Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tip na víkend: Advent na středočeských zámcích

Karlštejn pro vás otevře své brány každý adventní víkend. V neděli 18.12. si navíc můžete v Rytířském sále od 17 a 19 hodin poslechnout Českou mši vánoční v podání smíšeného pěveckého sboru.
29. listopadu 2011 | 12:49

Už je tu zas, adventní čas... Zkuste na chvíli zapomenout na předvánoční stres, úklid a pečení a vydejte se na některý ze středočeských zámků, které o víkendech ožívají adventními akcemi.

Prohlídkové trasy se na většině hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) ve Středočeském kraji uzavřely už koncem října, ale v příštích týdnech tradičně ožijí adventními akcemi. V prosinci bude přístupný denně zámek Mníšek pod Brdy, o víkendech hrad Křivoklát a Karlštejn. ČTK to řekla mluvčí NPÚ Hana Martinková.

Vánoční slavnosti, koncerty i jarmarky

Adventní akce zahájí v sobotu tradiční prohlídky zámek Hořovice, konat se budou také třetí a čtvrtou neděli adventní. Zámek bude podle Martinkové přístupný od 10:00 do 15:00, vánoční koncert se tam odehraje 18. prosince.
Na hradě Křivoklát na Rakovnicku je na sobotu a neděli nachystán Knížecí advent. "Návštěvníci uvidí tradiční vánoční jarmark s lidovou zábavou v duchu vůně vánočního času protkanou vánoční atmosférou hradu," uvedla mluvčí NPÚ. Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby zazní v Rytířském sále Císařského paláce hradu Karlštejn 18. prosince od 17:00 a od 19:00.

Karlštejnské Muzeum betlémů dýchá historií.
Autor: profimedia.cz
Olíbené Valdštejnské Vánoce se na zámku Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku konají 17. prosince od 10:00 do 18:00. Každoročně se odehrávají v období empíru z počátku 19. století, kdy na zámku působil hrabě Arnošt Filip z Valdštejna s chotí Ernestinou, kteří pořádali pro své poddané vánoční slavnosti. Na zámku vystoupí soubor Divadýlko na dlani, chybět nebude předvádění tradičních řemesel v konírně zámku a živý Betlém.

Mělník provoní pokrmy našich prababiček

V sobotu 3. prosince zaznějí na zámku Konopiště na Benešovsku Benešovské roráty. Mši bude sloužit opat Strahovského kláštera. Koná se od 15:00 v kapli svatého Huberta. Zámek Březnice na Příbramsku ožije poprvé až 10. prosince hudebními a divadelními vystoupeními i vánoční výstavou.

V době adventu je připraven program i v dalších objektech, v sobotu se například na nádvoří Zámku Brandýs nad Labem koná 10. ročník dobročinné akce Máme rádi zvířata na pomoc zvířatům z útulků a historické vánoční trhy. O týden později uvidí lidé na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi Ladův betlém v životní velikosti a uslyší uskupení Brandobolští trubači.

Voňavý hubník či kaštanovou pěnu mohou kromě jiného ochutnat návštěvníci Regionálního muzea v Mělníku, kde se od 9. do 10. prosince koná 10. ročník akce Adventní a vánoční kuchyně našich babiček a prababiček.

Autor: ČTK, lena
Video se připravuje ...