Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Istanbul: Město mezi světy

27. května 2012 | 15:27

Užijte si ruch bazarů, nasajte vůni koření, projděte se paláci, mešitami a poznejte vzrušující mix Orientu a Evropy, tradice a moderní doby.

Historie měla pro toto město různé názvy: Byzantion, Konstantinopol či Cařihrad. Vždy se tu ale mísil Východ a Západ: Istanbul se totiž rozkládá na dvou kontinentech – asijském a evropském. Dnes v úžině Bospor najdete obrovské kosmopolitní město, kde se míchají kultury, náboženství i historické etapy. Žije tu přes deset milionů obyvatel, tedy zhruba celá Česká republika. V evropské části města leží většina památek a také historické centrum. A co stojí určitě za návštěvu?

Palác sultánů

Staré město přímo překypuje pohádkovými památkami. Nepřehlédnutelný je sultánský palác Topkapi na břehu Bosporu, postavený z červených pálených cihel. Přes nádherné dvory a brány se dostanete do někdejšího centra moci – tady se tvořily dějiny, zde byl středobod kultury a obchodu Byzantské říše. (Vstup je asi 10 eur = 250 Kč). Na ploše 700 000 metrů čtverečních vás ohromí nashromážděné poklady: vzácné vázy z dynastie Ming, diamanty, miniatury ozdobené brilianty, malby a sochy z čistého zlata nebo stříbra. Nejvzácnějším předmětem je dýka Topkapi, po které palác pojmenovali. Je pozlacená a v rukojeti má vsazený zelený smaragd velký jako vejce.

Mešity z Tisíce a jedné noci

Hned proti paláci stojí kdysi největší kostel na světě Hagia Sophia – Chrám Boží moudrosti, který dal v 5. století postavit císař Justinián. Jeho kupole se tyčí do výšky 56 metrů. Tisíc let sloužil jako kostel pro ortodoxní křesťany. V roce 1453 po dobytí Osmany vjel sám sultán Mehmet na bílém koni do chrámu a prohlásil ho za mešitu. Začátkem 20. století však budova přestala sloužit jako svatyně a roce 1935 tu bylo založené Národní turecké muzeum (vstup od 10 eur = 250 Kč).

Modrá mešita má okouzlující interiér
Autor: profimedia.cz
Mnohem křehčeji působí Modrá mešita (vstup zdarma) se šesti minarety. Leží pouhé dvě ulice od muzea. Do jednoho minaretu podle pověsti sultán Ahmet I. zazdil truhlici s pokladem. Do mešity přes nespočetná okna dopadají sloupce slunečního světla na více než 20 tisíc modrých fajánsových kachliček, podle nichž dostala stavba název.

Turecké lázně a bazary

Cestou na nákupy se určitě zastavte u starých tureckých lázní Cagaloglu Hamami – nádherná stavba z 19. století je postavená z obrovského množství mramoru. Světlo sem dopadá v jemných paprscích přes obrovskou okrouhlou kupoli.

Potřebujete suvenýry? Ty najdete ve Velkém Bazaru (Kapali Carsi): je to vlastně městečko, jímž se proplétají úzké uličky a stojí stánek vedle stánku. Stojí tu pět mešit, sedmnáct bran a mezi tím vším se snaží prodat své zboží více než pět tisíc obchodníků. Nabízejí například mýdla z olivového oleje, hodinky, zlaté šperky, porcelán, výrobky z alabastru a kožené zboží a nejrůznější módní kousky. A všude se pochopitelně smlouvá, je zcela běžné, že první cena je mnohonásobně vyšší než skutečná hodnota výrobku. Berte smlouvání jako hru, která patří k místnímu koloritu. Pozor si však dejte při nákupu značkových výrobků, do „pravosti“ mají většinou dost daleko.

Ve Velkém bazaru koupíte snad všechno na světě...
Autor: profimedia.cz

Kousek dál, na egyptském bazaru na Zlatém rohu to nádherně voní po kari, koriandru a bazalce. V restauraci Mandeli s výhledem na Bospor si můžete vychutnat mátový čaj Muezzin (asi 0,80 eura = 20 Kč). Když pak přejedete přes Galatský most, dostanete se do moderní části Istanbulu, kde vás určitě potěší nákupní zóna Istiklal.

Výlet lodí po Bosporu

Na prvním mostě na Bosporu nastupte na linkovou loď (přibližně za 1 euro = 22 Kč) nebo luxusnější výletní parník (20 eur = 500 Kč) a plavte se kolem městských hradeb a dál kolem rybářských vesnic až do Asie: v části Üsküdar najdete restaurace na vodě a uvidíte rybáře, jak nerušeně rozhazují sítě. Ve spleti uliček vás čeká další nádhera: fajánsová mešita Cinili Camisi, zvenku i zevnitř zdobená dlaždicemi ve všech odstínech modré barvy.

Poznamenejte si

* Turecká kuchyně patří k nejlepším na světě: charakteristické jsou pro ni lehké pokrmy a dokonalé využití koření.

* Vychutnejte si pobyt v zajímavých istanbulských čajovnách pod širým nebem a skvělý výběr exotických čajů.

* Najdete-li hezké lázně, vyzkoušejte tureckou lázeňskou proceduru, po které budete mít pokožku jemnou jako miminko.

* Eurovíkend do Istanbulu stojí do přibližně 6500 Kč na osobu, na slevových serverech, například www.slevomat.cz, můžete najít mnohem nižší ceny.

Autor: broňa/Nový čas pre ženy, Kbak
Video se připravuje ...