Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Super last minute: Vyplatí se vůbec?

Prosedět s kufrem na letišti hodiny je prý zbytečné. Všechny nabídky lze sledovat na internetu z pohodlí domova.
11. srpna 2010 | 05:00

Najít letos last minute zájezd není žádná legrace. Cestovky se bály dopadů krize, a objednaly proto méně míst v letadlech a hotelech než loni. To, co mají, už většinou stihly obsadit a zákazníci, kteří čekají na výrazné slevy, ostrouhali.

Blesk pátral, jestli se vyplatí alespoň zájezd koupený přímo na letišti pouhých pár hodin před odletem. A pro lepší srovnání se redaktorky Blesku vypravily nejen do pražské Ruzyně, ale i do německých Drážďan.

PRAHA: Vsaďte radši na internet

Přímo na letišti je možné koupit zájezd s odletem za pár hodin jen u dvou okének: Exim tours a Invia. Napevno s tím počítat nemůžete ani u jednoho. Všechno závisí na dopravě. „Když přijdete s tím, že chcete letět ještě týž den, zaleží na letovém plánu a jestli jsou ještě volná místa v letadle,“ říká Petra Červená z kanceláře Exim tours. Jak dodává, místo pro jednoho nebo pro pár se najít daří, ale čtyřčlenná rodina bude mít pravděpodobně smůlu.

Vyřízení trvá tři hodiny

Až osmdesát procent příchozích klientů kanceláře se ptá právě po last minute zájezdech. „Jsme jedinou kanceláří, která má otevřeno po celý den. Pokud neumíme vyhovět my, posíláme klienty do okýnka Invia.cz,“ říká Petra Červená z kanceláře Exim tours na letišti Ruzyně. Všechny ostatní cestovky na letišti totiž mají otevřeno jen dvě hodiny před odletem svého letadla, a tak není možné koupit zájezd na nejbližší let. Na vyřízení všech náležitostí jsou totiž třeba hodiny tři (hodina na papírování a dvě hodiny na odbavení).

Na Ruzyni najdete jen dva stánky, které nabízejí zájezdy s odletem během pár hodin
Autor: Jiří Hadač

Bez pasu můžete jen do Evropy

„Lidé často dělají chybu v tom, že si nevezmou cestovní pas, a pak mohou navštívit jen země Evropské unie. My ale zrovna v tu chvíli máme výhodnou nabídku třeba do Egypta,“ říká Martina Přikrylová z cestovní agentury Invia.cz. Podle ní mají zákazníci často přehnané nároky nebo zkreslené představy o ceně. Chtějí zaplatit co nejméně. Přitom největší slevy přicházejí spíše u dražších hotelů. Týdenní zájezd do pětihvězdičkového hotelu s all inclusive službami v Egyptě tak seženete i za 13 tisíc korun. Původní katalogová cena byla dvojnásobně vyšší.

Seďte u počítače, ne na kufrech

Trávit na letišti noc a den a čekat na svůj let je prý zbytečné. „Všechny last minute zájezdy se na internetu aktualizují, a to dvakrát denně,“ doporučuje sledovat službu Buy and fly (kup a leť) Petra Červená. Ráno si můžete vybrat zájezd na internetu, zarezervovat ho po telefonu, na letišti podepsat smlouvu a zaplatit. Za tři hodinky už budete sedět v letadle.

DRÁŽĎANY: Nejdřív odletíte až za tři dny

V Drážďanech jsou na letišti desítky stánků cestovních kanceláří, ale moc zákazníků u nich není. Chystáte- li se sem jen s batůžkem a přáním odletět týž den, máte smůlu. „Nejbližší termíny odletů jsou až za tři dny, ale že by byly nějak extrémně levné, říct nemohu. Třeba na zájezdu do Turecka ušetříte jen 90 eur (2250 Kč),“ tvrdí Anja z CK All Tours.

„Ceny jsou teď vysoké, protože jsou u nás ještě prázdniny. Obecně klesají až po sezoně,“ říká Odette z CK Holiday Land. Že se zájezdy od německých cestovek vyplatí, poznáte hlavně na cestách za exotikou, kde jsou rozdíly až desetitisícové. Plno Čechů proto neváhá zajet pro zájezd sem. Už patnáct let takto na německém letišti nakupuje paní Věra z Prahy s rodinou. „Poměr ceny a kvality se nedá s českými cestovkami vůbec srovnat. Němci by vás nikdy nešoupli do odporného hotelu,“ popisuje paní Věra. „Třeba minulý rok jsme s manželem ušetřili na zájezdu do Turecka oproti českým cenám 26 tisíc,“ dodává.

Slovníček pojmů:

Super last minute
= zájezd s odletem dříve než za týden
Buy and Fly (Kup a leť)
= zájezdy s odletem za méně než 24 hodin

Parkování v Ruzyni? O pět stovek dražší než v Drážďanech!

Za parkování zaplatíte víc i případě, že využijte nízkonákladového stání mimo letiště. Znalci proto parkují v městské části Liboc, na letiště jedou cca 10 minut MHD. Parkování na ulici je zadarmo. Vůz však není hlídaný, místní to navíc nevidí rádi. Sami totiž nemají, kde stát.

Start – cíl Vzdálenost v km
Přibližná doba jízdy v h Náklady na cestu tam a zpět (7 l/100 km)* Cena parkování 7 dní v eurech/Kč
Praha – Drážďany 165 2 715 Kč 15/375
Brno – Praha 220 2,5 955 Kč 36/900

* Při ceně 31 Kč za 1 litr

Kdy je pro vás vhodný super last minute

● když je vám jedno, kam letíte
● když vás nezajímají služby, ale jen cena
● když jste sami nebo jen s partnerem

Pět P nákupu »posledních momentů«

1. Projíždějte nabídky na internetu s předstihem alespoň čtrnáct dnů
2. Pročtěte si důkladně smluvní podmínky
3. Počítejte s dalšími poplatky za cestovní pojištění, pojištění storna zájezdu nebo vízum
4. Projděte si seznam zemí s vízovou povinností – vízum totiž během tří hodin zajistit nestačí ani sebelepší cestovní kancelář
5. Připravte si pas, peníze v hotovosti na zaplacení zájezdu, peníze v odpovídající měně na cestu a doklad o pojištění

Co nám nabídli na českém a německém letišti?

Společnost Odkud Kam Délka pobytu Původní cena Cena last minute*
T tur Drážďany Srí Lanka 15 dnů cca 25 000 Kč 18 825 Kč
T tur Drážďany Thajsko 14 dnů cca 20 000 Kč 16 225 Kč
All Tours Drážďany Turecko 7 dní cca 16 000 Kč 11 250 Kč
Invia.cz Brno Egypt 15 dnů cca 30 000 Kč 19 990 Kč
Invia.cz Praha Kréta 12 dnů cca 18 000 Kč 12 990 Kč
Exim tours Praha Egypt 8 dní cca 18 000 Kč 12 990 Kč
Invia.cz Praha Bulharsko 15 dnů cca 15 000 Kč 10 990 Kč
Exim tours Praha Tunisko 8 dní cca 14 000 Kč 9 570 Kč

* Last minute zájezdy s odlety v nejbližším možném termínu
Při kurzu 1 euro=25 Kč

Autor: Veronika Tardonová, Jitka Pekařová, hto
Video se připravuje ...