Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Curych jako na dlani: Poznejte perlu Švýcarska

12. dubna 2011 | 10:58

Co vás napadne jako první, když se řekne Švýcarsko nebo Curych? Čtyři z pěti oslovených řeknou: hodinky, železnice, čokoláda, Alpy, banky. Ale půvabné město u jezera toho nabízí daleko víc. Pojďte se s námi toulat...

Zürich West

Impozantní čtvrť s industriální minulostí se úplně liší od zbytku města. Najdete ji za soutokem řek Stihl a Limmat. Z ušmudlaných továrem a průmyslových budov jsou galerie, restaurace, obchody nebo firemní domy s nezaměnitelným puncem. Čtvrti vévodí velká červená budova bývalého pivovaru s fasádou z neomítnutých cihel – dnes v ní sídlí muzeum současného umění, ve spodní části budovy je vyhlášený pivovar Säulenhalle. (www.stadt-zuerich.ch/zuerich-west)

Bahnhofstrasse

Ulice Bahnhofstrasse je známá jako nejdražší a nejelegantnější ulice Evropy.
Vede k curyšskému nádraží, takže pokud do Curychu přicestujete vlakem, připravte se, že první dojem bude skutečně exkluzivní. Ulice lemovaná lipovou alejí byla založená v 19. století podle vzoru pařížského bulváru a je na ní největší koncentrace drahých butiků a bank. (www.bahnhofstrasse-zuerich.ch)

Jezero Zürichsee a řeka Limmat

Můžete si je vychutnat nejen z promenády ze břehu, ale i z moderní lodi, která vás během devadesátiminutové plavby proveze kolem pobřeží. Z paluby budete moct obdivovat pěkná městečka, malebné vesničky, nádherné vinohrady, početné historické dřevěné plovárny a majestátní vily. Příjemně vás tu osvěží nejen jezerní vánek, ale i úžasné výhledy na sněhem pokryté vrcholky Alp. (www.zsg.ch)

Centrum starého města dýchá historií

Okouzlí vás útulná zákoutí, stylové cechovní domy ze 16. století, aleje, stará knihkupectví, stánky s květinami, malá náměstíčka.Při toulkách městem nezapomeňte navštívit kamenný kostel Grossmünster – v 16. století tu působil farář, který z něho dal odstranit všechnu výzdobu: sochy, obrazy, a dokonce i oltář zřejmě v duchu hesla: V jednoduchosti je krása. Nezapomeňte ani na návštěvu chrámu Fraumünster s vyhlášenými nádhernými okny, které vytvořil Marc Chagall. Dalším půvabným kostelem je chrám Wasserkirche. (www.grossmuenster.ch)

Curych: Červené kabinky jezdí už sto let mezi centrem a vysokou školou technickou
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Polybahn

Červené kabinky už sto let jezdí mezi centrem a Vysokou školu technickou. Při cestě touto dráhou se vám naskytne krásný výhled na město.

Ulička Spiegelgasse

Nachází se v historickém centru a je zajímavá hned z několika důvodů. V čísle 14 bydlel a studoval kapitalismus pěkně zblízka Vladimír Iljič Lenin. Za svého pobytu napsal dílo Imperialismus, nejvyšší stadium kapitalismu. A o pár let později odcestoval do Ruska nastolit komunismus. Na začátku ulice se nachází slavná literární kavárna Cabaret Voltaire, kde v roce 1916 založili umělecké hnutí dada. To si sice dalo za úkol „zasáhnout svět jako kulka“, ale po šesti letech zaniklo. (www.cabaretvoltaire.ch)

Pavilon Le Corbusier

Jedná se soukromé muzeum projektované známým avantgardním umělcem, ve kterém můžete obdivovat jeho návrhy, kresby i sochy. Nemusíte se ovšem omezovat jen na toto muzeum. Máte-li ráda impresionismus, vydejte se do sbírky umění E. G. Bührleho. Uvidíte tu obrazy Manetovy, Cézanovy, van Goghovy, Renoirovy nebo Degasovy.

Muzeum Rietberg vystavuje mimoevropské umění, zajímavé sbírky nabízí Kunsthaus (Dům umění) nebo Schweizerische Landesmuseum (Švýcarské zemské muzeum), které se věnuje regionální kultuře a chlubí se jedněmi z nejbohatších sbírek v zemi. (www.centrelecorbusier.com, www.buehrle.ch)

Místní speciality

Pokud ráda ochutnáváte vyhlášená národní jídla, určitě nevynechejte místní výborné sýry nebo čokoládu. Popularitě se těší i tradiční fondue nebo curyšské telecí maso v houbové omáčce podávané s bramborovými plackami zvanými rösti.

Curyšské parky

Nejstarším curyšským parkem je Lindenhof založený už ve 13. století. Uvidíte zde impozantní staleté stromy a je odtud hezký výhled na město.
Park Zürichhorn vás nadchne. Pokud se chcete procházet kolem jezera, vypravte se sem a uspořádejte piknik v trávě nebo si zahrajte fotbal. Projít se můžete i zdejší opravdovou čínskou zahradou, kterou Curych dostal darem.

Dobré vědět:
* Cesta do Curychu trvá autem asi osm hodin.
* Švýcarsko je poměrně drahá země, ovšem eurovíkend v Curychu stojí už od 6000 Kč.
* Ve Švýcarsku se platí švýcarským frankem (CHF) = 18,60 Kč
Užitečné odkazy: www.zuerich.com, www.svycarsko.com, www.svycarsko.info

Autor: oli, Kbak
Video se připravuje ...