Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jedete autem do Chorvatska? Máme pro vás praktické tipy

Pro řidiče je Chrovatsko nejdostupnější přímořskou destinací.
6. července 2013 | 10:00

Chorvatsko je stále nejoblíbenější destinací českých turistů. Je cenově dostupné, má skvělé pobřeží a moř, a hlavně: cesta se dá snadno absolovat autem. Nabízíme vám pár tipů, jak si ji co nejvíc užít.

Většina turnusů v Chorvatsku začíná sobotou. Čili páteční noc a sobotní ráno bývají, alespoň pokud jde o zácpy, tou nejhorší dobou. Den dovolené navíc vám určitě stojí za to, abyste vyrazili o den nebo alespoň o dvanáct hodin dřív než ostatní. Levný nocleh po cestě zaručeně seženete a ještě vám místní v chorvatském vnitrozemí budou vděcností trhat ruce.

Jak si cestu zpříjemnit?

Nesnažte se co nejrychleji dosáhnout cíle. Dovolená přeci začíná už ve chvíli, kdy nastoupíte do auta. Nezdráhejte se dělat často přestávky. Zaručeně vás bude bavit procházka po rakouském městě Graz (Štýrský Hradec). Je to studentské městečko, plné kaváren s úžasnou atmosférou, pro kterou stojí za to sundat nohu z plynu a užít si pár hodin touláním se ulicemi.

Typické panorama Záhřebu.
Autor: Shutterstock

Litovat nebudete, ani když navštívíte slovinské hlavní město Maribor. Moc turistů tu nepotkáte, zato si odpočinete při pomalých toulkách kolem řeky. Velmi stylové je i chorvastké hlavní město Zagreb (Záhřeb), plné slunečníků, kavárenských stolečků i zajímavých památek. Pokud vás netlačí čas, klidně tu jednu noc přenocujte. Hlavně večer město doslova ožívá.

Co jíst po cestě?

Na většině odpočívadel na rakouských dálnicích už zavedli placené toalety. Stojí obvykle okolo 50 centů, ale dostanete za ně navíc ještě lístek ve stejné hodnotě, který můžete využít k útratě v odpočivadlové restauraci. Rakušané umí dobré sekané v housce nebo gulášové polévky.

Na slovinských benzínových pumpách si dopřejte uzeninu jménem kranjska klobasa – je to zdejší proslulá klobása z vepřového masa a slaniny. Nebo si dejte kokošja / goveja juha, zdejší skvělou kuřecí polévku s vaječnými nudlemi.

V Chorvatsku se vyplatí zastavit na jídlo tam, kde nabízí jehněčí. Hlavně v malých restauracích podél cesty totiž mají ve zvyku grilovat jehně a ukrajovat hostům čerstvě, propečené maso. Na smažení řízků se letos vykašlete!

Přístavní město Dubrovník.
Autor: Shutterstock

Jak ušetřit?

První velkou úsporu uděláte, když natankujete v Čechách a pak až za chorvatskými hranicemi. Benzín v Rakousku i Slovinsku (a také v Maďarsku) je dražší. Neplatí to však u dálničních známek. Ty pokud možno kupujte až za hranicemi, kde bývají až o 50 Kč levnější.

Velkou úsporu též uděláte, když si místo placení klasického mýtného na chorvatských dálnicích zakoupíte přenosnou elektronickou mýtnou kartu. Můžete tak ušetřit několik set korun.

Chorvaté jí říkají elektronička naplata cestarine a dá se sehnat jedině na chorvatských benzínkách nebo mýtnicích. Karta je přednabitá na 300 kun a nemusíte s ní zastavovat a platit na žádné mýtnici. Cesta je pohodlnější a navíc levnější!

Pozor na strážníky!

Chorvatští policisté nemají české řidiče přiliš v lásce. Navíc teď mají ve svých rukách nový trestní zákon - za bezohlednou či zběsilou jízdu vám kromě vysoké pokuty mohou napařit i vězení. Takže opatrně a hlavně podle předpisů.

Více o Chorvatsku čtěte ZDE

Autor: Alice Rossi
Video se připravuje ...