Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

České wellness hotely – západoevropská kvalita služeb za české ceny

Wellness hotelů v Česku přibývá a jejich kvalita je srovnatelná s těmi na západě.
18. července 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Uspěchaný životní styl a na druhé straně zvýšená péče o vlastní zdraví. To jsou dva hlavní důvody toho, proč v posledních letech i v Česku vyrůstají jako houby po dešti hotely s wellness zázemím. Zatímco dříve Češi za kvalitním wellness vyráželi do zahraničí, dnes mohou klidně zůstat doma. Kvalita je v domácích hotelech srovnatelná třeba s těmi rakouskými, ale ceny rozhodně příjemnější.

Asi nejvíce se boom takzvané wellness turistiky projevil na českých horách. Wellness a spa centra vyrůstají při hotelech jak na Šumavě, tak hlavně v Krkonoších. Už neplatí, že s koncem lyžařské sezony hoteliéři „zavírají krám“. Naopak, právě horské hotely se mimo sezonu stále častěji stávají cílem těch, kteří se chtějí nechat hýčkat a preventivně bojovat proti nejrůznějším chorobám.

České hory versus wellness

Wellness může být hlavní náplní dovolené nebo jen příjemným doplňkem při špatném počasí nebo po sportovním výkonu, kdy si člověk vybere jen jednotlivé procedury. Existují i wellness programy šité přímo na míru nebo balíčky procedur, které cílí na konkrétní problém. „Nabízíme pobyty na odbourání stresu, romantické balíčky pro dva, ale i wellness pobyty spojené s detoxem,“ přibližuje nabídku hoteliér ve Špindlerově Mlýně.

Co wellness hotely nabízejí?

Ke standardu patří klasické a antistresové masáže, masáže lávovými kameny, čokoládové a aroma masáže. Běžnou součástí jsou i finská sauna, whirlpool, bazén, solárium nebo posilovna. K méně tradičním procedurám patří oxygenoterapie, tedy kyslíková terapie, nebo kryosauna, která organismus „mobilizuje“ krátkým působením extrémního chladu. Pobyt v minus 150 stupních pomáhá v boji s lupénkou, celulitidou, nebo migrénou a zlepšuje náladu.

Wellness procedury si můžete užívat i ve dvou.
Autor: Orea Hotels

K tomu, aby svůj hotel rozšířil o wellness a spa zázemí ho dovedl boj o zákazníka. V době, kdy je možné dovolenou u moře pořídit za pár tisíc a v zimě se ceny lyžařských pobytů u nás a v zahraničí téměř rovnají, s průměrným tříhvězdičkovým hotelem díru do světa neuděláte. Klienti chtějí za své peníze nejen kvalitní ubytování a stravu, ale i kvalitní doplňkové služby.

Proškolený personál je základ

Ke kvalitnímu zážitku z wellness procedur, který zároveň tělu pomůže, ale nestačí jen to, aby se hotel prezentoval tím, že má saunu, bazén, parní lázně nebo whirlpool. Jen vyškolený a odborný personál, který svému povolání stoprocentně rozumí, je zárukou toho, že wellness pobyt pomůže a ne uškodí.

Wellness pobyt může člověk „naordinovat“ sám sobě, ale pobytové poukazy dnes jsou i častým dárkem k narozeninám nebo nejrůznějším výročím. Romantický víkend ve dvou partnera určitě neurazí, stejně jako upracovaného manažera antistresový pobyt spojený s aromatickými masážemi na odbourání napětí a kyslíkovou terapií na zvýšení výkonnosti.

V kryosauně klesne teplota na dvě až tři minuty na minus 150 stupňů.
Autor: Orea Hotels

Wellness jako prevence

Na tom, že by wellness a relaxační pobyty měly sloužit hlavně jako prevence vzniku civilizačních chorob a neduhů spojených s nadmírou stresu se shodují i odborníci. Ti ale zároveň dodávají, že ne vždy si lidé na sebe a své zdraví čas najdou. Ve chvíli, kdy se tělo hlasitě ozve, už často bývá jen na preventivní zásahy pozdě a musí „zaúřadovat“ lékař, který přesně stanoví, co pacientovi pomůže, a na míru připraví léčebný program.

