Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Modré Hory: Miniaturní Toskánsko v srdci Evropy

Fotografie
3. května 2011 | 15:00

Připomínat, že jižní Morava je krajem vína, je zbytečné. Úplně jiný pocit ale získáte, když tam opravdu přijedete, projdete se po vinicích a večer pak víno ochutnáte. Ve slunečných dnech možná ve vzduchu ucítíte vůni vzdáleného Toskánska.

Šplhám se nahoru po vinici, kolem jsou jich široko daleko sáhy. Dokonce za každým plotem na dvorku nebo jen v jedné řadě u záhonu je zasazená vinná réva – pro Pražáka těžko uvěřitelný pohled, pro místní skoro povinnost. Blížím se k cíli: rozhledně v turistickém areálu Slunečná, který byl otevřený teprve před dvěma lety. Výhled z ní je krásný, díky informačním tabulkám přesně víte, co můžete navštívit v okolí. U rozhledny je vinný sklípek, občerstvení a venkovní posezení, otevřeno bývá za hezkých dnů. Těch je tady opravdu dost, zdejší region patří k nejslunečnějším v Česku. Na rozhlednu se můžete vydat z Velkých Pavlovic pěšky, je pouhý kilometr za městem, lenoši dojedou až pod ni autem.

Důvod k návštěvě

Modré Hory nesou své jméno podle vinohradu. „Šel-li člověk na vinice, říkalo se, že jde ‚do hory‘,“ říká Přemysl Pálka, projektový manažer Modrých Hor. „Navíc se na více než polovině z 1200 hektarů vinic pěstuje červené víno, přízvisko ‚modrá‘ je tedy zřejmé,“ dodává. Kromě vína je zdejšího kraj baštou sladkých meruněk a folkloru – v rodinách se stále šijí kroje a krojové hody se nekonají jen pro turisty, ale k radosti všech zúčastněných. V krajině plné chráněných rostlin stojí kapličky, boží muka, jsou tu krásné vyhlídky.
Pro turisty je od letošní sezony připravena nová nabídka. „Do poloviny roku bude v každé z pěti sdružených obcí mikroregionu jeden informační stánek, kde se díky speciálnímu přístroji dozvíte, kde je v Modrých Horách otevřený sklípek, kde právě nabízejí ubytování nebo kde se koná zajímavá akce. Ovládání je jednoduché, aktuální informace tam zasílají přímo majitelé podniků,“ vysvětluje Přemysl Pálka.
Modré Hory jsou protkané sítí cyklostezek. Miniaturní Toskánsko tedy můžete projet v pohodě na kole. Kde se vyplatí zastavit?

Naše tipy:

Májové putování po Modrých Horách, 21. 5.
Akce pro pěší i cyklisty je ukončená přehlídkou Mužáckých sborů Modrých Hor pod rozhlednou Slunečná.

Krojované hody 2011
V každé obci v tomto kraji se jedná o nejvýznamnější událost roku. Uvidíte místní kroje, uslyšíte lidové písně a můžete si zatančit. Kdy?

Kobylí: 18.–20. 6.
Němčičky: 2.–4. 7.
Bořetice: 31. 7.–2. 8.
Velké Pavlovice: 14.–16. 8.
Vrbice: 28.–30. 8.

Bořetice

Jsou sídlem Svobodné republiky Kraví hora, kterou z recese založili zdejší vinaři. Název nese podle vinorodé stráně Kraví hora, pod níž je 260 vinných sklípků. Republika má vlastního prezidenta, pasy, poštovní známky i měnu. Na vrcholu hory stojí dřevěná rozhledna, odkud máte výhled na celou malou republiku, ale i daleko za její hranice.

882750:gallery:true:trueKobylí

V údolí potoka Trkmanka, který protéká i Bořeticemi, leží obec Kobylí. Navštivte tu Národopisné muzeum, které před patnácti lety založil místní Klub přátel historie Kobylí ve snaze zachovat lidové tradice, kroje a zvyky. Můžete tak nahlédnout do historie a zjistit, jak se v kraji před lety žilo. Otevřeno je celoročně po předchozí domluvě a o letních prázdninách každou neděli od 14 do 17 hodin. V muzeu nechybí vinotéka s víny místních vinařů. Určitě si projděte i takzvanou Suchořádkou žmolu – bývalou rokli, dnes uličku s vinnými sklepy.

Němčičky

V Němčičkách je zachovaný nejstarší slovácký sklep, ale možná vás bude víc zajímat nově vybudovaná velká bobová dráha a za horkých dnů bazén s brouzdalištěm. V obci stojí kostel Navštívení Panny Marie a najdete tu i tři kapličky. Od jedné z nich, kapličky sv. Antonína, je krásný výhled do okolí.

882754:gallery:true:trueVrbice

Tady se prý pěstuje vinná réva lépe než kdekoli jinde, protože vinohrady jsou chráněné před větrem a „rozmazlované“ sluncem. I zdejší sklepy se od jiných liší, některé jsou stavěné až v sedmi patrech nad sebou, dokonce se uvažovalo o jejich zápisu na seznam UNESCO. Určitě vás zaujme i pětimetrová replika větrného mlýna, kterou místní postavili podle sto let staré fotografie původní stavby. Aby příchozí věděli, proč se zdejším sklepům říká Pod větřákem.

Velké Pavlovice

Říká se jim Srdce moravského vinařství. V okolí dozrávají vynikající hrozny a sladké meruňky. Navštivte tu barokní zámeček i sklep číslo 154 na ulici V údolí a lisovnu číslo 115 na ulici Ořechová. Patří k nejstarším v obci. Nezapomeňte vyjít na rozhlednu Slunečná a odvézt si domů trochu slunce i v láhvi dobrého vína.   

Autor: Olga Poucheová, Kbak
Video se připravuje ...