Volný čas

Kvalita hotelových restaurací v Česku roste. Kam se vyplatí zajet se dobře najíst?

Hotelové restaurace jsou špičkové podniky s výbornou kuchyní

Hotelové restaurace jsou špičkové podniky s výbornou kuchyní
Foto: Orea Hotels

24. září 2012 | 00:00
Sdílej na facebooku

Češi stravování v hotelových restauracích příliš nevěří. Podle velké části z nich jsou drahé, nemoderní a nepříliš kvalitní. Tomu se hoteliéři samozřejmě brání a o přízeň hostů bojují různými prostředky, především vyšší kvalitou a chutností nabízených pokrmů. Je načase, pošramocená pověst se totiž napravuje delší dobu.

O tom, že se kolo dalo do pohybu a situace se začíná měnit k lepšímu svědčí řada věcí. Hotelové restaurace s „bystrým“ manažerem na to už přišly a pro recept ani nemusely chodit daleko. Měly ho celou dobu přímo pod nosem – totiž kvalitní ingredience, tradiční receptury a zkušené a pro věc zapálené kuchaře. Do řady hotelových restaurací si tak dnes lze zajít už nejen na poctivé české hotovky v době oběda, ale i večer na zážitkovou gastronomii a degustaci výtvorů špičkových odborníků. A polední menu už častokrát najdete i vyvěšené na internetu.

Dobrý kuchař je nad zlato

„Svíčková, rajská, koprovka, domácí knedlíky, křenová omáčka atd., to jsou jídla, která jsou odnepaměti součástí české gastronomie a jsou zároveň náročnější na přípravu. Čechům se doma nechtějí vyvařovat. To je pak příležitost pro nás,“ přiznává šéfkuchař z jednoho pražského hotelu. „Vyhlášená svíčková vám udělá větší službu než nákladná inzertní kampaň.“

Jídla tady připravují špičky svého oboru
Jídla tady připravují špičky svého oboru
Autor: Orea Hotels

„Pokud si ale chceme z náhodného kolemjdoucího udělat stálého hosta, nesmí mu na stůl přijít špatné jídlo vyrobené z polotovarů a dochucené chemií,“ říká k tomu dál. „Na rozdíl od běžných restaurací začínáme v naší kuchyni s přípravou oběda už hned ráno, jakmile vydáme hostům snídani. Máme tak spoustu času to udělat všechno poctivě, z pravých ingrediencí a tradičních receptur. Ke zrychlení přípravy nemusíme používat polotovary a náhražky. Není důvod něco „šidit“.

Kde zajít na kvalitní tradiční české jídlo?

Tento věčný problém se snaží zájemcům pomoct vyřešit projekt s názvem „Czech Specials“ pod patronátem agentury Czech Tourism. Vybrané české hotely a restaurace nabízejí svým hostům národní a regionální speciality typické pro danou oblast. Připravované jsou podle přísně hlídaných postupů a z vhodných ingrediencí – např. smažené švestky ve Slezsku, pstruh na Třeboňsku a svíčkovou, pečenou kachnu a koprovou omáčku jako národní jídla po celé republice.

Pokud chcete vědět, co dobrého připravují zrovna u vás, navštivte stránky http://www.czechspecials.cz/, kde je jak přehled jídel, tak vybraných restaurací. Logo Czech Specials na dveřích hospůdky nebo restaurace značí, že na talíř dostanete jídlo připravené tradičním způsobem z domácích surovin bez přidání chemických dochucovadel.

Dobrý šéfkuchař je pro hotelový restaurant základ a manažeři jsou si toho dobře vědomi. „V běžných restauracích a hospůdkách se osazenstvo kuchyně mění z finančních důvodů poměrně často,“ vysvětluje generální ředitel hotelového řetězce. „Ne tak ale v našich hotelech. Kuchaři díky tomu mají více času věnovat se dlouhodobému zkvalitňování menu a mají s přípravou jídel podle tradičních receptur větší zkušenosti. Kvalita jídel si tak dlouhodobě udržuje vysoký standard,“ dodává. Správný manažer hotelu si tedy svého šéfkuchaře pořádně hýčká.

