Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řekneme vám kam jet! Úžasná dovolená plná zážitků.

11. června 2013 | 00:00
Prezentace klienta |

Chcete si odpočinout od stresu na krásných dlouhých písečných plážích u teplého a čistého moře? Chcete ochutnat lahodné místní speciality? Rádi byste si z dovolené odvezli pár dárečků a neměli přitom hluboko do kapsy? Zajímají vás památky a kulturní zajímavosti? Pak navštivte Turecko! V této úžasné zemi naleznete vše, co ke strávení dokonalé dovolené potřebujete.

Nedaleko od Bodrumu, na turisticky vyhledávaném a atraktivním Egejském pobřeží, můžete strávit nezapomenutelnou dovolenou. Tato oblast je totiž naprosto rozdílná od známější Turecké riviéry. Egejská riviéra je opravdovým přírodním skvostem. Nabízejí se vám nádherné pláže a především zátoky s tyrkysově průzračným mořem, spoustou zeleně a horskými masivy v pozadí.

Nejdůležitější lokalitou této oblasti je město Bodrum, ve kterém si přijdou na své milovníci památek, klikatých úzkých uliček, butiků a samozřejmě nočního života. Charakterem zástavby se Bodrum liší od podobných letovisek v Turecku tím, že si překvapivě zachovalo domácký ráz. Domy jsou nízké, uličky křivé a úzké, hlavní ulice bez chodníků, prostě romantická idylka.

Autor: iStock

Pláže jsou zde písečné i skalnaté, s pozvolným i příkrým vstupem. Každý si tady najde to své. Voda v moři je průzračně čistá a příjemně teplá. Samozřejmostí je plážový servis i řada sportovních zařízení. Můžete se tady potápět, šnorchlovat nebo zkusit vodní lyžování.

Nadšeným obdivovatelům památek doporučujeme navštívit dominantu Bodrumu, hrad sv. Petra, jež patří mezi nejlépe dochované památky středověku. Dalším nezapomenutelným zážitkem je bezesporu návštěva největšího podmořského archeologického muzea v Turecku, které je jedno z mála svého druhu na světě. Atraktivní je pro turisty i antické divadlo pro 13 000 diváků, Myndonská brána nebo hrobka Mausóla, kde leží pochován král Kárie.

Když už v okolí Bodrumu budete, bylo by hříchem nenavštívit tři významná antická města v jeho dosahu. Jedná se o Priéné, kde se můžete pokochat pohledem na nevěřitelně mohutné hradby kolem celého města, které bylo postaveno podle hippodamovského systému pravoúhlých ulic. Dalším městem z výše zmíněné trojice je přístav Milét, kde se dochovalo divadlo z 5.stol př.n.l., Faustininy lázně z římské doby a vznikla zde první filozofické škola. Posledním městem z významné trojice je Didyma, která proslula věštírnou boha Apolóna.

Autor: iStock

Po návštěvách těchto historicky významných památek si určitě budete chtít odpočinout nad sklenkou nějakého lahodného likéru a přikousnout k tomu tradiční místní specialitu. Doporučujeme kofte. Jedná se o mleté maso ve formě kuliček či placiček. Může být servírováno třeba zapečené se sýrem nebo jen tak. A pro dobré slehnutí si dejte panáčka anýzové pálenky.

Jelikož je tato oblast plná atraktivních turistických zajímavostí, nudit se určitě nebudete. Kromě již zmiňovaných atrakcí můžete např. s Čedokem navštívit aquapark v Bodrumu, nebo si vyjet v jeepech na safari, či vyzkoušet scuba diving.

Pro milovníky párty přinášíme nabídku jednoho z největších klubů pod širým nebem, kam se vejde až 5 000 hostů. Halikarnas "The Club" se může pochlubit tanečním parketem s výhledem na středověký hrad a Egejské moře.

1298707:gallery:true:true

Vzhledem k cenám a umění smlouvat se pro vás Turecko může stát rájem shopaholiků. Pokud chcete navštívit ty nejlepší butiky, bary či kavárničky z celé oblasti, najdete je v centru Bodrumu, pokud naopak chcete poznat život na vesnici, kde poznáte lidskou pokoru a laskavost v souladu s místními zvyklostmi, navštivte malou horskou vesnici 20 minut od Bodrumu, kam se také můžete podívat s Čedokem.

Turecko je rájem pro všechny věkové kategorie, proto neváhejte ani vy a nechte se očarovat zemí pohádek tisíce a jedné noci.

Video se připravuje ...