Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zajímavosti z Prahy, Středních Čech, Vysočiny, Jihočeského a Plzeňského kraje

Jesličky vypadají jako hračka, ale je to umělecké dílo
8. srpna 2010 | 17:01

Víte, kde se v České republice nachází největší jezero, kde je nejslavnější pivovar nebo nejstarší skanzen?

Praha

Nejslavnější soška

Pražské Jezulátko
V Praze na Malé Straně v Karmelitské ulici (zastávka tramvaje Hellichova) stojí kostel Panny Marie Vítězné a v něm je neslavnější i nejbohatší soška Česka. K Pražskému Jezulátku denně chodí stovky návštěvníků z celého světa. Vše o této zázračné sošce se dozvíte v muzeu, které je umístěno uvnitř kostela. Je tu vystavena řada vzácných kultovních předmětů a část vzácného šatníku Jezulátka.
Otevírací hodiny: po–so 9:30–17:30 hod., ne 13–18 hod.
Vstupné: zdarma
www.pragjesu.info/cs

Pražské Jezulátko
Autor: ČTK

Nejslavnější pivovar

U Fleků
V Křemencově ulici 11 na Starém Městě se pivo vaří už od roku 1499. Pivovar U Fleků je jediným ve střední Evropě, kde se pivo vaří bez přestávky déle než 500 let. Flekovský tmavý 13% ležák se vyrábí z vody, chmele, čtyř druhů ječmenného sladu a pivovarských kvasnic. V osmi sálech může pivovarská restaurace najednou pohostit více než dvanáct stovek návštěvníků.
Otevírací doba: denně 10–23 hod.
www.ufleku.cz

Nejstarší židovský hřbitov

Staré Město
Byl založen v první polovině 15. století, pohřbívalo se tu do roku 1787. Dnes se tam nachází téměř 12 000 náhrobních kamenů. Nejvýznamnější pohřbenou osobou je učenec rabi Löw (zemřel roku 1609), s jehož postavou je spojena i pověst o vytvoření Golema. Všechny zajímavosti o židovském městě v Praze se dozvíte v Židovském muzeu u hřbitova.
Otevírací doba: (denně kromě soboty) 9–18 hod.
Vstupné: dospělí 300 Kč, děti 200 Kč
www.jewishmuseum.cz

613474:gallery:true:true


Středočeský kraj

Největší labyrintárium Evropy

Loučeň
Romantický zámek Loučeň s rozlehlým parkem má evropskou raritu – 10 zahradních labyrintů a bludišť na jednom místě. Mají celkovou rozlohu 23 hektarů a propojuje je naučná stezka.
Otevírací doba: denně 9–18:30 hod., v labyrintáriu mohou návštěvníci být až do 21:00 hod.
Vstupné: park s labyrinty – dospělí 90 Kč, děti do 12 let zdarma, snížené vstupné 50 Kč zámek – 120/80 Kč, kombinovaná vstupenka – 160/100 Kč
www.zamekloucen.cz

613475:gallery:true:true

Největší výtvarné dílo v přírodě

Čertovy hlavy
Čertovy hlavy jsou asi 9 metrů vysoké reliéfy dvou obřích hlav vytesaných do pískovcových bloků v borovém lese nad obcí Želízy (asi 7 km severně od Mělníka). Jedná se o dílo sochaře Václava Levého z období okolo roku 1840. Čertovy hlavy jsou volně přístupné po modré turistické značce od Obecního úřadu v Želízech. Od Čertových hlav lze sestoupit k jeskyňce Klácelka, kde jsou další podobné reliéfy.
www.hrady.cz/

613476:gallery:true:true

Nejstarší skanzen

Národopisné muzeum
V Přerově nad Labem je nejstarší český skanzen v Česku. Založil jej okolo roku 1900 majitel místního panství, rakouský arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský. V současné době je zde stálá expozice Lid a lidová kultura středního Polabí.
Otevírací doba: 9–17 hod. (kromě pondělí)
Vstupné: dospělí 50 Kč, děti 30 Kč
www.polabskemuzeum.cz

613477:gallery:true:true


Plzeňský kraj

Největší jezero

Černé jezero
Nachází se 6 km severozápadně od Železné Rudy. Má rozlohu 18,43 ha, leží v nadmořské výšce 1008 m a má hloubku 40,6 m. Jezero leží pod severním svahem Jezerní hory, která se nad ním zvedá 320 m vysokou Jezerní stěnou. Tajemné místo inspirovalo české umělce (Jan Neruda, Antonín Heyduk, Antonín Dvořák, Jaroslav Vrchlický) i Státní bezpečnost, která tady roku 1964 zinscenovala aféru s nálezem tajných dokumentů z 2. světové války.
http://itras.cz/cerne-a-certovo-jezero/

Černé jezero je zahaleno řadou tajemství
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Největší hradní zřícenina