Nad většinou pokrmů se hostům sbíhají sliny
Nad většinou pokrmů se hostům sbíhají sliny
Autor: Orea Hotels

Častým argumentem je, že hotelová kuchyně je fádní a chuťově nijaká. Nejspíš neurazí, ale rozhodně ani nenadchne. Jde o další omyl. „Hoteliéři dnes moc dobře ví, že konkurence je vysoká a pokud chtějí uspět, musí zaujmout, něčím se lišit. Smažákem a hranolkami díru do světa neuděláte!“ nebere si servítky generální ředitel.

Na oběd do hotelu? Proč ne…

Do boje o hosty vyrazili někteří šéfkuchaři i už i s poledními nabídkami pro ty, kdo si na oběd odskočí v polední pauze z práce. Díky tradičnímu českému jídelníčku a kvalitnější a stravě to může být dobrá alternativa k nezdravým jídlům z fast foodu a mastným specialitám čínských restaurací, ve kterých lidé kvůli rychlosti a dostupnosti končí nejčastěji. „Chceme, aby se tito lidé naučili chodit na oběd i k nám do restaurace,“ nezastírá hotelový manažer. Část z nich vychází svým potenciálním zákazníkům vstříc i v tom, že polední nabídku pravidelně umisťují na web. „O tom, že poctivá hotovka, kterou vám v naší restauraci naservírujeme, je určitě lepší, než hranolky usmažené na přepáleném oleji, není sporu,“ dodává nakonec.

Hotely dnes často lákají i na osvědčené regionální recepty. Krkonošské hotely třeba sází na tradiční pokrmy z brambor, hub nebo borůvek. „Nabízíme hostům to, co roste ve zdejších lesích a nutno říct, že sem za tradičním jídlem nechodí jen cizinci,“ říká šéfkuchař. V Brně zase přišli se zážitkovou gastronomií.

Kuchaři používají bylinky, které si sami vypěstují
Kuchaři používají bylinky, které si sami vypěstují
Autor: Orea Hotels

Změn k lepšímu je ještě celá řada, je to ale postupný a dlouhodobější proces. Pokud ale máte v okolí hotelovou restauraci, do které jste byli dříve zvyklí chodívat, možná stojí za to být znovu trochu zvědavý a po delší době to opět vyzkoušet. Možná budete změnami mile překvapeni.

Hotelové restaurace – jakou vybrat?

V České republice je několik kvalitních hotelových restaurací, které se mohou pyšnit těmi nejlepšími šéfkuchaři, mnoha oceněními, zážitkovou gastronomií nebo třeba jídelníčkem inspirovaným M.D. Rettigovou. Vybíráme pro vás ty nejzajímavější.

Restaurant Koppernik – OREA Hotel Pyramida – Praha

Šéfkuchař, který šéfuje kuchyni restaurantu na pražském Břevnově, je velkým vyznavačem tradiční a poctivé české kuchyně. Máte tady proto jistotu, že vývar je opravdu z kostí a máslo je máslo. Hotel je i součástí projektu Czech Specials a pokud chcete znát nejčerstvější zprávy z hotelové kuchyně, mrkněte na jejich Facebook. Najdete tam zajímavosti a perličky z běžného provozu, ale i tipy na to, co si u nich dát dobrého.

Restaurant Koppernik – OREA Hotel Pyramida – Praha
Restaurant Koppernik – OREA Hotel Pyramida – Praha
Autor: Orea Hotels

Churchill's Pub & Restaurant – OREA Hotel Excelsior – Mariánské Lázně

Pravidelná dostaveníčka si v mariánskolázeňském hotelu dávají milovníci toho nejlepšího, co si můžete nalít z lahve whisky. Tato setkání jsou spojena i s degustacemi vybraných pokrmů a ukázkami moderní světové gastronomie. Podnik je vybudovaný v duchu klasického anglického pubu, kde se scházeli gentlemani. Obsluha vám načepuje i některou z mnoha značek piva, které tu mají. Pokud chcete vidět, jak to vypadá uvnitř, pak se podívejte na video.

