Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velká dámská jízda: Nákupní orgie v evropských metropolích

5. prosince 2011 | 10:38

Žádné chození po památkách, žádné zívání v muzeích, je správný čas na výlet s kamarádkami, kdy si dopřejete opravdové nakupovací a labužnické orgie. Ideální cíl: evropské metropole. Podmínka: muži zůstávají doma (jejich kreditní karty ale vezměte s sebou!).

Absolutní novinky! Velkoměsta, jak je neznáte!

Proč Paříž?

Protože ve čtvrti Montorgueil si osvěžíte šatník a také musíte ochutnat fajnovou francouzskou kuchyni.

Nejlepší adresa
Kdysi svoje zboží prodávali v Montorgueil rybáři, dnes je čtvrť okolo Rue Montorgueil adresou, kde se scházejí ti, kteří chtějí něco vidět a být viděni, například na No. 57 v Café du Centre.

Oblečte se jako Francouzky!

Vstupte do světa módy v Montorgueil
Autor: profimedia.cz

V okolí 2. arrondissementu najdete všechny módní francouzské značky – Maje, Sandro, Manoush, Les Petites, Zadig & Voltaire, skvělý vintage obchod Kiliwatch. (www.lequartiermontorgueil.com)

Kam na snové jídlo
Sledujete pořady o vaření a považujete se za gurmánku? Pak asi víte, že nejobdivovanějším kuchařem v Paříži je Pierre Jancou a jeho styl následuje jedna restaurace za druhou. Jeho adresa je Vivant v 10. obvodu. Najdete tady tu nejlepší francouzskou kuchyni s nejlepšími ingrediencemi z celé země.
V Rue du Sentier se za nenápadnými dveřmi schovává La Conserverie – s nábytkem potaženým sametem a s fantastickými koktejly, kvůli kterým sem chodí mnoho Pařížanů (www.laconserveriebar.com)

Dopřejte si luxus
Módní design je v hoteliérství trendem. Dopřejte si aspoň jednou v životě opravdový komfort a zkuste například barevný hotel Hôtel La Manufacture na ulici Philippe de Champagne nebo Hôtel Le Chat Noir v srdci romatického Montmartru. Komforní a elegantní je i hotel Hôtel Le Marquis Eiffel, jak jinak než s výhledem na Eiffelovu věž.
(Chcete-li v Paříži bydlet levněji, podívejte se na www.paris35.com)

Proč Londýn?

Protože tady vzniká architektura zítřka, ale v obchodech najdete skvělé bytové retrodoplňky.

Podívejte se, jak se staví Střepina - palác ze skla
Autor: profimedia.cz
V rytmu jazzu
Pokušení odpoledne úplně zruinovat peněženku na vás bude číhat například na Redchurch Street, v městské části Shoreditch. Milujete-li módu, nezapomeňte navštívit Flagshipstore od Aubin & Wills (No. 64–66, www.aubinandwills.com), naopak výborné dobroty koupíte ve Franze & Evans (No. 101). V afro-karibské tržnici Brixton Village na jihu Londýna najdete množství obchodníků s neuvěřitelnými lahůdkami. A potom hurá na čajíček do Time for Tea – nejnovější místo na setkání s čajem, koláčky a swingem či jazzem (www.timeortea.org.uk).

Architektura budoucnosti
Hvězdný architekt Renzo Piano navrhl mrakodrap, kterému se přezdívá Střepina. Od léta bude tento palác ze skla nazývaný The Shard zdobit jižně od London Bridge. Už teď uvidíte fantastickou fasádu, cena za jeden metr čtveřeční plochy se bude pohybovat kolem 76 tisíc liber. No nekupte to!

Kde zažijete nejhezčí noc
Malý St. John’s Hotel dokončili nedávno. Je tu pár jednoduše zařízených místností a bar, ve kterém se setkávají bohémové – St. John’s Restaurant. Krásné interiéry vás uchvátí i v hotelu se jménem W-Hotel na Leicester Square.
(Hledáte levné ubytování v Londýně? Podívejte se na www.anglickysen.cz.)

Proč Berlín?

Protože všichni flamendři by se měli aspoň jednou v životě pobavit ve čtvrti Kreuzkölln.

Nechoďte vůbec spát!

Most Oberbaum se klene přes řeku Sprévu.
Autor: profimedia.cz

Na jedné straně leží malebná část Graefekiez, na druhé Neukölln a uprostřed čtvrť plná zábavy Kreuzkölln.

Podniky, kde se pobavíte
S. I. N. Bar a Devil’s Kitchen & Bar. Nebo se podívejte, co mají také v Yuma baru: obložené mísy, skvělá vystoupení, vždy něco, co se vám určitě bude určitě líbit. (www.sin-berlin.de, wwwdevils-kitchen.com, www.yuma.ce)

Perfektní ubytování
Unavená? Je čas podívat se do nového Amano Hotelu v centru! Tři hvězdičky, příjemná atmosféra, střešní terasa. (www.hotel-amano.com)
(Za přijatelný obnos se ubytujete v Neukölln Hüttenpalast www.huettenpalast.de.)

Mlsejte
Zajděte si do nového kulturního stánku Aufbauhaus na Moritzplatz: najdete tam stejnojmenné vydavatelství a k němu přibyla galerie a Coledampf’s Manufaktur, kde najdete fajn věci do kuchyně i čerstvě připravená regionální jídla (www.aufbauhaus.de). Vyzkoušejte Froyocake, novou kombinaci mraženého jogurtu a muffinů. (www.froycake.com)

Autor: broňa/Nový čas pre ženy, oli
Video se připravuje ...