparovaných motýlů, Přímo na místě si také můžete sestavit vlastní sbírku motýlů anebo si koupit jednoho koupit. V prvním patře domu je tropický skleník s kvetoucími rostlinami a volně poletujícími exotickými i našimi motýly. Součástí expozice je i největší motýl na světě Attacus atlas s rozpětím křídel až 30 cm.

motylidum.cz

Obří akvárium

Toužíte se projít deštným pralesem nebo po dně tropické řeky? Žádný problém. Navštivte největší sladkovodní akvárium ve střední Evropě, které se nachází v Hradci Králové. Můžete se tu dostatečně pokochat faunou i flórou Jižní a Střední Ameriky. Žije tady přes 40 druhů ryb a kromě těch, které znáte ze svých akvárií, tu najdete opravdové rarity. Během prohlídky projdete deštným pralesem i pod hladinou sladkovodní tůně, kde nerušeně pozorujete přirozené chování vzácných ryb. Nenechte si ujít jejich krmení, které provádějí potápěči.

V podvodním tunelu si můžete užít i komorní relaxační večer v soukromí s přáteli. Konkrétní náplň večera vám zajistí přesně podle vašich přání, od romantické večeře při svíčkách, po posezení s občerstvením.

obriakvarium.cz

Český Velký kaňon

...
Autor: kudyznudy.cz

Místo, kde se natáčel slavný Limonádový Joe, oblast prošpikovaná pověstmi a legendami, ale také někdejší cílová stanice nepohodlných politických vězňů. To všechno jsou hluboké vápencové lomy Velká a Malá Amerika. Přijeďte objevit krásy Českého krasu, Karlštejna a okolí. Nachází se v těsné blízkosti silnice vedoucí z obce Mořina (směr od Karlštejna) do Kozolup (směr Loděnice). Oba jsou zatopené křišťálově čistou vodou a s ostatními v blízkém okolí jsou propojeny podzemními štolami. Ty jsou ale pro veřejnost nepřístupné. V areálu se můžete občerstvit ve stylové kavárně a posedět na zahrádce.

karlstejnsko.cz

Papouščí zahrada

První papouščí zoo, jedinou svého druhu v Česku, najdete v Bošovicích na Vyškovsku. Čeká tu na vás přes sto voliér s exotickými ptáky. Uvidíte více než 200 papoušků dvaceti druhů, včetně těch nejohroženějších (amazoňanů kubánských, kakadu žlutolících celeveských, ary marakány i ary červenouché). Zahradu provozují manželé Škrhákovi a vznikala čtyřicet let. Součástí areálu je park s množstvím zeleně, oddechová zóna včetně „pozorovatelny" , což je altán s posezením k nerušenému pozorování papoušků. Papouščí zoo má otevřeno každý den.

papouscizoologickazahrada.cz

...
Autor: kudyznudy.cz

Safari kemp

Pozorujte antilopy a zebry přímo ze svého bungalovu, stanu nebo karavanu. Budete si připadat jako na dovolené v Africe. Jediný Safari Kemp svého druhu v Evropě najdete ve Dvoře Králové. Můžete se ubytovat stylově v bungalovech nebo využít pohodlí vlastního stanu či karavanu. Součástí kempu je výběh pro antilopy a zebry. Ze svého bungalovu, stanu nebo karavanu tak můžete ve dne i v noci pozorovat divoká africká zvířata, stejně jako je tomu v kempech v afrických národních parcích. Výběh je otevřen od května do září v závislosti na počasí.
safarikemp.cz

Zdroj: Kudyznudy.cz

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...