Churchill's Pub & Restaurant – OREA Hotel Excelsior – Mariánské Lázně
Churchill's Pub & Restaurant – OREA Hotel Excelsior – Mariánské Lázně
Autor: Orea Hotels

Restaurant A La Carte – OREA Hotel Voroněž – Brno

Nabízejí tady degustační menu o sedmi chodech, nebo ukázky molekulární gastronomie, kdy kuchaři používají nejen nečekané suroviny, ale i postupy. Výsledky jsou unikátní a ochutnáte je jen ve špičkových restaurantech – tím restaurant A La Carte bezesporu je. O zručnosti zdejších kuchařů, kterým pod rukama vznikají hotové klenoty gastronomie, se ostatně můžete přesvědčit v tomto videu.

Restaurant A La Carte – OREA Hotel Voroněž – Brno
Restaurant A La Carte – OREA Hotel Voroněž – Brno
Autor: Orea Hotels

Autor: OREA HOTELS

Autor: komerční prezentace
Sdílej na facebooku
Horoskopy

Diskuse ke článku

 

Další články z kategorie

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Velikonoce na hradech a zámcích

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Velikonoce na hradech a zámcích

O nadcházejícím velikonočním víkendu máte nespočet příležitostí vyrazit s celourodinou za zážitky i dobrým jídlem.celý článek

Nejbizarnější muzea světa: Navštivte expozici zbytků, polévky nebo menstruace

Nejbizarnější muzea světa: Navštivte expozici zbytků, polévky nebo menstruace

Dinosauří kosti, výtvarné umění, historické dokumenty... Tohle všechno nás v muzeu nepřekvapí. Napadlo vás ale někdy, že svou expozici mohou mít třeba…celý článek

Jižní Tyrolsko: ještě si zalyžujete, ale už ochutnáte i chřest

Jižní Tyrolsko: ještě si zalyžujete, ale už ochutnáte i chřest

Tady je několik tipů, co lze na jaře podniknout v severoitalské provincii Jižní Tyrolsko/Südtirol. Na ledovcích se lyžuje až do začátku května, chřestové…celý článek

Ženy, znáte kontrolky na palubní desce svého auta?

Ženy, znáte kontrolky na palubní desce svého auta?

Chcete se za volantem svého vozu cítit bezpečněji, rozumět lépe svému automobilu a skutečně si užít jízdu? Tak právě pro vás připravila firma HAVEX-auto…celý článek

Nejkrásnější cyklotoulky po Česku

Nejkrásnější cyklotoulky po Česku

Nejen Šumava a jižní Morava jsou cyklistickými velmocemi. V posledních letech jim šlapou na paty i další regiony, ve kterých rychle rostou nové trasy…celý článek

Tip na výlet: Vyrazte s dětmi do skanzenu

Tip na výlet: Vyrazte s dětmi do skanzenu

Nevíte, co podniknout o víkendu? Vydejte se do některého ze slavných skanzenů a muzeí v přírodě. Užijete si zábavu, dobré jídlo a pití i trochu toho…celý článek

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Poznejte krásu českých hradů a zámků

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Poznejte krásu českých hradů a zámků

Díky teplému počasí začíná na mnoha místech návštěvnická sezona dříve, než jsme zvyklí. A tak hrady i zámky konečně otevírají své brány. Neváhejte…celý článek

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Vydejte se do ZOO za mláďaty!

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Vydejte se do ZOO za mláďaty!

Málo co je pro děti takovou zábavou, jako výlet do zoo. Zoologická zahrada vám ale nabízí skvělý víkend na čerstvém vzduchu i v případě, že ještě žádné…celý článek

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Na kolotoče a do pohádky!

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Na kolotoče a do pohádky!

Ať už máte jarní prázdniny za sebou, nebo vás teprve čekají, nadcházející zatažený víkend přeje spíš výletu za zábavou, než toulkám přírodou. Připravili…celý článek