Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak si co nejlépe zabalit na dovolenou? Máme pro vás tipy

Rozmyslete si, co budete na dovolené opravdu potřebovat. Za nadváhu kufru totiž zaplatíte.
19. července 2013 | 06:13

Ať už člověk jeden na dovolenou kamkoliv, nikdy pro něj není kufr dost velký, aby se mu do něj vešlo všechno, co potřebuje. Proto pro vás máme pár tipů, jak ušetřit místo a ještě do zavazadla přihodit nějakou tu nezbytnost.

Ještě než si vůbec začnete balit a připravovat věci na cestu, vyberte si to správné zavazadlo. Jedete-li na prodloužený víkend, měl by vám stačit kufr do 55 centimetrů, který si můžete jako příruční zavazadlo do letadla. Na delší dovolenou zvolte prostorný kufr s množstvím úložného prostoru, kapsiček a popruhů, které vám skvěle pomohou s balením. Myslete ale hlavně na to, že celé vaše zavazadlo by nemělo překročit váhu stanovenou leteckou společností, která se většinou pohybuje mezi 15-20 kily, jinak si za své oblečení draze připlatíte.

Modelka Bar Refaeli pózuje při focení nové kolekce spodního prádla. S kufry byste jí jistě pomohli velmi ochotně
Autor: Profimedia.cz
Balte s rozmyslem

Než se pustíte do balení, vyskládejte si kolem sebe vše, co si chcete vzít. Vytvořte si seznam, jako když jste byli malí a jeli na tábor, a jednotlivé body si odškrtávejte. Sestavte si outfity na denní i večerní nošení, k vodě i na výlety. Nejlepší oblečení na dovolenou je takové, které má více možností nošení, a to jak na volný čas, tak třeba na večerní koktejl s přáteli.

Vybavte se také dostatečným množstvím pytlíčků a tašek na boty a také hedvábným papírek, kterým prokládejte jednotlivé vrstvy, aby se oblečení méně pomačkalo.

Vrstvěte

Nikdo nestojí o to, aby po příjezdu na dovolenou měl všechno zmačkané, jako kdyby mu to sežvýkala kráva. Proto je důležité balit ve vrstvách.

Spodní vrstva: Věci naskládané na dno kufru by měly být těmi nejtěžšími. Jsou to především boty, knížky, toaletní potřeby apod. K nim přidejte věci, které nepodléhají mačkavosti, jako jsou ručníky nebo spodní prádlo a ponožky.

TIP: Prostor v botách můžete skvěle využít pro různé drobnosti, jako jsou doplňky, ponožky nebo plavky, které by jinak v kufru zabíraly další zbytečné místo.

Prostřední vrstva: Oblečení v prostřední vrstvě oddělte od spodní za pomoci hedvábného papíru, zamezíte tak zbytečnému pomačkání. Kalhoty, halenky, sukně, topy, šaty a vůbec veškeré oblečení nejprve vyžehlete a nechte vychladnout. Teprve potom jej skládejte. Snažte se vyhnout ostrým skladům tím, že například složíte dvě trička do sebe. Límečky košil a polo triček vyhrňte, budou se tak lépe skládat a méně mačkat.

Horní vrstva: Úplně nahoře v kufru nechte oblečení, které je nejnáchylnější. Obleky, večerní šaty a luxusní kousky, které si berete na dovolenou navíc zabalte do textilních pytlů a jen zlehka položte navrch.

Důležité je, aby vaše zavazadlo bylo úplně plné. V prázdném prostoru by věci poletovaly a mísily se a tím by došlo k jejich zmačkání.

Cestovky se snaží ušetřit a snížili povolenou normu na váhu zavazadel
Autor: profimedia.cz
Jakmile přijedete, vybalte

Ihned po příjezdu do hotelu si vybalte a oblečení rozvěste na ramínka, aby se sklady vyvěsily. Pokud to materiál dovolí, zlehka jej můžete pokropit vodou, nebo termální vodou ve spreji která se postará o „vyžehlení“. Nejvíce zmačkané kousky můžete pověsit v koupelně, během sprchování, když se v místnosti vytvoří pára, se sklady dokonale vyrovnají.

Příruční zavazadlo

Do příručního zavazadla si dejte vše, co byste během cesty mohli potřebovat. Patří sem cestovní doklady a letenky, knížka, kosmetické minimum, fotoaparát, telefon, brýle a sluneční brýle nebo papírové kapesníčky a nezbytné léky. Při cestě letadlem myslete na to, že v příručním zavazadle nesmíte mít ostré předměty (nože, nůžky, zbraně ani jejich repliky, příbory nebo žiletky. Omezeny jsou také tekutiny, a to na 100 mililitrů v jednom balení. Platí to pro šampony, mýdla, parfémy a dokonce i make-upy apod. Vše musí být navíc uloženo v průsvitném plastovém sáčku, jehož obsah tekutin nesmí přesáhnout jeden litr.

Video se připravuje ...