Rabí
Nejrozsáhlejší česká hradní zřícenina leží mezi městy Sušice a Horažďovice. Zdivo hradeb a budov má celkovou délku téměř tři kilometry. Filmování na hradě: Markéta Lazarová, Údolí včel, Radúz a Mahulena, Božská Ema, Galoše štěstí, O zapomnětlivém černokněžníkovi, O jabloňové panně atd.
Otevírací doba: 9–17 hod. (kromě pondělí)
Vstupné: dospělý 50 Kč, děti 30 Kč
www.rabi.cz

Impozantní hrad slouží často jako fi lmové kulisy
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Největší vodní hrad

Švihov
Gotický vodní hrad, jeden z nejlépe dochovaných v Čechách. Byl založen ve 14. století a po roce 1480 velkolepě přestavěn. Koná se tu řada akcí, pořádají se noční prohlídky i zajímavé akce (výstava o dracích, střelba z kuše apod.).
Otevírací doba: 10–18 (kromě pondělí)
Vstupné: dospělí 80 Kč, děti 50 Kč
www.hradsvihov.cz

Náš největší vodní hrad byl založen ve 14. století
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

 


Jihočeský kraj

Největší rybník

Rožmberk
Jihočeské moře má rozlohu 648 ha a zadržuje asi 6,2 milionu krychlových metrů vody. Rybník byl postaven letech 1584–90 Jakubem Krčínem z Jelčan. Hráz (dlouhá 2430 m, až 10 m vysoká a u paty 55 m široká) je porostlá 150 až 400 let starými duby. Kolem rybníka vede cyklistická naučná stezka Rožmberk. Trasa začíná v Třeboni na hrázi rybníka Svět a končí ve Staré Hlíně. Celý tento uzavřený okruh je dlouhý 22 km.
www.trebonsko.cz/rybnik-rozmberk

Rožmberk je králem českých rybníků
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Největší betlém

Krýzovy jesličky
Největší lidový mechanický betlém na světě je v Muzeu v Jindřichově Hradci. Tomáš Krýza ho vytvářel více než šedesát let. Jesličky obsahují 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje. Figurky jsou vyrobeny z kašírovací hmoty a ze dřeva.
Otevírací doba: 8:30–12 hod. a 13–17 hod.

Vstupné: dospělí 50 Kč, děti 30 Kč

www.mjh.cz/sekce/36-kryzovy-jeslicky

Jesličky vypadají jako hračka, ale je to umělecké dílo
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Nejvýše položené nádraží

Kubova Huť
Obec Kubova Huť vznikla na počátku 18. století jako jedna z četných šumavských sklářských osad. V roce 1899 byla vybudována železniční trať spojující Vimperk a Volary. Na této trati bylo v Kubově Huti zřízeno nádraží, které svou polohou ve výšce 995 m nad mořem je nejvýše položenou železniční stanicí v Čechách. Nádherné je okolí pro zimní i letní rekreaci a výlety.
www.kubova-hut.cz

Kubova Huť je startovním místem řady výletů po Šumavě
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

 


Kraj Vysočina

Nejzajímavější muzeum

Muzeum rekordů a kuriozit
Muzeum v Pelhřimově mapuje unikátní výkony českých a světových rekordmanů. V pěti nově zrekonstruovaných patrech pelhřimovské Dolní brány jsou unikátní exponáty, které se jinde na světě nevyskytují. Muzeum bylo otevřeno 1. července 1994 jako jediné zařízení svého druhu ve střední Evropě.
Otevírací doba: denně 9–17 hod.
Vstupné: dospělí 70 Kč, děti 40 Kč
www.dobryden.cz

V Pelhřimově je i největší ježek v kleci
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Největší hasičské muzeum

Hasičské muzeum
Stálá výstava Historie požární ochrany je umístěna v prostorách renesančního zámku v Přibyslavi. V 15 sálech jsou představeny nejstarší způsoby hašení, rozvoj hasičských spolků od poloviny 19. století, vývoj hasičských stejnokrojů na celém světě a ukázky historické i současné techniky.
Otevírací doba: denně kromě pondělí 8–15 hod.
Vstupné: dospělí 30 Kč, děti 10 Kč
www.chh.cz

Historie hasičské techniky upoutá především malé kluky
Autor: Czechtourism, www.wikipedie.cz

Nejvyšší sypaná hráz

Dalešice
Vodní nádrž Dalešice s nejvyšší sypanou přehradní hrází v ČR se nachází na řece Jihlavě jihovýchodně od Třebíče. Hlavní hráz má v koruně délku 300 m, šířku 8 m, maximální výška hráze je 99,5 m. Přehrada je cílem letních výletů i pobytů. V samotných Dalešicích je pak pivovar, který má statut technické památky a natáčel se v něm film Postřižiny.
http://dalesice.ceskehory.cz/

Autor: str
Video se připravuje ...