Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řecké ostrovy: Nejkrásnější moře i pláže

10. srpna 2011 | 07:00

Řecko se utápí v dluzích a v Aténách co chvíli zuří nepokoje. Má vůbec smysl sem jezdit? Jistě! Řecko má totiž nejhezčí pláže v celé Evropě, nádherné ostrovy a poskytuje klid. Ano, i přesto, co se občas děje na pevnině, je na ostrovech klid. Krize zájezdy do Řecka oproti loňskému roku sice nezlevnila, ale sezona Last minute zájezdů teprve začíná...

Řecko je Čechy čtvrtou nejnavštěvovanější zemí. Ročně sem zamíří 367 tisíc z nás. Ovlivní to nějak krize? A máme se bát nepokojů? „Nemyslím si, že by situace mohla turisty nějak ovlivnit. Cestovní ruch a služby s ním spojené jsou v Řecku téměř výlučně privátní sektor, a tak ani současné ekonomické problémy řeckého státu turisty nijak neovlivní. Spíše naopak, Řekové si turistů velmi váží,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria.

„Naše cestovní kancelář spolupracuje pouze se soukromými subjekty, kteří mají zájem na prosperitě svých firem, a jejich prvotním zájmem je spokojenost klienta – nespokojený klient se jim totiž nevrátí,“ potvrzuje Romana Slížková z Exim tours. Všechny oslovené cestovky se pak shodují na tom, že nepokoje probíhaly jen na pevnině (především v Aténách) a turisté na ostrovech se o nich dozvědí většinou až z večerních zpráv.

Jednička na žebříčku pláží

Největším počtem pláží, které v Evropě stojí za návštěvu, se pyšní právě řecké ostrovy. Například pláž ztroskotání Navagio na Zakynthosu je nejfotografovanějším místem z celého Řecka. Zátoka je 200 m široká a 100 m hluboká a obklopují ji bílé vápencové skály. „Písečnou pláž omývá průzračné moře, kde plavání je opravdovým zážitkem,“ říká o zakynthoské perle Berberi.

Opravdovým zážitkem je ale také procházka Palmovým hájem na Krétě nebo projížďka loďkou Kanálem lásky. „Na většině pláží lze provozovat prakticky všechny sporty od potápění, surfování přes vodní lyžování a plachtění až po paragliding a parasailing,“ říká Tomáš Brejcha z CK Čedok.

Řecké ostrovy: Základní údaje

Hlavní město: Atény
Počet obyvatel: 11 283 000
Rozloha: 131 957 km
Úřední jazyk: řečtina
Měna: euro
Časový posun: + 1 hodina

Když do Řecka, tak na ostrovy

„Řecko má přes dva tisíce ostrovů a ostrůvků. Všude je to Řecko, ale každé místo je jiné. Má své tradice, zvyky, kuchyni, kulturu, historii, tanec i dialekt,“ vyjmenovává Demetrios Lambrou, ředitel CK Venus Trade and Tours.

Lenka Berberi z CK Blue Style vyzdvihuje řecký unikát: „Do země je možné se stále vracet, ale přitom vždy jet na jiné místo.“ „Pokud jste navštívili 10 řeckých ostrovů a přijedete na 11., tak i zde naleznete něco, co vás znovu nadchne a ohromí,“ dodává Šatný.

Chalkidiki: Tvar ostrova připomínající ruku se třemi prsty je přezdíván Poseidonův

Mnišský klášter na Svaté Hoře na Chalkidiki
Autor: Scom, Profimedia.cz,, CK Alexandria
trojzubec. Výstupky nesou jména Kassandra, Sithonia a Athos. Právě na Athosu se nachází mnišský stát Agios Oros (Svatá Hora), kam mohou vstoupit jen pravoslavní muži, a to jen na zvláštní povolení. Víc než 40 pláží na Chalkidiki se pyšní modrou vlajkou čistoty, oceněním EU. V hlavním městě Soluni si pak nezapomeňte koupit typický místní med.

Korfu: Navštívit musíte Kerkyru, metropoli postavenou v italském středomořském stylu, a zámek Achillion, který nechala vystavět císařovna Sissi. Naproti zámku najdete obchůdek s ochutnávkami pochutin z kumkvatu – ovoce, které neroste nikde jinde v Evropě. Úžasným zážitkem je návštěva pláže Sidari. V pobřežních skaliscích okolo jsou jeskyně a úzké průplavy. Jeden z nich nese jméno Canal d’Amour (Kanál lásky). Podle legendy žena, která se tudy odváží proplavat, získá srdce milovaného muže. Druhá legenda říká, že pár, který tudy propluje, bude do roka chovat.

Pláž Porto Katsiki na Lefkadě
Autor: Scom, Profimedia.cz,, CK Alexandria
Lefkada: Název ostrova je odvozen od řeckého slova Lefkos, které znamená bílý. Ostrov jej získal díky bílým skalám na jihu. Na výběžku ostrova stojí středověký hrad se sedmi baštami Santa Maura. Na západním pobřeží najdete pláž Porto Katsiki, která se každoročně umísťuje v žebříčcích hodnocení o nejlepší pláže světa. Má necelých 300 metrů a pyšní se průzračně modrou vodou nádherné barvy, na kterou jen tak nenarazíte. Tu jí dodává rozpouštějící se pískovec ze skal.

