Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vyrazte do Španělska, aneb 6 barcelonských zastavení

1. června 2012 | 07:56

Barcelona je krásná, nevšední, temperamentní... Je nejvýznamnějším španělským přístavem, největším obchodním a průmyslovým centrem země, ale má i nesmírnou tvůrčí energii. Když ji navštívíte, nedáte na ni už dopustit!

Katalánská metropole má několik hlavních čtvrtí: Barri Gotic s krásně zachovalými gotickými domy, La Ribera spolu s El Born jsou módní čtvrti s bary a kavárničkami, El Raval, známé také jako Barrio Chino neboli Chinatowm, je plné asijských a marokánských obchůdků.

Čtvrť Eixample je zase finanční a administrativní jádro města, které se může chlubit stavbami od nejznámějších architektů světa, jako je Antoni Gaudí. Pedralbes je místem boháčů, pahorek Tibidabo vám nabídne nádherný panoramatický výhled, Port Olimpic krásné písečné pláže.

Bazilika Santiago de Compostela
Autor: Profimedia.cz

V Barceloně žijí čtyři miliony obyvatel a mluví se tu jak španělsky, tak katalánsky. Díky jedinečné infrastruktuře máte možnost procestovat Barcelonu během jediného víkendu s jedním lístkem Bus Turistic. Dvoupatrový otevřený autobus projíždí městem po červené a modré lince, a tak můžete naskakovat a vyskakovat podle toho, co chcete vidět.

1. Zastavení - Genius loci

Barcelonský genius loci je hmatatelný v každé uličce či zákoutí. Jedna ulice je ale přece jenom unikátní, nejelegantnější barcelonská třída Passeig de Gracia. Začíná na náměstí Placa Catalunya, které se může chlubit hned třemi secesními skvosty. 

Tyto honosné domy stojí hned vedle sebe a jsou ukázkou tří nejvýznamnějších představitelů katalánské secese: Casa Batlló (č. 43) od Antoni Gaudího, Casa Amatller (č. 41) od Josepa Puige i Cadafalcha a Casa Lleó Morera (č. 35) od Lluíse Domenecha i Montanera. Kousek výše na protější straně ulice vzbuzuje pozornost další fascinující stavba Gaudího, Casa Mila (lidově zvaná La piedra = kámen).

2. Zastavení - Cesta časem

Když jsem se proplétala historickými uličkami gotické čtvrti Barri Gotic a v tichosti obdivovala románské baziliky ze 13. a 15.století (např. katedrála sv. Eulálie), našlapávala jsem na kameny křivolaké dlažby obzvláště opatrně, nechtěla jsem rušit kouzlo dávné historie. Sedla jsem si na lavičku, abych si mohla v klidu vychutnat atmosféru středověku a prohlédnout Královský palác, kde kdysi sídlila barcelonská hrabata. Zachoval se z něj jen Velký královský palác s trůním sálem a kaplí sv. Agáty, do nichž se dostanete z přilehlého gotického paláce – je neuvěřitelné, že sem byl přenesený doslova kámen po kameni z úplně jiné ulice, dnes je v něm Muzeum historie města.

Castla Battló
Autor: Profimedia.cz

3. Zastavení - Po stopách Gaudího

Barcelona bez Gaudího architektury je asi jako Paříž bez Eiffelovky. Jeho nejznámější stavbou je stále nedokončená Sagrada Familia (chrám zasvěcený Svaté rodině). Gaudí ji začal budovat roku 1882, ani dnes se však stavební práce nechýlí ke konci a kolem věží trčí jeřáby. Tady se pracuje nepřetržitě i v době prohlídek a tak můžete vidět na věžích zavěšeného sochaře či kameníky na lanech, jak vytesávají obrovské kamenné desky.
Ten, kdo netrpí závratěmi, může vystoupit nebo vyjet výtahem do výšky 170 metrů v jedné z osmi věží. Já jsem se rozhodla pro tu sportovnější verzi a šla jsem po schodech.

