Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Milionářský Silvestr na Kubě nebo na pláži v Thajsku. Na kolik vyjde?

21. listopadu 2011 | 00:00

Čechů, kteří vyrážejí slavit Silvestra do exotických resortů, je stále víc. Nejvíce jich létá na Kubu, v závěsu jsou luxusní destinace v Thajsku, které navíc pro Čechy zrušilo víza. Mladí pak vyrážejí do Berlína na „silvestrovskou míli“, movitější na newyorské Times Square. Nedoceněný je zatím ve světě oblíbený Zanzibar.

Do Thajska letos míří více Čechů – v srpnu totiž Thajsko pro Čechy zrušilo víza.
Autor: ESO travel
l
Autor: ESO travel
Už ne na hory, ale na pláž. Letos se prý může klidně stát, že Čechů, kteří jedou na Silvestra za exotikou bude víc než těch, kteří pojedou lyžovat. Tradiční blízké destinace, jako jsou Egypt nebo Kanárské ostrovy, navíc mnozí mění za vzdálenou exotiku – Dubaj, Thajsko a Kubu.

Jenže pozor – už teď hlásí většina cestovek téměř vyprodáno. Kombinace slev, nových neokoukaných destinací a silvestrovských oslav dělá ze silvestrovských pobytů nedostatkové zboží. Letadla jsou téměř plná a odkládat nákup dovolené na poslední chvíli se nemusí vyplatit.

Proslavené Varadero a téměř prázdné ostrůvky – to je Kuba

Kuba je mezi Čechy dlouhodobě nejoblíbenější. Zároveň ale při cestě sem sáhnete pořádně hluboko do kapsy. Dovolená na některém z ostrůvků při pobřeží vyjde jednoho na zhruba 55 tisíc korun, levnější je pobyt ve Varaderu. I tady si ale připravte zhruba 25 tisíc pro jednoho za 14 denní pobyt.

Do Varadera míří tři ze čtyř turistů, kteří přijedou na Kubu.
Autor: ESO travel

Varadero v překladu znamená kotviště a leží asi jen 130 kilometrů od Havany na poloostrově Hicanos. První turisté sem dorazili ve 20. letech 20. století, dovolenou tu rád trávil i Babtista nebo Al Capone. Škarohlídi sice Varadero označují za turistické ghetto, bez atmosféry té pravé Kuby, ale servisu tu nic nechybí.

Ta pravá Kuba na ostrůvcích

Navíc ti, co chtějí užívat kubánské atmosféry plnými doušky, mohou vyrazit na menší kubánské ostrovy. Cayo Largo leží asi 80 kilometrů od pobřeží Kuby a platí za nejluxusnější a tím pádem i nejdražší kubánskou destinaci. Ostrov dříve býval základnou pirátů, dnes na 27 kilometrech místních pláží místo pirátů potkáváte turisty.

Některé z nich dokonce i bez plavek – Cayo Largo je totiž jediným místem na Kubě, kde je povolený nudismus.

Cayo Coco – to jsou bílé pláže, klid a pohoda.
Autor: ESO travel

Za boomem turismu na nedalekém Cayo Coco zase stojí letiště. Vzniklo tady v roce 2005. Turisté od té doby nemusejí přejíždět z Havany a výrazně jich přibylo. I u Cayo Coco platí, že jsou jeho poznávacím znamením dlouhé pláže s bílým pískem. Je jich tady 22 kilometrů.

Thajsko zrušilo víza – Čechů pojede víc

Víc Čechů než loni přivítá Nový rok v Thajsku. V srpnu nám totiž Thajsko zrušilo vízovou povinnost, cesta do Thajska je tudíž o dost jednodušší. Loni v Thajsku strávilo dovolenou zhruba 20 tisíc Čechů. I díky tomu, že ceny pobytů jsou poměrně příznivé – ceny začínají na dvaceti pěti tisících za dva týdny pobytu.

A kam se v Thajsku na Silvestra vydat? Možností je spoustu, záleží ale na tom, jestli ho chcete prožít v klidu, nebo naopak.

Do Thajska letos míří více Čechů – v srpnu totiž Thajsko pro Čechy zrušilo víza.
Autor: ESO travel

V prvním případě se vydejte na menší ostrůvky, jako je Ko Tao nebo Ko Ratcha. Ve druhém případě se nabízí strávit přelom roku ve velkých letoviscích jako Pattaya, Bangkok nebo Phuket. Živo je tady i ve všední dny, natožpak poslední den roku. Většina barů je plná k prasknutí, připravené jsou speciální programy.

Silvestrovská Full Moon Party – večírek přímo na pláži

Zážitkem na celý život je potom silvestrovská oslava na ostrově Ko Phangan. Ten proslul takzvanými Full Moon party, kdy se na místní pláži Haad Rin vždy za úplňku scházejí desetitisíce lidí z celého světa, aby protančili celou noc a část dalšího dne.

Pláže v Keni a na Zanzibaru si v ničem nezadají s těmi v Thajsku a v dalších „prověřených“ destinacích.
Autor: ESO travel

31. prosince sice nebude úplněk, ale Úplňková party tady proběhne. A pravděpodobně bude, jako už tradičně, nejnavštěvovanější party roku. Polykači ohně, žongléři, prodavači suvenýrů, ale i bohužel i kapsáři, budou mít, co dělat, aby se třicetitisícovým davem propletli.

Silvestr pod africkým sluncem

I Silvestr v některých afrických zemích bývá hodně divoký. Třeba v Jihoafrické republice se během silvestrovské noci na základě nějaké pokřivené tradice vyhazují z oken ledničky. I přesto, že je tahle kratochvíle už několik let zakázaná. Nicméně třeba Kapské město je až přespříliš bujarými oslavami proslavené.

Pravým opakem je pak Silvestr strávený pod horkým africkým sluncem na plážích v Keni nebo třeba na Zanzibaru. Ač to mnohé stále překvapuje, dovolená na pláži v Africe nemusí nutně proběhnout jen na severu, u pobřeží Středozemního moře.

Kvalita ubytování a vůbec všech služeb je třeba na Zanzibaru minimálně srovnatelná s tou v Egyptě nebo v Tunisku. Jen cena je vyšší – za týdenní pobyt tady člověk zaplatí v přepočtu asi šedesát tisíc korun.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Inzertní sdělení: Tipy na silvestrovské pobyty 2011

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute silvestrovských pobytů:

m
Autor: ESO travel
Kuba – Varadero

Oslavte příchod Nového roku v nejslavnějším a nejluxusnějším letovisku Kuby. Hotely v tropických zahradách, golfová hřiště a nekonečné pláže – to je Varadero!

k
Autor: ESO travel
Tanzánie – Zanzibar

Přelom roku pod horkým africkým sluncem. Zanzibar je ostrov koření, kde v posledních letech vznikají luxusní hotely. Ideální podmínky pro potápění, možnost (novoročního) safari.

l
Autor: ESO travel
Thajsko – Bangkok + Phuket

Dvě nejživější thajská letoviska. Phuket je navíc proslulý nejlepším plážovým servisem v jihovýchodní Asii. Phuket – to je luxusní Silvestr bez kompromisů.

Komerční prezentace

Autor: fuk
Video se připravuje ...