Zakynthos: Ostrov Zakynthos obklopují desítky zelených ostrovů. Díky ekologicky čistému prostředí můžete na ostrovech vidět želvy karety obrovské, které v noci do písku na plážích kladou vajíčka. Pokud hledáte vzrušení, zkuste letovisko Laganas, které žije čilým nočním životem. Největší perlou ostrova je pláž Navagio, kde se mimo jiné natáčeli slavní Piráti z Karibiku. Na jejím břehu leží vrak lodi, která patřila

Typická architektura na Santorini
Autor: Scom, Profimedia.cz,, CK Alexandria
pašerákům cigaret. V roce 1980 zde ztroskotala a byla příbojem vržena na pláž.

Santorini: Santorini je dokonce souostroví. Je zbytkem původního ostrova Théra, které rozmetal sopečný výbuch. Kvůli tomu se vytvořila uprostřed laguna s 200- až 300metrovými skalními stěnami. Hlavní město Thira stojí nad sopečným zálivem a nabízí jedinečný pohled na západ slunce. Za návštěvu stojí také pláž Kamari z černého sopečného písku. Podle mnohých vědců se právě na území města Akroti, kde jsou dnes naleziště vykopávek, nacházela bájná Atlantida.

Kréta: Nejkrásnější přístav Kréty nese jméno Agios Nicolaos. V místní laguně Voulismeni se prý koupávaly bohyně. Podobně romantickou atmosféru má benátská pevnost na ostrůvku Spinalonga. Největší chloubou ostrova je ale pláž Preveli zvaná též Palmový háj. Dominantou pláže je kromě vzrostlých palem osamocený balvan čnící z moře. Ještě zajímavější je ale možnost koupání současně ve sladké i slané vodě. Do moře ústí potůček Magalo Potamo.

Samos: Asi nejnavštěvovanějším městem je přístav Pythagorion, nímž je hrad Lykourgos Logotheris. Pro milovníky přírody je kousek od přístavu Karlovassi uprostřed lesa jezero Potami s vodopády. Dnes památka, kdysi přívod vody do města, to je Eupalinův tunel, který vznikl pod dohledem Polykrata. Na ostrově ale najdete i chrám bohyně Héry Heraion, který svého času byl dvakrát větší než

Noční metropole na Mykonosu
Autor: Scom, Profimedia.cz,, CK Alexandria
Parthenón v Aténách.

Mykonos: Mykonos je známý svým bujarým nočním životem a táhne to sem spoustu celebrit. Na druhou stranu je to ale romantický ostrov se zachovalými větrnými mlýny. Říká se mu také Malé Benátky, a to díky patrovým domečkům s vysokými dřevěnými okny a výhledem na moře. Na ostrově se nachází též 250 kostelů. Nejznámější z nich je Panagia Paraportiani.

Kos: Dominantou hlavního města Kos je středověká pevnost johanitů s antickými sochami a tureckou mešitou. Asklépieion, posvátný antický okrsek, se nachází asi čtyři kilometry od něj. Zajímavá je i turecká čtvrť, rozkládající se mezi starou akropolí a přístavem Mandraki. Osm kilometrů od města Kos najdete tmavou pláž Thermes s termálními prameny.

Pláž Prasonisi na Rhodosu
Autor: Scom, Profimedia.cz,, CK Alexandria

Rhodos: Navštivte hlavní město Rhodos, jeho přístav, kde stával jeden ze sedmi divů světa Rhodský kolos, a také Palác velmistrů. Malé městečko Lindos vám dá možnost nahlédnout do starověké akropole. Na pláži Prasonisi se setkávají dvě moře – Středozemní, které je klidné a bez vln, a ze západu pak Egejské, naopak na vlny bohaté. Pláž je tak rájem pro vodní sporty.

Počasí se dá pojistit

Zažili jste už pořádně propršenou dovolenou? Počasí neovlivníte, pokud nemáte pár stíhaček na rozhánění mraků a nevedete jednu z největších zemí světa, ale můžete si ho teď alespoň pojistit. Pokud vás budou víc než polovinu dovolené trápit mraky, máte nárok na odškodné. Novinku, ve světě běžnou, u nás nabízí zatím jediná cestovní agentura. Pojištění stojí 200 Kč na zájezd a týká se nejoblíbenějších destinací, jako jsou Chorvatsko, Itálie, Španělsko.

V případě špatného počasí získáte poukaz v hodnotě 2500 korun na osobu, který můžete uplatnit na nákup nového zájezdu, stačí po příjezdu vyplnit formulář. Počítá se jen počasí u pobřeží v pásmu dvou kilometrů od Středozemního, Černého nebo Rudého moře, v případě Kanárských ostrovů od Atlantského oceánu a současně do nadmořské výšky 300 m od pobřeží. Klienti ale získají odškodné, i když bude jen oblačno nebo zataženo. Nabídka platí na zájezdy do 30. září.

Autor: Jitka Pekařová, mivrk
Video se připravuje ...