Nepamatuji si, kolik už jich tenkrát bylo, po chvíli jsem z únavy totiž přestala počítat a jen doufala, že se tam už konečně vyšplhám. Odměnou mi byl fantastický pohled na Barcelonu a vzdálené moře.
Cesta na věž je jako procházka přírodou, točitá schodiště vinoucí se uvnitř zvonic připomínají hlemýždí ulity, základ sloupu vedle portálu lásky znázorňuje želvu. Obrovskou hlavní loď chrámu tvoří naklánějící se sloupy podobné stromům, jejichž větve jako by se pnuly po klenbě.

4. Zastavení - Jako Alenka v říši divů

Tak by se dal popsat můj zážitek v parku Güell. Když jsem po několikahodinové náročné prohlídce Sagrada Familia nasedla na autobus červené trasy a přijela do parku, který vypadal jako ilustrace z pohádky, projel mnou blahodárný pocit klidu a míru. Cítila jsem se jako Alenka v říši divů. V pohádkovém Güellově parku, jenž měl být původně jakýmsi zahradním městem, je prostě nádherně a zase tady „úřadoval“ Gaudí. Hned u vstupu jsem se osvěžila vodou z fontánky, z níž na mě koukal barevný drak z mozaiky. Kolem byl slyšet zpěv ptáků a rozlévala se vůně okrasných rostlin, navíc je odtud unikátní panoramatický výhled na město. V parku se nachází někdejší domov Gaudího – Casa-Museu Gaudí (otvírací doba je denně 10 hodin do setmění, vstup zdarma).

Proslulé jsou hlavně barcelonské ovocné trhy
Autor: Profimedia.cz

5. Zastavení - Pulzující město

Kdo nenavštívil La Rambla, nebyl v Barceloně. Na La Rambla se pohybují davy lidí od rána až do pozdních hodin. Mezi nimi nehybně stojí lidské sochy, jsou tu i pouliční hudebníci a karikaturisté. Nechte se strhnout atmosférou, ale pozor na kapsáře. Třída vede od přístavu, kde stojí obrovská socha Kryštofa Kolumba, a končí na hlavním barcelonském náměstí Plaza de Catalunya. Když jsem pokračovala jednou postranní uličkou, abych se vyhnula davu lidí, narazila jsem na nejstarší tržiště města, La Boqueria. Toto místo lze označit za gastronomický chrám, kde najdete řezníky a obchodníky s rybami, zelináře a bylinkáře. Je to jedno z nejlepších tržišť v Evropě. Nejen že si zde máte z čeho vybírat, ale v jedné z přilehlých restaurací můžete ochutnat třeba španělskou paellu s čerstvými plody moře a zapít ji katalánským šumivým vínem Cava.

6. Zastavení - Shopping time
Slavný chrám Sagrada Familia , hlavní stavba Antoniho Gaudího. Jeho stavba trvá dodnes.
Autor: Profimedia.cz

Zdá se vám, že už jste se nasytila a máte dost i kulturních památek? Tak dobře, pojďme nakupovat. Hlavní nákupní zónou je Avinguda Diagonal, která uhlopříčně protíná celé město a nedá se přehlédnout. Na nejdelší ulici Barcelony najdete ty nejexkluzivnější prodejny značky, jako jsou Armani, Gucci či Versace. Pokud vám nesedí okázalý přepych, můžete navštívit extravagantní obchůdky v Barri Gotic, kde také najdete zajímavé marokánské předměty a oblečení.
Turistické informace na www.barcelonaturisme.com

Montjuic

Na odlehlý pahorek Montjuic vás z centra města během několik minut vyveze poněkud kývající se lanovka. Pohled na Barcelonu jako na dlani je nezapomenutelný zážitek.

Autor: oli, Kema, Kateřina Kobercová
Video se připravuje ...