Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Holandsko na kole: Nenáročná dovolená pro každého!

12. srpna 2010 | 10:33

Když se řekne Holandsko, vybaví se lidem mlýny, tulipány, ovce, sýr, dřeváky nebo marihuana. Ale to bychom byli příliš krátkozrací, v této krásné zemi toho totiž najdete mnohem více. Máte sportovního ducha? Tak zapomeňte na auto a poznejte tuto "placku" ze sedla svého bicyklu.

Procestovali byste rádi nějakou pěknou zemi? Už vás unavuje jezdit autem, autobusem nebo vlakem? Proč nevyrazit na kole! Nemáte fyzičku? Tak pak je pro vás Holandsko šité přesně na míru! Vždyť tahle placka se dá za tři týdny kompletně objet, a to bez většího úsilí. A navíc nabízí parádní podívanou a mnoho možností!

Můžete zde vidět malebné vesničky, krásné historické budovy, moderní města, ale i pestrou přírodu, ve které získáte pocit, že jste se právě ocitli v pohádce. Kolem vás je spousty zeleně, kravičky, ovečky, koně, poníci, lamy, kachny jak z obrázků a další zvěř. V tulipánových polích jsou zasazeny dřevěné větrné mlýny a v malých vískách na vás čekají romantické kostelíky.

V každém větším městě jsou vodní kanály, kterými proplouvají nablýskané lodičky. Jedno z nejkrásnějších malých měst jsou tzv. holandské Benátky. Malebné městečko Giethorn protkané kanály, na jejichž březích stojí v zeleni nádherné venkovské stavby s doškovými střechami. Auta se do města nedostanou!


O co byste rozhodně neměli přijít:

1) Národní parky (De Weerribben a Hoge Veluwe)

2) Historická města Utrecht, Den Haag, Delft, Leiden, Gouda, Deventer, Amersfoort, Leeuwardem, Maastricht

3) Hlavní město Amsterdam

4) Malebné vesničky Edam, Voledam, Monnickendam, Zaanse Schans, Hindeloopen

5) Největší aukci květin na světě v Aalsmeeru

6) Pobřeží provincie Nord Holland

7) Ostrovy Severního moře Texel a Ameland

8) Friesland


Pokud vás láká příroda, jeďte na sever. Velkým zážitkem je cesta mezi písečnými dunami podél pobřeží Severního moře. Hříchem by bylo vynechat ostrovy Severního moře Texel, Ameland a další. Neporušená příroda vám vezme dech. Nenajdete zde téměř žádná velká města, ale zato bezpočet krásných vesniček.

Pokud byste procestovali Holandsko a neviděli sýrový trh, mohlo by vás to později hodně mrzet. V Goudě, Alkmaaru a Edamu se každý týden konají tradiční trhy a místní lidé v krojích se tak vracejí o desítky let zpět.

Jednou z nejstarších průmyslových oblastí v Evropě je Zaanse Schans. Tenhle úžasný skanzen dává jedinečný dojem, jak vesnice vypadala v sedmnáctém a osmnáctem století. Typické zelenobílé dřevěné domy, mlýny, výrobna dřeváků, obchůdky, pekárna, ale především čokoládová vůně, která vás po celou dobu doprovází. To je asi nejsilnější zážitek z tohoto místa.

Takových ale najdete desítky. Zajisté na vás nechají dojem větrné mlýny v Kinderdijku, půvabné městečko Delft, Rembrandtovo rodné město Leiden, sídlo Evropského soudního dvoru v Haagu nebo coffee shopy v Amsterdamu.


Holandsko

Rozlohou je jen o málo větší než polovina České republiky, žije zde však 16 milionů lidí. Tím se Holandsko řadí k zemím s největší hustotou obyvatel v Evropě. Měnovou jednotkou je euro a pro nás je tam dosti draho.


Pokud nemáte velké nároky na bydlení, doporučuji vzít malý stan a přečkat noc v nature campu (přírodním kempu). Cena za noc je pro dva lidi se stanem mezi deseti až patnácti eury (přibližně dvě ste padesát až tři sta sedmdesát korun). V každém městě najdete gyros, pizzerii nebo jiné cenově dostupné občerstvení. Potraviny jsou dražší než u nás, přesto po několika dnech zjistíte, že i na jídle se dá spousty peněz ušetřit.

Rovinaté Holandsko je protkané hustou sítí cyklostezek s výborným povrchem. Pro (ne)cyklisty je to země zaslíbená. V případě, že si chcete cestu zkrátit a jet po frekventovanější silnici, rozhodně se toho nemusíte obávat. Po obou stranách silnice je speciální pruh pro cyklisty a řidiči jsou k bikerům mnohem ohleduplnější než u nás.

Jetliže nemáte dostatek času prozkoumat Nizozemí na kole, je tu pro vás jistá alternativa - navštívit Madurodam. Tam totiž najdete všechny zajímavosti na několika stovkách metrů čtverečních. V Madurodamu u Haagu totiž leží celé Holandsko v podobě miniatur.


Několik užitečných rad:

- ubytujte se v některých ze 140 nature kempů www.natuurkampeerterreinen.nl

- nikdy nenechávejte kolo nezabezpečené (kupte si místní silný řetěz a kolo vždy zamykejte)

- pořiďte si cyklomapu

- netahejte zbytečně cyklonářadí, na každém rohu je cykloservis

- každé kilo je při jízdě znát, vemte si jen to nejdůležitější

- nejlepší počasí na cestování je v létě, přesto si nezapomeňte teplé oblečení a větrovku


Autor: val
Video se připravuje ...