Když si nevíte rady, využijte pomoci online poraden

Internet je plný „zaručených“ rad a pravidel, která by se měla dodržovat. Nicméně správné odpovědi na otázky a zasvěcené rady poskytne jen odborník. Díky rozvoji sociálních sítí je možné konzultovat s ním téměř přímo. Příkladem z poslední doby je wellness poradna paní doktorky Ludmily Vacek na Facebooku. Ta nejen upozorňuje na zajímavé články o wellness a péči o tělo jinde na Internetu, ale zároveň skrze fórum radí, jak na wellness tak, aby skutečně pomohlo. Pokud tedy máte dotaz, s kterým si internetové vyhledávače neví rady, navštivte Wellness poradnu.

Krátkodobé relaxační a rekondiční pobyty dnes tvoří asi pětinu ze všech lázeňských pobytů v Česku. A i ty dnes ve velké míře probíhají v moderních hotelech. „To, kam pacient na tento kratší lázeňský pobyt vyrazí, si určuje sám,“ říká lékař, který při vstupní lékařské prohlídce sestaví program přímo na míru. Pacientovi se pak věnuje proškolený personál, lékař je navíc k dispozici po celou dobu pobytu.

Na západ do lázní

Symbolem českého lázeňství je bezesporu západočeský lázeňský trojúhelník – Karlovy Vary, Františkovy Lázně a nejmladší Mariánské Lázně, které patří ke špičce v léčení nemocí močových cest, zažívacího traktu i pohybového ústrojí.

Whirlpool, bazén nebo sauna patří dnes ke standardu.
Autor: Orea Hotels

Zatímco po druhé světové válce město víceméně chátralo, dnes je „temné období“ zapomenuto. Lázeňské komplexy tady prošly náročnou rekonstrukcí, část jich vznikla po revoluci nově.

Prapor lázeňství na Moravě pak drží Luhačovice. Největší moravské lázně proslavil pramen Vincentka, který vyvěrá na kolonádě přímo v centru města. Sjíždějí se sem za lázeňskými procedurami hlavně ti, co chtějí zatočit s cukrovkou nebo obezitou, ale vítaní jsou i lidé, kteří si jen chtějí užít fajn víkend bez stresu a plný hýčkání.

Inzertní sdělení:

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s více než 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá z nabídky wellness hotelů

 

Balzám pro tělo i duši

Orea Hotels
Autor: Orea Hotels
Šestidenní odpočinkový pobyt plný procedur pro tělo i pro duši. Užijte si hýčkání v mariánskolázeňském OREA Hotel Palace Zvon s výhledem na Zpívající fontánu. Čekají vás například masáž, zábal, pobyt v sauně nebo láhev kvalitního vína zdarma a dárek od hotelu na uvítanou.

Antistres program „duševní lázně“

Orea Hotels
Autor: Orea Hotels
V brněnském OREA Wellness Hotel Santon si odpočine od stresu a každodenního napětí každý. Kromě oxyterapie, masáže, sauny a dalších procedur, je v ceně pobytu i konzultace s psychologem, který poradí, jak zvládat efektivně každodenní starosti a vyhnout se stresu.

Prodloužený víkend – 4 noci

Orea Hotels
Autor: Orea Hotels
Užijte si prodloužený víkend v OREA Hotel Fontána II v Luhačovicích, největších moravských lázních. Fitness zdarma po celou dobu pobytu, k tomu rašelinový zábal, masáž, uhličitá koupel nebo uvítací nápoj Fresh zdarma. Zapomeňte na starosti, oddejte se relaxuj!

 

Autor: Lucie Štěrbová & OREA HOTELS

Klíčová slova: ora hotel, zdraví
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...